Βίος & Πολιτεία του μίστερ ανακύκλωση

Βίος & Πολιτεία του μίστερ ανακύκλωση
Η ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ


Η πρόσφατη πυρκαγιά στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στον Ασπρόπυργο που προκάλεσε ατμοσφαιρική ρύπανση βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών της Αττικής θέτει επί τάπητος για μία ακόμα φορά τις απειλές που δέχεται η δημόσια υγεία από τη λειτουργία αμφιλεγόμενων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων.

Πρωταγωνιστής στην περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Αττική είναι η εταιρεία Γενική Ανακυκλώσεως - Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ, ιδιοκτησίας του Δ. Λαζόπουλου, που διαχειριζόταν το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, η οποία καταγγέλεται από τοπικούς φορείς, κατοίκους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες για σειρά παρατυπιών τα τελευταία χρόνια οι οποίες είχαν συνοδευτεί από υψηλά πρόστιμα από τις κρατικές αρχές που όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Δ. Λαζόπουλος από το 2008 που ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης είχε καταφέρει να συνάψει συμφωνίες για ανακύκλωση χαρτιού και άλλων υλικών με την πλειονότητα των περιφερειών αλλά και τη Βουλή, ενώ τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αδυνατούσε να καταβάλει μισθούς στους εργαζομένους ενώ υπάρχουν πληροφορίες για σημαντικά χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η οικογένεια Λαζόπουλου έχει παράδοση στον χώρο της ανακύκλωσης. Ο πατέρας του σημερινού
ιδιοκτήτη της εταιρείας Γενική Ανακυκλώσεως - Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ Χρήστος Λαζόπουλος δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της χαρτοποιίας από το 1964 και είχε προβλέψει ότι η ανακύκλωση έχει μέλλον. Τη σκυτάλη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας πήρε ο γιος του Δ. Λαζόπουλος, ο οποίος τον Απρίλιο του 2008 εγκαινίασε τη μονάδα ανακύκλωσης στο Ασπρόπυργο όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά πριν από λίγες ημέρες. Παρουσία του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου και του Ισπανού πρέσβη Χουάν Μαρτίνεθ Σάλαζαρ καθώς και πλήθους εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκαν τότε τα εγκαίνια του εργοστασίου ανακύκλωσης συσκευασιών της Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ. Η εταιρεία τότε είχε ξεκινήσει συνεργασία με την ισπανική Masias Recycling. Με την πάροδο των χρόνων ξεκίνησε η περιπέτεια της Γενικής Ανακυκλώσεως - Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ, που ξεκίνησε με κύριο έργο την ανακύκλωση χαρτιού.
Συμβάσεις
Βίος & Πολιτεία του μίστερ ανακύκλωση
Τα χρόνια από το 2010 και έπειτα η εταιρεία συνήψε πλήθος συμβάσεων με όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας προκειμένου να ανακυκλώνει χαρτί και υλικά που δεν έχουν επικινδυνότητα για το περιβάλλον. Η εταιρεία του κ. Λαζόπουλου κερδίζοντας διαγωνισμούς κατάφερε να συνεργαστεί με δεκάδες κρατικούς φορείς όπως και με το Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες όμως καταγγέλλουν ότι τον Απρίλιο του 2013 η Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση Αττικής τροποποίησε τους περιβαλλοντικούς όρους και διεύρυνε την γκάμα προϊόντων ανακύκλωσης εντάσσοντας την ανακύκλωση «μεταλλικών και μη μεταλλικών μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων - διαλογής (μηχανικής και χειροδιαλογής), κοπής, δεματοποίησης, εμπορίας ανακυκλώσιμων μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (παλαιόχαρτο, πλαστικό, ξύλο, μέταλλο, υαλόθραυσμα κ.ά.) - παραγωγής RDF μετά της προσωρινής αποθήκευσης αυτών», χωρίς όμως να έχει ερωτηθεί ή να λάβει γνώση η Περιφέρεια Αττικής.
Στην εταιρεία είχαν επιβληθεί πρόστιμα τόσο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής όσο και από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος λόγω της παραβίασης των όρων λειτουργίας. Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος το 2011 επέβαλαν πρόστιμο 130.000 ευρώ στην εταιρεία ενώ από την Περιφέρεια Αττικής επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 15.000 ευρώ τα έτη 2012-2014. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η εταιρεία έκανε παράνομη απόθεση των υλικών τα οποία είχε συγκεντρώσει και έπρεπε να ανακυκλώνει, χωρίς να καταγράφει την είσοδο και έξοδο των ποσοτήτων απορριμμάτων. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η Περιφέρεια Αττικής είχε δώσει σήμα στους επιθεωρητές περιβάλλοντος προκειμένου να επιβληθούν υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που μπορούσε να επιβάλει η ίδια, βάσει του νόμου. Τοπικοί παράγοντες αναφέρουν ότι στο εργοστάσιο καταγράφηκαν τρεις πυρκαγιές τα τελευταία τρία χρόνια, όπου διαπιστωνόταν ότι μετά την κατάσβεση το εργοστάσιο επέκτεινε τα όρια της έκτασης που καταλάμβανε, φτάνοντας στα 45 στρέμματα από τα 10 που είχαν υπολογιστεί αρχικά, μετατρέποντας τον χώρο σε μικρή χωματερή με υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά. Μάλιστα σημειώνεται ότι η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου απορριμάτων έγινε με καταπάτηση δημόσιου χώρου.
Βίος & Πολιτεία του μίστερ ανακύκλωση
Κινητοποιήσεις
Η εταιρεία άφησε απλήρωτους τους εργαζομένους για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων. Υπάρχουν καταγγελίες για εργατικά ατυχήματα των αλλοδαπών εργαζομένων στο εργοστάσιο. Από τον περασμένο Δεκέμβριο που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί, μέχρι και την ημέρα της μεγάλη πυρκαγιάς υπολογίζεται ότι η εταιρεία χρωστάει σε μισθούς πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για χρέη της εταιρείας στις τράπεζες που φτάνουν τα 25 εκατ. ευρώ λόγω δανεισμού και διαρκείς ανεπιτυχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους. Τοπικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η εταιρεία από τον Ιανουάριο έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης λόγω της κακής οικονομική κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει. Παρά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην εταιρεία από τις κρατικές αρχές, κατάφερε να επιδοτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης τον Απρίλιο του 2013 με το ποσό των 996.806 ευρώ για τη μίσθωση μηχανημάτων. Τον Οκτώβριο του 2014 ακολούθησε η διαγραφή της εταιρείας από το κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου EMAS, ύστερα από απόφαση της ΓΓ του ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου, καθώς δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της. Το σύστημα ΕΜΑS αφορά σε ένα μητρώο επιχειρήσεων που υποχρεούνται να παρέχουν περιοδικά περιβαλλοντικές πληροφορίες στον μηχανισμό με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.
Βίος & Πολιτεία του μίστερ ανακύκλωση
Την περίοδο που είχαν ξεκινήσει οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στη Γενική Ανακυκλώσεως, ο Δ. Λαζόπουλος στα μέσα του 2013 μπαίνει δυναμικά στον χώρο του αθλητισμού και αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ. Δίνει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της ομάδας και εξαγγέλλει μεγαλόπνοα σχέδια, μέχρι και συμμετοχή στην ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ, τα οποία εγκατέλειψε όμως έναν χρόνο αργότερα αποχωρώντας από την ομάδα, πράγμα που άφησε με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Τοπικοί παράγοντες αλλά και οι έρευνες των ειδικών εμπειρογνωμόνων από τα ευρήματα στο καμένο εργοστάσιο οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πέραν των υλικών που προβλέπονταν από τους όρους λειτουργίας του εργοστασίου, είχαν αποθηκευτεί και παράνομα τοξικά απόβλητα λόγω του λευκού καπνού που αναδύεται από τον χώρο της πυρκαγιάς. Πηγές της Πυροσβεστικής δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο του εμπρησμού χωρίς όμως να υπάρχουν ασφαλή στοιχεία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται. .
Τα εγκαίνια της μονάδας, παρουσία του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου. Τότε τίποτε δεν προμήνυε τη συνέχεια.
Τα εγκαίνια της μονάδας, παρουσία του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου. Τότε τίποτε δεν προμήνυε τη συνέχεια.
Η υπόθεση της εταιρείας Γενική Ανακυκλώσεως χαρακτηρίζεται από αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τοπικούς φορείς ως η θρυαλλίδα για εξελίξεις στον τομέα της παράνομης απόθεσης απορριμμάτων, αναφέροντας ότι στην περιοχή της Δυτικής Αττικής υπάρχουν εκτιμήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση για την ύπαρξη 250 παράνομων χωματερών στις οποίες αποτίθενται ακόμα και τοξικά απόβλητα.
Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΟΙ...ΚΑΤΟΙΚΟΙ...ΤΗΣ...ΦΥΛΗΣ

    Α.....Π.....Α.....Ι.....Τ......Ο......Υ.......Ν

    ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή