Δήμος Αθηναίων:«Κλείσιμο ΧΥΤΑ Φυλής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»


«Ναι» στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής με χρονοδιάγραμμα, «όχι» στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων που λειτουργεί στην περιοχή λέει ο Δήμος Αθηναίων. Ο δήμος της πρωτεύουσας, που παράγει τεράστιο όγκο απορριμμάτων ημερησίως, έχει προσφύγει κατά του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με την αιτιολογία ότι έχει συσταθεί παρατύπως και όχι κατ’ αναλογίαν των υπόλοιπων φορέων διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας. Στον ΕΔΣΝΑ εμπλέκεται και η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Αττικής) κατ’ εξαίρεσιν όσων ορίζει ο «Καλλικράτης» για όλη την υπόλοιπη χώρα. Οπως τονίζει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Αθηναίων υπεύθυνος για τα απορρίμματα, Ανδρέας Βαρελάς, «η περιφέρεια έχει μπει συνιδιοκτήτης σ’ ένα χώρο για τον οποίο δεν έχει πληρώσει τίποτα. Οι επενδύσεις στον ΟΕΔΑ (Oλοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Φυλής έχουν γίνει με κονδύλια των Δήμων Αττικής. Συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δώσει 165 εκατομμύρια ευρώ στη Φυλή». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η προσφυγή έχει κατατεθεί κατά του ΕΔΣΝΑ το 2012 και δεν αφορά συγκεκριμένα τη νυν περιφερειάρχη Ρένα
Δούρου. «Είμαστε υπέρ του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που θα συμφωνήσουμε, αλλά κατά του κλεισίματος του ΟΕΔΑ, των υπόλοιπων δηλαδή εγκαταστάσεων που έχουν κατασκευαστεί στη Φυλή με κονδύλια των δήμων, αποτελούν περιουσία τους και θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν και να βελτιωθούν» προσθέτει.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, πάντως, η δημοτική αρχή της πόλης εμφανίστηκε έτοιμη να καταθέσει τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με βάση μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από εταιρεία για λογαριασμό του δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Οπως ανέφερε ο δήμος, προτίθεται να εγκαταστήσει «Πράσινο Σημείο» (σημείο διαλογής επαναχρησιμοποίησης και συλλογής ειδικών απορριμμάτων, όπως χρώματα ή φάρμακα) σε ιδιόκτητο οικόπεδο στον Βοτανικό στα όρια του Δήμου Αιγάλεω. Το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ και ο δήμος προσδοκά να εντάξει το έργο στο επόμενο ΕΣΠΑ. Ηδη έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός με τη συμμετοχή επτά εταιρειών για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα, ενώ αναζητείται αδειοδοτημένος χώρος για να δημιουργηθεί δημοτικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και εργοστάσιο αναερόβιας χώνεψης με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. «Στόχος μας», ανέφερε ο κ. Βαρελάς, είναι όλα τα έργα να δρομολογηθούν μέσα στο 2015.
Έντυπη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια