FORUM ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΟΜΑ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Τα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε το 5ο Forum Δυτικής Αττικής, στις 18 Δεκεμβρίου 2015  στην Ελευσίνα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου με θέμα τον απολογισμό των εργασιών και δράσεων του 2015 και τον προγραμματισμό για το 2016.

Στο 5ο Forum παρουσιάστηκε αναλυτικά η φιλοσοφία ίδρυσης και λειτουργίας αυτού του άτυπου διαβουλευτικού σώματος και έγινε αναλυτική παρουσίαση τόσο του κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει όσο και των μέχρι σήμερα δράσεων και παρεμβάσεων από τον συνεργάτη του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δ. Μπουρίκο, καθώς και πρώτη ανοιχτή παρουσίαση της πρότασης για την ίδρυση και λειτουργία ενός πράσινου σημείου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη Δυτική Αττική με σκοπό την αποφυγή καύσεων και την ένταξη τσιγγάνων και μη, στο επίσημο σύστημα ανακύκλωσης από την σύμβουλο της Περιφέρειας, κ. Μ. Καραβασίλη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, τόνισε στην εισαγωγή ομιλία τη στρατηγική σημασία για την προώθηση δράσεων για την πολιτική, κοινωνική και χωροταξική απογκετοποίηση των Ρομά στη Δυτική Αττική, και δήλωσε ότι στη βάση των
πορισμάτων και των εμπειριών από τις δράσεις στο πλαίσιο του Forum, σκοπεύει να αναβαθμίσει και να εντατικοποιήσει την παρέμβασή του στο συγκεκριμένο θεματικό πεδίο. Επιπρόσθετα, παρά τα όποια προβλήματα από την ανυπαρξία σχετικών πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια,  δεν θα κάνει τη χάρη- σε όσους δουλεύουν υπέρ της γκετοποίησης - να αποσυρθεί και να συζητά μόνο θεωρητικά για τα θέματα των τσιγγάνων. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μια εκ των οποίων είναι η λειτουργία πράσινου σημείου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι τοποθετήσεις συνολικά των συμμετεχόντων στο 5ο Forum κατέτειναν στο συμπέρασμα περί ανάγκης εντατικοποίησης της συνεργασίας της Αντιπεριφέρειας, των Δήμων, των δημόσιων αρχών, των συλλόγων Ρομά, της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και της Εκκλησίας στην προώθηση δράσεων στους τομείς της πρόνοιας, της αστικοδημοτικής τακτοποίησης, της σχολικής ένταξης των τσιγγάνων, της ενίσχυσης του θεσμού της διαπολιτισμικής μεσολάβησης και της προώθησης θεσμικών ρυθμίσεων για ζητήματα αδειοδοτήσεων και νόμιμης απασχόλησης.

Τέλος, καταδείχθηκε στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, η κατ’ αρχή συμφωνία για την προώθηση ενός συνεργατικού δικτύου μεταξύ Αντιπεριφέρειας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συλλόγων Ρομά και Ένωσης Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά για την δημιουργία εθελοντικής ομάδας δράσης από τσιγγάνους διαμεσολαβητές, σε συνέχεια της επιτυχημένης ενημερωτικής δράσης που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι στην Π.Υ. Ελευσίνας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς, μαζί με όσους τσιγγάνους θέλουν, επιθυμούν αλλά είναι και σε θέση να παρακολουθήσουν την πολιτική μας, παρά τις πολλές δυσκολίες που συναντάμε θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα που έχουμε εδώ και ένα χρόνο ξεκινήσει, πέρα από όλα τα αλλά γιατί ο μόνος μάταιος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται ποτέ.».



------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στις εργασίες του 5ου Forum συμμετείχαν: ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, κ. Ι. Κλεφτοσπύρος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Αττικής, κ. Α. Ζαρκαδούλας, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μεγάρων και Σαλαμίνος, π. Χρ. Καλαμπόκης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, κ. Δ. Ανυφαντάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μεγάρων, κ. Β. Μαυροειδή, ο Αντιδήμαρχος Υγείας Μεγάρων, κ. Κ. Καράμπελας, ο Πρόεδρος της Β΄ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας, κ. Α. Δούκας, η συνεργάτιδα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Γ. Δημαρά, κ. Ε. Μπότση, η Προϊσταμένη Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Μεγάρων, κ. Ε. Τάνη, το στέλεχος του νπδδ ΗΡΟΔΩΡΟΣ, κ. Σ. Σούντης, τα στελέχη του Κέντρου Στήριξης Ρομά Μεγάρων, κ. Μ. Ρήγα και κ. Β. Φούσκαρη, η εκπρόσωπος του ΚΔΒΜ Ασπροπύργου, κ. Α. Παπιδά, ο κοινωνικός λειτουργός του Δήμου Μάνδρας, κ. Μ. Αντωνίου, η επιλαχούσα βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κ. Καράλη, η εκπρόσωπος του ΕΚΠΑ /ΚΕΔΑ για το πρόγραμμα εκπαίδευσης τσιγγανοπαίδων, κ. Ε. Μουρελάτου, η συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ /ΚΕΔΑ, κ. Μ. Νικηφόρου, η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Ρομά της Φορέα «Κλίμακα, κ. Ε. Χασιώτου, ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Ασπροπύργου, κ. Γ. Γκοτζιάς, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λίμνης Άνω Λιοσίων & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Άνω Λιοσίων, κ. Μ. Μιχαηλίδης,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Διαμεσολαβητών και Συνεργατών Ελλήνων Ρομά, κ. Κ. Παϊτέρης, ο Πρόεδρος της Φιλικής Εταιρείας Τσιγγάνων Ζεφυρίου, κ. Α. Τσακίρης, οι διαμεσολαβητές Ρομά, κ. Π. Ζαφειρόπουλος και κ. Θ. Καμπέρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Άγιος Χριστόφορος Βλυχού Μεγάρων κ. Κ. Λιακόπουλος, ο ιδρυτής του θεάτρου Ο ΘΕΣΠΙΣ, κ. Χ. Ζήκας, ο υπεύθυνος του θεάτρου Ο ΘΕΣΠΙΣ, κ. Π. Ζήκας,  η συντονίστρια προγραμμάτων της ΑΜΚΕ Αντίρροπον, κ. Γ. Ανδρούτσου,  μέλη των συλλόγων τσιγγάνων και ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής.

Από πλευράς υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής συμμετείχαν ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Ι. Νέγκας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος, κ. Γ. Κοκμοτός, η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, κ. Ε. Στεβή.



http://www.patt.gov.gr/site/images/template_assets/logo.png

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ





FORUM ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΟΜΑ:
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
(15.12.2014-15.12.2015)


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Φίλες και Φίλοι Καλημέρα σας.
Είναι πλέον κοινή αντίληψη στους δημότες και κατοίκους της Δυτικής Αττικής ότι τα θέματα διαβίωσης και συμβίωσης των κοινοτήτων των Ρομά στην περιοχή μας όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν ορθολογικά, συστηματικά και συνολικά τα περασμένα χρόνια αλλά, τουναντίον, οξύνθηκαν λόγω έλλειψης ή ανεπαρκούς εφαρμογής  εθνικού, περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού και υλοποίησης αντίστοιχων σχεδίων δράσης.
Γνωστοί λόγοι έχουν καταλήξει στο διάβα των χρόνων στην εμπέδωση ενός φαύλου κύκλου περιθωριοποίησης των κοινοτήτων Ρομά στη Δυτική Αττική, όπου ο πολιτικός, χωρικός και κοινωνικός αποκλεισμός ανατροφοδοτούν εκ νέου τον αποκλεισμό τους αλλά και την διαιώνιση καταστάσεων ανασφάλειας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής ευρύτερων χωρικών ενοτήτων και πληθυσμιακών ομάδων.
Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο αρνητική τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, της φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού και της αναβίωσης ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.
Πιστεύοντας ότι η προσπάθεια αντίστασης στην παραπέρα περιθωριοποίηση και η εν συνεχεία ανάταξη και αναγέννηση των ευρύτερων χωρικών ενοτήτων διαβίωσης των Ρομά επιβάλλει τη συνεργασία και τη σύμπραξη των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και των ίδιων των Ρομά, αναλάβαμε την πρωτοβουλία ίδρυσης και λειτουργίας ενός άτυπου διαβουλευτικού σώματος με την ονομασία «FORUM ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΟΜΑ».
Σκοπός είναι να λειτουργήσει το Forum ως πεδίο συνάντησης- επικοινωνίας- συνεργασίας- μεταφοράς καλών πρακτικών στο πεδίο της αντιμετώπισης θεμάτων Ρομά στη Δυτική Αττική με τη συμμετοχή των πέντε Δήμων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα- Ειδυλλία, Μέγαρα, Φυλή), τη συμμετοχή των συλλόγων Ρομά που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, της Ένωσης Διαμεσολαβητών και Συνεργατών Ελλήνων Ρομά, της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα και των κατά περίπτωση δημοτικών, περιφερειακών και άλλων δημόσιων αρχών.
Πραγματοποιήθηκε μια προπαρασκευαστική συνάντηση με τους συλλόγους Ρομά στις 15.12.2014 προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τη λειτουργία και τους σκοπούς του Forum.
Οι Δήμοι όρισαν εκπροσώπους και  μέχρι σήμερα διοργανώθηκαν τέσσερις συναντήσεις του Forum το 2015 ως ακολούθως:
·        1η Συνάντηση Forum 2015 (12 Φεβρουαρίου 2015): «Ρομά και πολιτιστικές δράσεις»,
·        2η Συνάντηση Forum 2015 (29 Απριλίου 2015): «Ρομά και προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, διαμεσολάβηση Ρομά»,
·        3η Συνάντηση Forum 2015 (7 Σεπτεμβρίου 2015): «Σχολική ένταξη των παιδιών Ρομά», και
·        4η Συνάντηση Forum 2015 (14 Οκτωβρίου 2015): «Ρομά και δια βίου μάθηση».
Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 15.12.2014-15.12.2015, σχετικές δράσεις για θέματα Ρομά που περιλαμβάνουν ημερίδα, θεατρικά δρώμενα, πολιτιστικές δράσεις, ενημερώσεις σε γραφεία συλλόγων Ρομά και κοινότητες Ρομά για κοινωνικά προγράμματα, ενημέρωση Ρομά για θέματα πολιτικής προστασίας κ.ά.
Εντάχθηκαν εμβληματικές δράσεις στα Μέγαρα για την κοινότητα των τσιγγάνων, καθώς και η στήριξη λειτουργίας διαπολιτισμικού κέντρου εκπαίδευσης στο Ζεφύρι.
Επίσης, ξεκίνησαν προσπάθειες για την οριζόντια διάχυση των θεμάτων Ρομά στις λειτουργίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής (πχ. ενημέρωση τσιγγάνων για θέματα αδειοδοτήσεων και κοινωνικών προγραμμάτων).
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν σύλλογοι τσιγγάνων στην  ετήσια πολιτιστική συνάντηση φορέων της Δυτικής Αττικής (15-18.10.2015) και για πρώτη φορά συνεδρίασαν από κοινού τα διοικητικά συμβούλια συλλόγων τσιγγάνων και μη τσιγγάνων (μπαλαμό) για την επίλυση ενός κοινού τοπικού προβλήματος στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.
Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, αντιλαμβανόμενη τη στρατηγική σημασία για την προώθηση δράσεων για την πολιτική, κοινωνική και χωροταξική απογκετοποίηση των Ρομά στη Δυτική Αττική, και στη βάση των πορισμάτων και των εμπειριών από τις δράσεις στο πλαίσιο του Forum, σκοπεύει να αναβαθμίσει και να εντατικοποιήσει την παρέμβασή της στο συγκεκριμένο θεματικό πεδίο.
Προς τούτο, δρομολογούμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την ίδρυση και πιλοτική λειτουργία Γραφείου Στήριξης-Παρατηρητηρίου για θέματα Ρομά και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων εντός του 2016.
Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η πολιτική, κοινωνική και χωροταξική απογκετοποίηση των τσιγγάνων είναι η μοναδική βιώσιμη στρατηγική για την αναβάθμιση τόσο των συνθηκών διαβίωσης των ίδιων των τσιγγάνων όσο και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.
Σε αυτή την προσπάθεια γνωρίζουμε ότι δεν θα αντέξουν όλοι, θα αποσυρθούν όλοι όσοι τυχόν έχουν άλλους σκοπούς,
θα κατηγορηθούμε ως τσιγγανοπατέρες ή γυφτοπατέρες ή ακόμη και ως «διευκολυντές της παραβατικότητας».
Επίσης, θα υποστούμε από την πλευρά των φίλων τσιγγάνων το ανάθεμα για τις χαμένες δεκαετίες προγραμμάτων και μη λύσεων για βιοτικά θέματά τους.
Ωστόσο δεν θα κάνουμε τη χάρη- σε όσους δουλεύουν υπέρ της γκετοποίησης - να αποσυρθούμε και να συζητάμε μόνο φιλολογικά για τα θέματα των τσιγγάνων.
Απεναντίας, προωθούμε δράσεις και παρεμβάσεις στο πεδίο, καταγράφοντας εμπόδια, ακαμψίες, αδράνειες και προωθώντας λύσεις υπέρβασης.
Πιέζουμε τεκμηριωμένα για θεσμικές λύσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Το 2016, στηριζόμενοι στην εμπειρία των μέχρι σήμερα δράσεων και συνεργασιών, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και θα επιδιώξουμε συνεργασίες με δήμους, τσιγγάνους, δημόσιους φορείς και την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών προκειμένου να γίνουν βήματα μπροστά, με βιώσιμο τρόπο, σε μια σειρά χρόνιων προβλημάτων.
Χαιρετίζοντας λοιπόν την σημερινή σύσκεψη σας καλωσορίζω στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής,  δηλώνω πως εμείς, μαζί με όσους τσιγγάνους θέλουν, επιθυμούν αλλά είναι και σε θέση να παρακολουθήσουν την πολιτική μας, παρά τις πολλές δυσκολίες που συναντάμε θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα που έχουμε εδώ και ένα χρόνο ξεκινήσει, πέρα από όλα τα αλλά γιατί ο μόνος μάταιος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται ποτέ.     
Σας ευχαριστώ.
Εν συνεχεία ο Δημήτρης Μπουρίκος, συνεργάτης στο Γραφείο μου, θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τα στοιχεία του κοινωνικού περιβάλλοντος εντός του οποίου καλούμαστε να δουλέψουμε, τα αδύνατα και δυνατά σημεία, τις απειλές και τις ευκαιρίες, την παρουσίαση των βασικών αξόνων της μέχρι σήμερα δράσης αλλά και βασικές προτάσεις για τα επόμενα βήματα.
Έπειτα, η κα Μαργαρίτα  Καραβασίλη, πρώην γεν. γραμματέας του Υπ. Περιβάλλοντος, νυν σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης,  θα παρουσιάσει την πρόταση για την ίδρυση και πιλοτικής λειτουργία ενός πράσινου σημείου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών μέσω του οποίου μπορεί να επιχειρηθεί η αποφυγή καύσεων υλικών και μετάβασης τσιγγάνων και μη στο επίσημο σύστημα ανακύκλωσης.
Θα ακολουθήσει γύρος τοποθετήσεων με σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις προκειμένου να βάλουμε ένα πλαίσιο για τις δράσεις μας τον επόμενο χρόνο.
Τέλος, έχουμε καταρτίσει έναν ετήσιο απολογισμό όλων των δράσεων στο πλαίσιο του Forum, ο οποίος θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας και θα σας κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια