Ραδιενεργά νοσοκομειακά απόβλητα στο ΧΥΤΑ Φυλής


Υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας στα νοσοκομειακά απόβλητα που θα «έπεφταν» στον ΧΥΤΑ Φυλής – Ζητήθηκε η συνδρομή επιστημόνων από το Δημόκριτο
Υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας περιείχε μέρος των νοσοκομειακών απορριμμάτων που εντόπισαν και απέτρεψαν να απορριφθούν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ.
Ειδικότερα, μετά την εντολή της Εισαγγελίας Περιβάλλοντος τα νοσοκομειακά απορρίμματα οδηγήθηκαν στην ειδική Μονάδα Αποτέφρωσης Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων που λειτουργεί στη Φυλή για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους.
Όμως, κατά την είσοδό τους στη μονάδα αποτέφρωσης, η εγκατεστημένη διάταξη ελέγχου ραδιενέργειας κατέγραψε εκπομπές ακτινοβολίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του φυσικού υποβάθρου.
Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι επιστήμονες του νοσοκομείου από το οποίο προέρχονται,
προκειμένου να προσέλθουν άμεσα στον χώρο, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Δημόκριτος) προκειμένου να υποδείξουν μέτρα και διαδικασίες για την ασφαλή διαχείριση των παραπάνω αποβλήτων.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες παρακολούθησαν από το πρωί τα γεγονότα και δόθηκαν εντολές να τηρηθούν αυστηρά όλες οι υγειονομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις για τις περαιτέρω ενέργειες.
Ο κ. Σγουρός επικοινώνησε και με τον Υπουργό Υγείας τον οποίο ενημέρωσε για το θέμα και συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσων ενεργειών, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια