ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Γκρέμισε Κυβερνήσεις-Διέλυσε κόμματα.

              

  Τι όμως είναι  όμως το «Μνημόνιο» ,που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας εδώ και πέντε χρόνια;
Κατά την Βικιπαίδεια και το Βικιλεξικό με τον όρο Μνημόνιο, Υπόμνημα  η Μνημόνειον είναι μία έκθεση, ένα δηλ έγγραφο που βοηθά την μνήμη με την καταγραφή γεγονότων η παρατηρήσεων για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Στην διπλωματική γλώσσα το  «Μνημόνιο» είναι επίσημο έγγραφο μέσω του οποίου  ανταλλάσονται απόψεις για διμερείς συμβάσεις και συμφωνίες.

Θεωρείται σημαντικό γιατί καθορίζει τις ευθύνες των περιλαμβανόμενων μερών εν είδει συμφωνίας, και παρέχει το γενικό πλαίσιο και το κύρος της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα όρους και ζητήματα συμμόρφωσης σε γενικά προγράμματα

Με λίγα λόγια: Μνημόνιο η συμφωνία, είναι επίσημο διπλωματικό έγγραφο  με το οποίο ανταλλάσονται απόψεις για  συγκεκριμένη υπόθεση μεταξύ κυβερνήσεων ή μεταξύ διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων .
Στο πετσί μας δηλ στην καθημερινότητά μας  μπήκε από την αποφράδα  εκείνη ημέρα ( 23 Απριλίου 2010) που ο τότε πρωθυπουργός από το ηρωϊκό Καστελλόριζο με το πομπώδες διάγγελμά του μας ανήγγειλε  ότι:
η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο με την ΕΕ, την  ΕΚΤ και το ΔΝΤ  (την περίφημη
Τρόϊκα ) Μνημόνιο συνεργασίας σωτήριο για την χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα μας .
Υπέγραψε  δηλ την υπαγωγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της Ελληνικής οικονομίας με την συμμετοχή της τρόϊκας.
Όλα αυτά  μόλις έξη μήνες από την ανάληψη της εξουσίας με το ελκυστικό βέβαια σύνθημα ότι “λεφτά υπάρχουν”.

Είχε κερδίσει τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου του 2009 .Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες (από σύνολο 300) και σχηματισμός κυβέρνησης από τον ίδιο.
 Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοινώθηκε αιφνίδια από τον  τότε Πρωθυπουργό  Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος στις  2 Σεπτεμβρίου του 2009 ο οποίος επικαλέστηκε ως λόγους για την απόφασή του
την δυσχερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008  αλλά κυριότερα, την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας .
Συγκεκριμένα, ο  Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει επίσημα από το καλοκαίρι του 2009 ότι: Τον Φεβρουάριο του  2010 δε θα ψήφιζε τον Κάρολο Παπούλια, αποκλειστικά και μόνο για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης, και… μετά τις εκλογές θα τον ψήφιζε.
Κάτι δηλ ανάλογο με τις διαδικασίες βάσει των οποίων έγιναν και οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2015.
Η μόνη διαφορά ήταν ότι στην θέση του Καραμανλή βρέθηκε ο Σαμαράς και του Παπανδρέου ο Τσίπρας.
Στις 6  του 2010 Μαΐου ψηφίστηκε από τη βουλή το «Μνημόνιο 1» ,όπως ονομάσθηκε , που υπέγραψε η κυβέρνηση  του κ, Παπανδρέου με την Τρόικα, για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.
Υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και η βουλευτής της ΝΔ,  Ντόρα  Μπακογιάννη.

Κατά τις διάφορές φάσεις εφαρμογής του Μνημονίου πολλοί βουλευτές αποστασιοποιήθηκαν και άλλοι διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές και στελέχη βρήκαν στέγη στον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ διασπάσθηκε και ο Παπανδρέου απομακρύνθηκε από την Πρωθυπουργία.
Συγκεκριμένα:
Στις 31  του 2011 Οκτωβρίου, ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 153 ψήφους υπέρ.
Ακολούθησε η  επεισοδιακή συνάντηση  των Παπανδρέου –Βενιζέλου στις Κάννες με τους Σαρκοζί Μέρκελ Μπαρόζο Γιουνκερ κλπ  στις 2 Νοεμβρίου ,που σηματοδότησε ουσιαστικά και το τέλος της Κυβέρνησης Παπανδρέου.

Στις 3 Νοεμβρίου  του 2011 οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ συμφώνησαν σε συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής  και τις ευλογίες των …θεσμών ,τον πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος  κ. Λ. Παπαδήμο.
 Η Κυβέρνηση Παπαδήμου ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011 με τη συμμετοχή σε αυτή 35 στελεχών της προηγούμενης Κυβέρνησης Παπανδρέου, έξι στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία  και τεσσάρων από το  ΛΑΟΣ. Θεωρήθηκε μεταβατική.
 Απέβλεπε στην επίτευξη των στόχων που προέβλεπαν «οι συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011»,την «εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές» και  την διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του επόμενου χρόνου, έπειτα από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διεργασιών δηλ την υπογραφή του «Μνημονίου 2».
Ο  Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δεν άντεξε μέχρι το τέλος.
 Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, αποφάσισε να μη υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, που ήταν και οι λόγοι συγκρότησης της τρικομματικής κυβέρνησης Παπαδήμου ,με το σκεπτικό  ότι η σύμβαση αυτή δεν είναι ικανή να λύσει τα προβλήματά μας σύμφωνα με εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η κίνησή του προκάλεσε τις παραιτήσεις των κ. Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιώργου Γεωργίου και Αστέριου Ροντούλη από την κυβέρνηση, αλλά και κρίση στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ και τελικά διάσπασή του. Βουλευτές και πρωτοκλασάτα, φέρονταν αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, αμφισβητώντας ευθέως τη θέση του κ. Καρατζαφέρη.
Η θητεία της Κυβέρνησης Παπαδήμου, αφού ολοκλήρωσε και την αποστολή της, τερματίστηκε στις 17 Μαΐου 2012 με την παραίτησή της και την ανάληψη καθηκόντων από την Υπηρεσιακή κυβέρνηση  υπό τον κ. Παναγώτη Πικραμμένο για διεξαγωγή εκλογών τον Μάϊο του 2012 .
Τα ποσοστά των κυριοτέρων κομμάτων στις εκλογές του Μαΐου του 2012 ήταν: ΝΔ 18,85 με 108 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 16,78 % με 52 έδρες, ΠΑΣΟΚ 13,18% με 41 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,61% με 33 έδρες, ΚΚΕ 8,48% με 26 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,97 % με 21 έδρες και ΔΗΜΑΡ 6,11% με 19 έδρες.

Δηλαδή, η ΝΔ βγήκε  ενισχυμένη με 21 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε  την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 19 έδρες. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχασε 8 ακόμη  έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχασαν 13, η Χρυσή Αυγή 3 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά 2 έδρες, ενώ σημαντικές απώλειες είχε και το ΚΚΕ καθώς έχασε 14 έδρες. Το ΛΑΟΣ με 2,90 έμεινε οριστικά εκτός Βουλής.
Λόγω αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης οι εκλογές επαναλήφθηκαν τον Ιούνιο του 2011 και τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν  ως εξής:
ΝΔ ποσοστό 29,66% και 129 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 26,89% και 71 έδρες,  ΠΑΣΟΚ 12,28% και 33 έδρες,  «Ανεξάρτητοι Έλληνες» 7,51% και 20 έδρες, Χρυσή Αυγή 6,92%, και 18 έδρες, Δημοκρατική Αριστερά 6,25%και 17 έδρες και  ΚΚΕ  4,50% και 12 έδρες. 
Κατά την διαδικασία των δύο αυτών εκλογικών αναμετρήσεων παρατηρήθηκε η σημαντική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς και η εξαφάνιση του ΛΑΟΣ.
Κερδισμένος απόλυτα ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 4% του 2009 εκτοξεύτηκε στο 16,78 % και 52 έδρες τον Μάϊο  και τον Ιούνιο του 2012 στο 26,79% και 71 έδρες και κατέλαβε την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην βουλή.
Από τις εκλογές του Ιουνίου του 2011 προέκυψε η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά .
Επρόκειτο για κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας , του εναπομείνοντος ΠΑΣΟΚ, και της Δημοκρατικής Αριστεράς υπό τον κ. Κουβέλη.
Η συνεργασία αυτή ήταν απαραίτητη, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών για τον σχηματισμό «αυτοδύναμης Κυβέρνησης», παρά την ανάδειξή της σε πρώτο κόμμα στις εκλογές.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν άντεξε την ψήφιση των  εφαρμοστικών νόμων.  Ένα χρόνο αργότερα  και με δικαιολογία το κλείσιμο της ΕΡΤ με απόφαση της ηγεσίας της που βρήκε αντίθετα σημαντικά κομματικά στελέχη  αποχώρισε από την τρικομματική Κυβέρνηση .Το αποτέλεσμα:
Η διάλυσή της και ο διασκορπισμός στελεχών της σε διάφορους κομματικούς χώρους.
Η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου όπως ονομάσθηκε άντεξε μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.
Υπό την έντονη αντιπαράθεση με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και την αδυναμία εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας λόγω άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει οδηγήθηκε σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου τις οποίες και έχασε.
Μεγάλος κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα που εν ριπή οφθαλμού σχημάτισε την νέα Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον έτερο αντιμνημονιακό εταίρο τον κ Καμένο που σχημάτισαν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Η πρώτη απογοήτευση ήρθε πολύ γρήγορά, στις 20 Φεβρουαρίου, που αναγκάσθηκαν να συνθηκολογήσουν με τους δανειστές που στην συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε …θεσμούς.
Ακολούθησε το πολυτάραχο «Γαρουφάκειο» στην κυριολεξία εξάμηνο, το διχαστικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου  με το περίφημο Όχι  με ποσοστό 61,3% που κατέληξε σε Ναι ,το κλείσιμο των Τραπεζών με  κατάληξη την υπογραφή της συμφωνίας της 12ης Αυγούστου δηλ την υπογραφή  του 3ου πλέον Μνημονίου.  
Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από 222 βουλευτές με τα όσα διαδραματίσθηκαν εντός  Βουλής ( τα ρεσιτάλ της  κας Κωνσταντοπούλου ) αλλά και εκτός βουλής σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ο κ. Τσίπρας υπέβαλλε την παραίτησή του και προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές.
Ο  ΣΥΡΙΖΑ διασπάσθηκε  και το νέο κόμμα της ΛΑΕ με τις αντιμνημονιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εμφάνισή του υπό τον κ. Λαφαζάνη.
Η κατακερματισμένη ΔΗΜΑΡ συνέπραξε με το ΠΑΣΟΚ υπό την κ. Φώφη Γεννηματά.
Ο κ. Κουβέλης αναζητεί εναγωνίως σκίαστρο κάτω από τον κ. Τσίπρα.
 Οι ΑΝΕΛ δίνουν αγώνα ύπαρξης .
Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ)  και Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) δήλωσαν αδυναμία σχηματισμού συνδυασμών και απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες.
Δυναμικά ,σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επανέρχεται η Ένωση Κεντρώων του κ. ΛΕΒΕΝΤΗ στο προσκήνιο.
Μια μικρή αναδρομή στην εποχή των μνημονίων, μας δίνει ανάγλυφη την εικόνα της πολυτάραχης πολιτικής κατάστασης στην χώρα μας και φυσικά τις επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική της δομή.
Σε μία από τις κρισιμότερες οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες της ιστορίας για την χώρα μας και ύστερα από αλλεπάλληλες απογοητεύσεις ,οι Έλληνες καλούνται σε λίγες ημέρες, με …νηφαλιότητα  αλλά και ωριμότητα να αποφασίσουν και να επιλέξουν την κυβέρνηση που θα διαχειρισθεί τις τύχες τις δικές τους, των παιδιών τους ,το μέλλον της χώρας μας και μάλιστα λόγω λίστας ,χωρίς την δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένων προσώπων.
Ο Θεός να βάλλει το… χέρι του και να πρυτανεύσει η λογική και η υπευθυνότητα.

Βασίλης Γκόλτσιος.
Ο Βασ. Γκόλτσιος ήταν αντιπρόεδρος Δ.Σ στον τ. Δήμο Φυλής








 






 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια