Σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο για το μέλλον του πρώην βασιλικού ανακτόρου στο Τατόι



Ευρεία σύσκεψη για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 23 Ιουνίου στο αρμόδιο Υπουργείο. Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν ο Δήμαρχος Αχαρνών κ Γιάννης Κασσαβός, ο Δήμαρχος Διονύσου κ Διονύσης Ζαμάνης, υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, και ο κ Γαλωτής, μελετητής που έχει αναλάβει την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά για το σχέδιο που είχε τεθεί, πρόσφατα, σε δημόσια διαβούλευση. Παρών ήταν επίσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών κ Οδυσσέας Καμπόλης.
Επίσης, παρευρέθηκαν παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και
Τουρισμού, και του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων προκειμένου να διευκρινισθούν οι όροι χρηματοδότησης ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού έργου, και να διασφαλισθεί ο σεβασμός της ιστορικότητας του κτήματος.
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ Γιάννης Κασσαβός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα κ Θανάση Κατσιγιάννη, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τους κοινωνικούς, ιστορικούς, γεωγραφικούς δεσμούς που συνδέουν τον Δήμο Αχαρνών με την περιοχή, και τις θέσεις του Δήμου, όπως προέκυψαν από το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, σημειώνοντας: «Υπάρχουν ορισμένα καίρια ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν και να αποσαφηνιστούν άμεσα, πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό η αξιοποίηση να γίνει με σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία του χώρου και του Μνημείου, στηριζόμενη στους πυλώνες Πολιτισμός, Ιστορία, Περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται να διευθετηθεί εξαρχής το θέμα της ονομασίας του κτήματος, δεδομένης της αντίθεσής μας να υιοθετηθεί ο όρος «Μητροπολιτικό Πάρκο» όπως αναφερόταν στη διαβούλευση, κάτι που κατά τη γνώμη μας θα αλλοίωνε τον ιστορικό χαρακτήρα του κτήματος, ενώ θα αδυνάτιζε και το ίδιο το brand name της περιοχής. Επίσης, πολύ σημαντικό θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί εξαρχής είναι το κυκλοφοριακό ζήτημα, δεδομένης της υψηλής επισκεψιμότητας του κτήματος που θα καταστεί πόλος έλξης εξωτερικού & εσωτερικού τουρισμού, καθώς και επισκεπτών από όμορους δήμους που θα μεταβαίνουν στην περιοχή μέσω του Δήμου Αχαρνών. Επίσης, ζητήσαμε διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο αξιοποίησης θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και των τοπικών επιχειρήσεων (εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ). Τέλος, ζητήσαμε την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Αχαρνών στον υπό διαμόρφωση Φορέα Διαχείρισης, στον οποίο όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων Υπουργείων, του Φορέα Διαχείρισης, της Περιφέρειας και των Δήμων Αχαρνών & Διονύσου».




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια