Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα μονάδα που ετοιμάζουν στη Χωματερή Φυλής.



Προφανώς, κάποιοι/ες:

- αγνοούν ότι η συγκεκριμένη μονάδα κομποστοποίησης είναι το bonus στους εργολάβους, που θα αναλάβουν (αν τους το επιτρέψουμε) τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων στη Φυλή και στα Α. Λιόσια. Η προκήρυξη των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας προβλέπει ότι μπορεί να συμπεριληφθεί και η κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης των 80.000 τόνων/έτος. Με άλλα λόγια, ΜΕΑ και μονάδα κομποστοποίησης πάνε "πακέτο". Και η 
περιβαλλοντική αδειοδότηση εξυπηρετεί, ακριβώς, αυτόν το σκοπό.

- παραβλέπουν ότι μια κεντρική μονάδα κομποστοποίησης αυτού του μεγέθους, ακόμη κι αν αποτελούσε αυτόνομο έργο, θα ήταν μια λάθος επιλογή, αφού είναι πανάκριβη λύση και προϋπόθετει συμπιέσεις προδιαλεγμένων οργανικών και μεταφορές δεκάδων χιλιομέτρων, 
με αμφίβολο αποτέλεσμα. Θυμίζω ότι η περίφημη αντίστοιχη μονάδα κομποστοποίησης της Λάρνακας απέτυχε παταγωδώς και κατέληξε να παράγει δευτερογενές καύσιμο.

- τηρούν αιδήμονα σιγή για την πολιτική του ΕΔΣΝΑ να παρεμποδίζει τη δημιουργία αποκεντρωμένων  μονάδων αερόβιας κομποστοποίησης, όπως αυτές του δήμου Σαρωνικού και του Περιβαλλοντικού συνδέσμου δήμων Αθήνας - Πειραιά, στο Σχιστό (δυναμικότητας 18.000 τόνων/έτος). 

- δεν έχουν ακούσει τίποτα για ένα αίτημα, που αποκτά σιγά - σιγά καθολική ισχύ: ότι η εγκατάσταση της Φυλής δεν επιτρέπεται να επιβαρυνθεί με καμία νέα, οποιουδήποτε χαρακτήρα, εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων. Οι μόνες νέες επιθυμητές δράσεις είναι αυτές που θα σχετίζονται με την απορρύπανση και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.  



Τάσος Κεφαλάς

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια