Δημότες μετανάστες



Της Νατάσας Γκουτζικίδου

Πρόσφατα ερωτήθηκα ποια κρίνω ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο καλλικρατικός δήμος Φυλής. Τα δύο πρώτα- και όχι άδικα- που έρχονται στο μυαλό σχεδόν αυτόματα είναι ο ΧΥΤΑ και η παραβατικότητα. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει μία διοίκηση.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και το γεγονός ότι οι κάτοικοι περνούν ολοένα και λιγότερο χρόνο στην πόλη τους. Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε κάπου μακριά, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι στην περιοχή μας εδρεύει σχετικά μικρός αριθμός επιχειρήσεων.

Όμως, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα Σαββατοκύριακα, ημέρα- θεωρητικά- ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και αγορών. Τότε, δηλαδή, που θα βγεις από το σπίτι σου. Θέλεις να ψωνίσεις; Καμία ενίσχυση της ντόπιας αγοράς με αποτέλεσμα η υπάρχουσα να συρρικνώνεται και ο δημότης να κάνει αλλού τα ψώνια του. Θέλεις να αθληθείς με την παρέα σου; Ψάχνεις για χώρο που να μην είναι αφημένος στη μοίρα του και δεν βρίσκεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γήπεδο 7Χ7 του Ζεφυρίου που ενώ εγκαινιάστηκε με τιμές, σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό και ταυτόχρονα, βορά στον καθένα. Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως έχει κυριολεκτικά λεηλατηθεί.

Φυσικά, ούτε λόγος περί αξιοποίησης των δυνατοτήτων που μας προσφέρει το φυσικό κάλλος της περιοχής μας. Ακόμα και σήμερα, ελλείψει διαφήμισης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγνοούν τους θρησκευτικούς θησαυρούς της Μονής Κλειστών, πόσο δε να την έχουν επισκεφτεί. Ορειβατικά μονοπάτια, άλλη μια έννοια άγνωστη για εμάς αλλά όχι και για τους λάτρεις των βουνών. Να τα γνωρίζουν οι ξένοι καλύτερα από ντόπιους…

Δεν είναι κρίμα σε έναν τόπο που πασχίζει να ανταπεξέλθει κόντρα στις αντιξοότητες, καμία διοίκηση να μην έχει ενδιαφερθεί για τη στήριξη της ντόπιας αγοράς, για τις αθλοπαιδιές, για την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους; Ως πότε οι δημότες θα ‘δραπετεύουν’ σ’ άλλη γη, σ’ άλλα μέρη; Μέχρι πότε οι δρόμοι μας τις νύχτες του χειμώνα θα σε κάνουν να πιστεύεις πως εισέρχεσαι σε πόλη-φάντασμα, όπως ακριβώς δεν συμβαίνει σε άλλους δήμους…

Γκουτζικίδου Αναστασία
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την "ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ"
του υποψ. Δημάρχου Σάββα Σάββα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια