Τελικά συμπεράσματα και οι προτάσεις του ΟΑΣΑ στο Δήμο Φυλής

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ       : Λειτουργικού Σχεδιασμού
ΤΜΗΜΑ               : Εφαρμογών Δικτύου
     Προς: Δήμο Φυλής
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.      : 2995/ΓΕΔΣΕ/ΔΙΣΑ
    Γραφείο Δημάρχου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Ποριάζης Γ.

ΤΗΛ.                    : 210-8200941

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ   : 9 Μαρτίου  2015



ΘΕΜΑ: Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Δήμου Φυλής.

ΣΧΕΤ: Το υπ’ αριθμ. 12986/ΓΕΔΣΕ/ΔΙΣΑ26/9/2014 έγγραφό μας.



             Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου μας καθώς και των συναντήσεων μας, με θέμα τον σχεδιασμό ενός αξιόπιστου και λειτουργικού δικτύου λεωφορειακών γραμμών που θα εξυπηρετούν τη περιοχή σας, η Υπηρεσία μας εξέτασε τα αιτήματα σας  που διατυπώθηκαν, ιδιαίτερα κατά τη σύσκεψη στο Δήμο σας με συλλόγους και δημότες, έτσι ώστε να προκύψουν οι καλύτερες αλλά και πλέον εφικτές λύσεις. Τα τελικά συμπεράσματα και οι προτάσεις μας  που προκύπτουν ως προς τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές είναι οι εξής:

·           Η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής 749 ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ-ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ επεκτείνεται  μέχρι τον προαστιακό των Άνω Λιοσίων. Η χρονοαπόσταση των οχημάτων τις ώρες αιχμής εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου σε  40’.
·           Η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής  709 ΤΟΠΙΚΗ ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗΣ τροποποιείται έτσι ώστε να διέρχεται από τον προαστιακό των Άνω Λιοσίων. Η χρονοαπόσταση των οχημάτων τις ώρες αιχμής εκτιμάται ότι  θα διαμορφωθεί σε 30’.
·           Η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής 723 ΦΥΛΗ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ τροποποιείται ώστε να διέρχεται από την Λεωφόρο Φυλής. Η χρονοαπόσταση των οχημάτων τις ώρες αιχμής εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα 20’ τις ώρες αιχμής.  Παράλληλα δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνει μόνιμη η προς εξέταση από την Υπηρεσία μας, τροποποίηση της λεωφ. γραμμής 723 έως το Μοναστήρι του Αγ. Κυπριανού.  
·           Για την διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής 711 ΖΩΦΡΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ καταλήγουμε σε  δύο εναλλακτικές λύσεις.
Με την πρώτη λύση η διαδρομή της γραμμής θα εκτελείται από τη Ζωφριά μέχρι τη πλατεία Αγ. Αναργύρων. Η χρονοαπόσταση των οχημάτων τις ώρες αιχμής εκτιμάται ότι  θα διαμορφωθεί σε 35’ περίπου. Η μετακίνηση από και προς την Αθήνα θα πραγματοποιείται μέσω μετεπιβίβασης στη γραμμή Β12 ή και σε άλλες διερχόμενες γραμμές από τη πλατεία Αγ. Αναργύρων.
Με την δεύτερη λύση η διαδρομή της γραμμής θα εκτελείται από τη Ζωφριά, μέσω της οδού Ηρακλέους και θα καταλήγει στον σταθμό του προαστιακού  Άνω Λιοσίων.  Η χρονοαπόσταση των οχημάτων θα διαμορφωθεί σε 15’. Η μετακίνηση από και προς την Αθήνα θα πραγματοποιείται μέσω μετεπιβίβασης στη γραμμή Β12 ή στη γραμμή προαστιακού.

Η άποψη της υπηρεσίας μας είναι να υιοθετηθεί και να υλοποιηθεί η δεύτερη εναλλακτική λύση.
·           Η Υπηρεσία μας εξετάζει θετικά την επέκταση της λεωφ. γραμμής 712 ΑΧΑΡΝΑΙ-ΕΡΓ.ΠΟΛ/ΚΙΕΣ-Α.ΛΙΟΣΙΑ, βόρεια του αμαξοστασίου Άνω Λιοσίων στην περιοχή του Πανοράματος.
·           Επανεξετάζεται η κατάργηση της  λεωφ. γραμμής 733  ΑΧΑΡΝΑΙ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ. Σχετικά με το συγκεκριμένο και το προηγούμενο  θέμα θα σας ενημερώσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς.
·           Παραμένει ως έχει η πρόταση για τροποποίηση της λεωφ. γραμμής 735 ΑΧΑΡΝΑΙ-ΖΕΦΥΡΙ-ΣΤ.ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ. Συγκεκριμένα η λεωφ. γραμμή θα έχει πλέον αφετηρία στην οδό Μπελογιάννη, στην περιοχή του Ζεφυρίου, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής μέχρι τα Κάτω Πατήσια παραμένει ως έχει. Η χρονοαπόσταση των οχημάτων τις ώρες αιχμής εκτιμάται ότι  θα διαμορφωθεί σε 15’-20’ περίπου.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση της γραμμής 735 εκτός του ότι θα βελτιώσει, όπως προαναφέρθηκε, τη συχνότητα των δρομολογίων, θα ανακόψει κατά το δυνατόν και την αυξημένη παραβατικότητα  που εντοπίζεται στην περιοχή.
Επισημαίνεται ότι οι προαναφερθείσες χρονοαποστάσεις έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες σε οδηγούς και λεωφορεία,  με τρόπο ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά τον υπό διαμόρφωση χώρο για την αναμονή οχημάτων των λεωφορειακών  γραμμών πλησίον του σταθμού προαστιακού των Άνω Λιοσίων , η Υπηρεσία μας έχει διενεργήσει αυτοψία, τα συμπεράσματα της οποίας έχουν ως εξής:
1.    Κρίνεται  θετικά η πρόταση για αναμονή των λεωφορείων των λεωφορειακών γραμμών 749, 709, 723, 711 που εξυπηρετούν τον Δήμο Φυλής, στον συγκεκριμένο χώρο εφόσον πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες εργασίες διαμόρφωσης. 
2.         Ο χώρος δεν κρίνεται κατάλληλος για την επιβίβαση ή την αποβίβαση των
επιβατών η οποία θα πραγματοποιείται επί των υπαρχουσών στάσεων του   προαστιακού επί της Λεωφ. Φυλής.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Σ.Α και του Δήμου Φυλής θα πρέπει πριν την υλοποίηση της πρότασης να έρθουν σε επαφή ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο των τεχνικών και κυκλοφοριακών  παρεμβάσεων  που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση της πρότασης.   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια