Γ. Πάντζας: Η συγκυβέρνηση κλείνει μία-μία τις υποθέσεις της προτού αποχωρήσει από την διακυβέρνηση της χώρας



Δελτίο Τύπου

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μανιάτης σε δήλωσή του αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ΟΕΔΑ Γραμματικού ανέφερε ότι, οι προσπάθειες για την ακύρωση των αποφάσεων της Πολιτείας, όσον αφορά στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, χθες κατέπεσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεν ανέφερε όμως, ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας όσον αφορά στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και τάσσονται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, προς όφελος ορισμένων εργολαβικών συμφερόντων. Δεν ανέφερε ότι, η συγκυβέρνηση έκανε τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσει το πλαίσιο, βάσει του οποίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πρόσφατη απόφασή του, ενέκρινε την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό στη θέση «Μαύρο Βουνό», απορρίπτοντας τις σχετικές προσφυγές του Δήμου Μαραθώνα και των κατοίκων του, καθώς και ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, με την ψήφιση του σκανδαλώδους νόμου 4258/14 (ΦΕΚ 94Α΄) «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας και
άλλες διατάξεις», η συγκυβέρνηση αποφάσισε να διαγράψει τα μικρά υδατορέματα από την κατηγορία των υδατορεμάτων, όταν η λεκάνη απορροής είναι μικρότερη από χίλια στρέμματα. Αποφάσισε, να μην απαιτείται οριοθέτηση για ένα ρέμα, όταν αυτό βρίσκεται σε λεκάνη απορροής κάτω των χιλίων στρεμμάτων.

Με άλλα λόγια, μεθόδευσε την εν καιρώ άρση των σοβαρών εμποδίων που έχει βάλει η έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μιας και η βασικότερη από τις έξι παραβάσεις που καταγράφεται, είναι η εκτέλεση έργου σε έκταση από την οποία διέρχεται υδατόρεμα χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση και άδεια.

Με άλλα λόγια, μεθόδευσε την «ακύρωση» της έκθεσης καταπέλτη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διαπίστωνε κακή διαχείριση και ακατάλληλη χωροθέτηση, που συνεπάγεται κινδύνους ρύπανσης των υδάτων (υπογείων και επιφανειακών, σε κοιλάδες, ποτάμια και θάλασσα) στο έργο ΧΥΤΑ Γραμματικού.  Έδωσε τα ‘’εργαλεία’’ που απαιτούσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να γνωματεύσει για το εν λόγω έργο, επισημαίνοντας ότι στην έκταση εντός της οποίας πρόκειται να δημιουργηθεί η ΟΕΔΑ στο Γραμματικό, δεν υφίσταται υδατόρεμα ή υδατόρευμα ή ρέμα, προφανώς βασιζόμενη στον ανωτέρω νόμο.  


Είναι πλέον εμφανές, ότι η συγκυβέρνηση έπραξε το χρέος της προς τους εργολάβους, νομοθετώντας με την πλέον ξεκάθαρη και σκανδαλώδη προοπτική, έτσι ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια για την κατασκευή του έργου. Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η συγκυβέρνηση κλείνει μία-μία τις υποθέσεις της, προτού αποχωρήσει από την διακυβέρνηση της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια