Πατούλης: Θα κλείσει η Φυλή; Και τα σκουπίδια που θα πάνε;

Υπέρ της ενίσχυσης της ανακύκλωσης τάσσεται η Αυτοδιοίκηση οριοθετώντας ως «κόκκινη γραμμή», οι σχετικές διαδικασίες να μην επιβαρύνουν τους δήμους με το κόστος υλοποίησης τους. Πρόκειται για ένα από τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ της Τετάρτης, με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης, την η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα με ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής. Όπως αναμενόταν, το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής συζητήθηκε έντονα.
Όλες οι απόψεις και οι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν, διαμετρικά αντίθετοι σε ορισμένες περιπτώσεις, συμφωνούσαν στο γεγονός ότι υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Από κει και πέρα, αναζητείται λύση, η οποία, επιβάλλεται, να στοχεύει στην καλύτερη ποιότητα του περιβάλλοντος και στο χαμηλότερο κόστος διαχείρισης στους δήμους και βεβαίως στους δημότες, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας. Το πρόβλημα των σκουπιδιών καλείται να το αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση σε μια ιδιαίτερη περίοδο. Αφενός μεν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, λόγω των πολιτικών εξελίξεων θα καθυστερήσει να κατατεθεί
στη Βουλή και ενδεχομένως, σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης, να μην κατατεθεί ή να λάβει διαφορετική μορφή. Αφετέρου δε, τα περιθώρια «ζωής» της Φυλής φέρονται να έχουν μικρή διάρκεια.
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, η απόφαση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, έστελνε το εξής μήνυμα: Η Φυλή τελείωσε, αναφορικά με την εναπόθεση απορριμμάτων από περιοχές εκτός Αττικής. «Η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής δεν θα ενταχθεί στο νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής, ως εσαεί χώρος διαχείρισης και ο ΧΥΤΑ Φυλής θα πάψει να υφίσταται μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο. Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, (απουσίαζε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου), ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπύρος Τζόκας, τόνισε ότι το κύτταρο της Φυλής τελειώνει σε 5-8 μήνες.
«Μέχρι τώρα η διαχείριση των απορριμμάτων είχε στο επίκεντρό της την ΟΕΔΑ στη Φυλή. Δηλαδή, η Φυλή ήταν ο τελικός αποδέκτης όλων, εντός κι εκτός, Αττικής σύμμεικτων απορριμμάτων, δημοτικών, βιομηχανικών, νοσοκομειακών, επικίνδυνων κλπ. Όλα στη Φυλή», περιέγραψε.
Πρότεινε «ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας. Βάζουμε τα θεμέλια για μία νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση:
-στο σεβασμό του ευρωπαϊκού και πλέον εθνικού δικαίου,
-την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων,
-τη μικρή κλίμακα,
-την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και
-τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Πολιτική δέσμευσή μας η ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων», κατέληξε.
Προβληματισμοί
Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά και το ερώτημα του προέδρου της Ένωσης, Γιώργου Πατούλη στην αρχή της συνεδρίασης: «Θα κλείσει η Φυλή; Και τα σκουπίδια που θα πάνε; Τι θα γίνει με τους δημάρχους που αντιμετωπίζουν πρόστιμα; Αλλά και αυτοί που είχαν να πετάξουν τα σκουπίδια; Τι υπάρχει στη χώρα και που φιλοδοξούμε να πάμε; Σε ένα μοντέλο υπαρκτό ή σε ένα μοντέλο ιδεατό που δεν υπάρχει;», διερωτήθηκε.
Πρόκειται για ένα ερώτημα που θέτει με τη σειρά του πλήθος αιρετών, ακόμη και εκτός Αττικής. Μιλώντας στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Τριπόλεως, Δημήτρης Παυλής, αναφέρθηκε στο ερώτημά του προς τα υπουργεία Εσωτερικών & Περιβάλλοντος για νέα εξάμηνη παράταση και μεταφορά 6.000 επιπλέον τόνων στη Φυλή. Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή αρχή Αττικής έχει απαντήσει με ένα κατηγορηματικό «όχι». Ο κ. Παυλής περιέγραψε την εικόνα του δήμου του «Είμαστε εδώ και 20 μήνες σε έκτακτη ανάγκη, διότι με δικαστική απόφαση δεν υπάρχει κανένας ΧΑΔΑ για να μεταφέρουμε απορρίμματα. Καταφέραμε να γίνει προγραμματική σύμβαση με τη Φυλή για 10.000 τόνους που έληξε σήμερα. Ζητάω νέα ΚΥΑ για 6.000 τόνους απορριμμάτων για να μεταφερθούν, διότι δεν υπάρχει κανένας χώρος. Η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει την ευθύνη για το διαγωνισμό για εργοστάσιο. Θέλουμε χώρο για να πάμε απορρίμματα το επόμενο 5μηνο. Να παρθεί η απόφασή για μεταφορά τους γύρω από την Πελοπόννησο. Είναι δυο φορές η ΣΑΤΑ το κόστος για τη μεταφορά τους. Συγχρόνως, έχω 10 μηνύσεις τους τελευταίους 2 μήνες. Έχω δυο στρατόπεδα (όπου πάνε τα σκουπίδια) και δυο νοσοκομεία. Κλείνει το ΚΔΑΥ διότι έχει υπολείμματα που δεν ξέρει τι να τα κάνει».
Λαμβάνοντας προηγουμένως το λόγο ο δήμαρχος Πύργου, Γαβριήλ Λιατσής, ζήτησε «νέα ΚΥΑ που μας εξασφαλίζει τη μεταφορά των σκουπιδιών σε ένα ΧΥΤΑ ή να γίνει ένας νέος ΧΥΤΑ και να μας δώσουν χρήματα για τη μεταφορά τους».  Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματoς του δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι ζητά και ο ίδιος τη μεταφορά σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής.  Από πλευράς δημάρχων του Λεκανοπεδίου, ο δήμαρχος Π.Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης σημείωσε: «Από τι στιγμή που το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων έχει γίνει από τεχνικό, πολιτικό, λύση δεν βρίσκεται. Υπάρχει ΠΕΣΔΑ και η περιφερειάρχης θέλει να τον ανατρέψει. Τι θα κάνουμε ως δήμοι εάν η περιφερειάρχης κλείσει ή περιορίσει τη Φυλή;», διερωτήθηκε.
Κοινή διαπίστωση των δημάρχων ότι η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων καλώς άνοιξε νωρίς και πρέπει να συνεχιστεί σε νέες ημερίδες. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η συζήτηση, την οποία πρώτη άνοιξε η Ρένα Δούρου, εξελίσσεται εντός των πλαισίων που έχει θέσει η ίδια.
«Η διαχείριση στους ΟΤΑ α’ βαθμού»
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές εντός της Αυτοδιοίκησης που υπερασπίζονται τη θέση ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να βρίσκεται απoκλειστικά  στους δήμους. Με την άποψη αυτή συμφώνησε τόσο ο πρόεδρος της αρμόδιας για το Περιβάλλον επιτροπής της ΚΕΔΕ, Σάββας Χιονίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Τα απορρίμματα αφορούν τους ΟΤΑ α’ βαθμού. Στην Αττική, ουσιαστικά τα προηγούμενα χρόνια, πέρασε το ζήτημα στον β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης», είπε. Ενδεχομένως, οι εν λόγω δηλώσεις να αποτυπώνουν ένα αίτημα που διαμορφώνεται ευρύτερα ανάμεσα στους δημάρχους, με στόχο τη διεκδίκηση της διαχείρισης από τις περιφέρειες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια