Οικοτροφείο Κυβέλη – Κλίμακα

Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας υπό τη μορφή οικοτροφείων, ξενώνων, προστατευμένων διαμερισμάτων, κινητών μονάδων, και κέντρων ημέρας. Παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, θεραπευτικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ατόμων που πάσχουν. Με κύριο άξονα τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η ΚΛΙΜΑΚΑ, αναπτύσσει δράσεις για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών και των επιπτώσεων του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς και άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσα από
ποικίλες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, προγράμματα παροχής συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, διακρατικές συνεργασίες, αποστολές ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Οικοτροφείο Κυβέλη
Το πέρασμα από την ασυλική Ψυχιατρική (με τα ιδρυματικού τύπου, κλειστά νοσηλευτήρια, αποκομμένα από την κοινωνία και -συχνά- από την ίδια τη ζωή), σε μια διαφορετική συνολική προσέγγιση του ψυχικά πάσχοντα, οδήγησε στην Κοινωνική Κοινοτική Ψυχιατρική και στην ανάπτυξη ενός Συστήματος Κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης μέρος των οποίων αποτελούν τα  Οικοτροφεία.
Τα Οικοτροφεία είναι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης υψηλού βαθμού προστασίας τα οποία παρέχουν στους ενοίκους τους φιλοξενία για διαβίωση, θεραπεία, υποστήριξη με σκοπό να διασφαλιστεί η παραμονή τους στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων τους με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας (άρθρο 4 της Υ.Α Αριθ. Α3α οικ.876).
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υγεία Πρόνοια 2000 — 2006» και βάση της υπ’ αριθμού Υ5β/ΓΠ οικ. 40055/​6 — 12 — 2001 απόφασης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ηΚΛΙΜΑΚΑ ανέλαβε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των παρακάτω οικοτροφείων για ψυχικά πάσχοντες.
πηγή:http://www.klimaka.org.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια