Ενημέρωση από την σύσκεψη ¨Η άλλη διαχείριση απορριμμάτων (Διαλογή στην Πηγή)". Μέρος 2ο



Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος της σύσκεψης  ¨Η άλλη διαχείριση απορριμμάτων (Διαλογή στην Πηγή)".

      Στην συνέχεια το λόγο πήρε από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής ο  κ. Μαρμάρου και ενημέρωσε για την οικονομική μελέτη  που έχουν ήδη στα χέρια τους οι Επιτροπές Αγώνα Φυλής,Γραμματικού και Κερατέας που θα παρουσιαστεί ολόκληρη σε μεταγενέστερο χρόνο. Όπως τόνισε μέσα στη μελέτη φαίνεται πως  το όφελος για τους 4.500.000  Αθηναίους ξεπερνάει το 250.000.000 € ανά έτος με την πώληση των εμπορευμάτων που προκύπτουν από τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή . Ειδικά για το Δήμο Φυλής το όφελος που προκύπτει ξεπερνάει τα 2.000.000 €.  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κλείσιμο των χωματερών ανά την Ελλάδα , που γίνεται τα τελευταία χρόνια , χωρίς όμως να υπάρχουν τα προαπαιτούμενα που λέγονται για το ΧΥΤΑ Φυλής δηλαδή να έχει εφαρμοστεί η "Διαλογή στην Πηγή" ή να έχει βρεθεί άλλος χώρος.
   Το μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Μπιζάς αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν:
- Ξεκινώντας με την αποχή και σιωπή που είδε από το Δήμο Φυλής σε όσα ειπώθηκαν μετά
την επιστολή Δούρου. 
- Για να γλυκάνουν το χάπι κάποιοι σχεδιάζουν να προτείνουν τη κατάργηση της μίας μονάδας ΣΔΙΤ και όχι βέβαια από τη Φυλή που θα συνεχίσει  να δέχεται το 90% και πάνω των απορριμμάτων της Αττικής και όχι μόνο.
- Το ξεπάγωμα των διαγωνισμών των ΣΔΙΤ δε μπορεί να το αποφασίσει η Δούρου αλλά το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ που θα προκύψει τις επόμενες μέρες.
- Τα  τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων θέλουν μελέτη και χρηματοδότηση.
- Η μελέτη για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχειρίσεως Αποβλήτων  (ΕΣΔΑ)  έχει παραγγελθεί από το ΥΠΕΚΑ στις 1/4/14 και μάλλον θα παραδοθεί στις 1/4/15.
- Ο χρόνος ζωής του υπάρχοντος κυττάρου στο ΧΥΤΑ Φυλής είναι περίπου ένα χρόνο ενώ αν προχωρήσει η απόθεση απορριμμάτων και  στο χώρο που είναι για την ανέγερση του εργοστασίου (καύσης) θα πάρει παράταση η "ζωή" του  ΧΥΤΑ Φυλής για άλλον ένα χρόνο.
- Ένα ακόμη αγκάθι είναι τα αντισταθμιστικά που δίνονται και στο Δήμο Φυλής των οποίων η σύμβαση  τελειώνει  στο τέλος του 2014.
Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΕΥ-ΠΟΛΙΣ κ. Αβράμης ,  που ήταν και ο μοναδικός επικεφαλής παράταξης   που παραβρέθηκε ,  αναφέρθηκε στο βέτο που πρέπει να μπει άμεσα για την εισαγωγή απορριμμάτων από την Πελοπόννησο και όχι μόνο.
Θα ήθελε να ακούσει την πρόταση της κ. Δούρου , μιας και ο Παππούς σφυρίζει αδιάφορα και δεν έχει ενημερώσει κανέναν σχετικά με την επιστολή προς τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων που σήμερα έμαθε για την ύπαρξή της. Θα προσπαθήσει μέσα από τη θέση του στο Δ.Σ. του δήμου Φυλής να παρθεί μια σαφής απόφαση για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου. Δε λέει όχι και σε ένα τοπικό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα της χωματερής, αφού ,όμως,  πρώτα διασαφηνιστεί ακριβώς το θέμα "χρέος του Δήμου Φυλής".........................................συνεχίζεται

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια