Καταψήφισε Τεχνικό Πρόγραμμα και Προυπολογισμό του ΕΔΣΝΑ ο Δημήτρης Μπουραΐμης (Αναδημοσίευση)

Στην καταψήφιση τόσο του Τεχνικού Προγράμματος, όσο και του προϋπολογισμού του ΕΔΣΝΑ για τον επόμενο χρόνο, προχώρησε στη συνεδρίαση της Ε.Ε ο Δημήτρης Μπουραΐμης, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται επέκταση της β’ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση για νέες χωροθετήσεις που θα οδηγήσουν σταδιακά στην απομάκρυνση της χωματερής από την περιοχή.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, απουσιάζουν έργα διαχείρισης απορριμμάτων, την ίδια ώρα που λήγουν οι προθεσμίες για την υλοποίηση εκείνων που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο επιβολής προστίμων. Επίσης, έκανε λόγο για Τεχνικό Πρόγραμμα ήδη εκτελεσθέντων και περαιωμένων, εδώ και πολλά χρόνια, έργων.
Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε στο θέμα των απευθείας αναθέσεων, όπου μίλησε για βιομηχανία, κατά βάση, αναθέσεων, μελετών και μικρών έργων, που είτε δεν εμπίπτουν στο
αντικείμενο του ΕΔΣΝΑ, είτε πρέπει να τις εκπονούν οι αρμόδιες διευθύνσεις.
Επιπλέον, αρνήθηκε να εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης με ιδιωτικές εταιρείες για την μεταφορά αστικών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ για το 2016, καθώς όπως είπε δε γνωρίζει τι εταιρίες είναι αυτές και από που φέρνουν τα απορρίμματά τους. «Πρέπει να ξέρουμε για να αποφασίζουμε. Προσωπικά, δε μπορώ να συναινέσω αν δεν ξέρω ποια εταιρία είναι, αν έχει τις προδιαγραφές και τις άδειες και από πού φέρνει τα απορρίμματα. Θέλω να ξέρω ονοματεπώνυμο, ποιος φέρνει τι και από πού. Είμαι κάτοικος του δήμου Φυλής, έχω αγωνία για την περιοχή και πρέπει να ξέρω τι μπαίνει μέσα στο ΧΥΤΑ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για πάγια τακτική, είτε άλλαξε η διοίκηση είτε όχι.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στον ΠΕΣΔΑ, ο κ. Μπουραΐμης υποστήριξε πως ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει ακυρωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει κανένα έργο που να έχει σχέση με αυτόν. Επίσης, καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα έργο αποκατάστασης μέσα στο ΧΥΤΑ αλλά και στο ζωτικό του χώρο ενώ έθεσε το θέμα αποζημίωσης των ιδιοκτησιών στην περιοχή, οι οποίες «αν και έχουν αναγνωριστεί, το ελληνικό δημόσιο λέει ότι δεν έχει χρήματα να καταβάλλει».
Παράλληλα, επέκρινε το γεγονός ότι υπάρχει αντιπεριφερειάρχης (σ.σ. Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου), ο οποίος σε αρθρογραφία του μιλά μόνο για κομποστοποίηση κλαδιών στην περιοχή του, θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι, και τώρα, μόνο η Φυλή θα εξακολουθεί να σηκώνει το βάρος της διαχείρισης απορριμμάτων.
«Έχουν περάσει 16 μήνες από τότε που αναλάβαμε και, αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ούτε παλιό, ούτε νέο περιφερειακό σχεδιασμό. Έχουμε μόνο τη Φυλή για πάντα, παρότι αποφασίσαμε διαφορετικά. Υπάρχει πλήρη αναντιστοιχία λόγων και έργων. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού Αττικής, σήμερα περιφέρεια Αττικής, απαιτεί τη λήψη μέτρων, μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Εξαιρουμένου, βέβαια, του δήμου Φυλής, με τη σημερινή του μορφή – δηλαδή τη συνένωση των δήμων Φυλής, Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου – για τον οποίο ήδη θα έπρεπε να είχαν μελετηθεί, προγραμματιστεί και εκτελεστεί έργα αποκατάστασης των χώρων. Ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο σχεδιασμός που εξαγγέλθηκε από την Περιφέρεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και συμπίπτει με την προσφυγή του δήμου Φυλής στο συμβούλιο της Επικρατείας το 2013. Υστερούμε όμως στο απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο, την έκδοση σχετικών εφαρμοστικών 
Περισσότερα ................Ε Δ Ω

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια