Δύναμη Συμμετοχής: Παρέμβαση στο θέμα της μεταφοράς της Ιεράς Εικόνας από τη Μονή Κλειστών


Στη μακραίωνη ελληνική ιστορία η Ορθόδοξη Θεολογία συνυπήρξε πάντα με τα λαϊκά έθιμα, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από την προχριστιανική εποχή αποδεικνύοντας την αδιάσπαστη συνέχεια του έθνους μας. Όμως τα έθιμα, επειδή και αυτά είναι γέννημα μιας συγκεκριμένης ιστορικής εποχής, μπορούν να μένουν ζωντανά μόνο στο μέτρο που μπορούν να αλλάζουν και να μεταβάλλονται τόσο ώστε να συμβαδίζουν με τις γενικότερες αλλαγές χωρίς, όμως, να χάνουν τον βαθύτερο χαρακτήρα τους.

Οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας θεμελιώθηκαν στο ίδιο το Ευαγγέλιο, με την ρήση του Ιησού «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», πολύ πριν βρουν την φιλοσοφική και πολιτειακή τους θεμελίωση στα γραπτά των Γάλλων Επαναστατών του 1789.

Εμείς, σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο, σώσαμε την ταυτότητά μας, διατηρήσαμε την
αυθυπαρξία μας απέναντι στους Οθωμανούς, χάρη στην απόφαση των προγόνων μας να μείνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Όμως από την πρώτη στιγμή της ελευθερίας μας, δεν ιδρύσαμε ένα θεοκρατικό κράτος αλλά μια δημοκρατία όπου Πολιτεία και Εκκλησία είχαν και έχουν διακριτούς ρόλους. Μόνο όταν καθένας σέβεται τον ρόλο του, υπάρχει η δυνατότητα ειλικρινούς συνεργασίας και συνεννόησης για το καλό του τόπου μας.

Η Ιερά Εικόνα δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο γιατί είναι ένα σημείο ιερό, ένα σημείο πίστης το οποίο έχουν αναλάβει να προστατεύουν, να φυλάσσουν και να διατηρούν αναλλοίωτο στο χρόνο οι Μοναχές. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Μοναχές είναι Μοναχές γιατί αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους στην διακονία του Χριστού και των πιστών του. Ας θυμόμαστε ότι η Ιερά Εικόνα δεν ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο εκάστοτε δήμαρχος είναι ο εκλεκτός του λαού, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει την θέληση του λαού και να διεκδικεί να πείσει για την ορθότητά της αλλά δεν είναι θρησκευτικός λειτουργός ούτε θρησκευτικός ηγέτης. Δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει και, πολύ περισσότερο, να επιβάλλει την άποψή του σε θρησκευτικά ζητήματα που, ως τέτοια, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Εκκλησίας.

Είναι προφανές ότι η νέα δημοτική αρχή έχοντας αποτύχει να εκπληρώσει τις πλούσιες υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά, αναζητά απελπισμένα να βρει οτιδήποτε θα μπορούσε να παρουσιάσει στη λογική «το είπαμε, το κάναμε». Θα ήταν καλύτερο για όλους μας, να αφήσει «τα του Θεού τω Θεώ» και να ασχοληθεί με «τα του Καίσαρος» γιατί γι’ αυτό την ψήφισαν οι πολίτες. Το μέλλον των πολιτών των Άνω Λιοσίων, του Ζεφυρίου και της Φυλής δεν θα κριθεί από το αν η Ιερά Εικόνα θα «κατεβαίνει» στην πόλη αλλά από το αν ο νέος Δήμαρχος μπορεί να επιλύσει προβλήματα και να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Δημήτριος Σ. Μπουραϊμης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια