ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Δεκεμβρίου 2013
Σε όλους είναι γνωστό ότι, ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι χώρος γόνιμης συζήτησης, προτάσεων και δημοκρατικής αντιπαράθεσης, από τους εκλεγμένους εκπρόσωπους των δημοτών, με κύριο σκοπό να διατυπωθούν οι καλύτερες προτάσεις και να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για τον τόπο μας.
Αυτό το γνωρίζει κάθε πολίτης, και ιδιαίτερα, όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά, παρά ταύτα, διαπιστώνουμε συνεχώς ότι με την χρήση διαφόρων προσχημάτων την αποφυγή αυτής της εντολής, από μέρος συμβούλων και την επιλογή να ασκούν το καθήκον τους με τη χρήση διαφόρων άλλων μέσων, κυρίως με τη χρήση «ρηματικών διακηρύξεων» , γιατί ίσως κανένα τους επιχείρημα, δεν αντέχει στο φώς του δημοκρατικού διαλόγου.
Εάν κάποιος παρακολουθήσει τα Δημοτικά Συμβούλια, θα παρατηρήσει ότι με το πρόσχημα της
ώρας διεξαγωγής (που κατ' επανάληψη έχει λεχθεί ότι οφείλετε, στην ανάγκη ύπαρξης μεγάλου αριθμού εισηγητών υπαλλήλων στην συνεδρίαση του συμβουλίου που με τις τελευταίες περικοπές, δεν καλύπτεται δαπάνη για την υπερωριακή τους απασχόληση) αλλά και άλλες προφάσεις, είτε δε συμμετέχουν είτε, εάν συμμετέχουν και δυσκολεύει η κατάσταση έχουν έτοιμη «τη λύση της καταγγελίας και της αποχώρησης» ίσως για να μην αποκαλυφθεί η άγνοια και η ατολμία τους να πάρουν θέση σε σοβαρότατα για το δήμο θέματα.
Συνεχώς κατηγορούν για μη δημοκρατικές διαδικασίες, στην δυνατότητα ενημέρωσης των δημοτών για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σα να μην προβάλλεται ζωντανά (με απόφαση της διοίκησης και χωρίς να είναι υποχρεωτικό, για να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο γι΄αυτούς που βρίσκονται στον περιορισμένο χώρο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε ένας στρατηγικός δήμος και οι αποφάσεις μας είναι υπερτοπικές) στην ιστοσελίδα του δήμου μας οι συνεδριάσεις του, με συνεχή ροή και με τον ίδιο τρόπο και ίδιες ευκαιρίες για όλους τους συμμετέχοντες. Κάποιοι που κόπτονται για τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες, προτιμούν τις ιδιωτικές κάμερες με σκοπό την επιλεκτική παρουσίαση γιατί ίσως, σκοπός τους είναι η «Γκεμπελική» δημιουργία εντυπώσεων και η κατευθυνόμενη πληροφόρηση.
Κατηγορούν συνεχώς τη δημοτική αρχή για αδιαφάνεια αποκρύπτοντας ότι, κάθε απόφαση και ιδιαίτερα οικονομική απόφαση, είναι υποχρεωτικό να αναρτάται στη διαύγεια έτσι ώστε, να μπορούν να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από οποιοδήποτε μέρος επιθυμούν και επιπλέον, όλες οι δαπάνες ελέγχονται πριν από την οικονομική επιτροπή, το δημοτικό συμβούλιο (που εκπροσωπούνται θεσμικά και αυτοί ως εκπρόσωποι της μειοψηφίας) την αποκεντρωμένη διοίκηση όπου ελέγχει όλες τις αποφάσεις πριν από οποιαδήποτε ενέργεια και τέλος από επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου. Συνεπώς για κάθε πράξη και ιδιαίτερα οικονομικού περιεχομένου, έχουμε την συμμετοχή στην λήψη απόφασης, την διαφάνεια μέσω της προσβασιμότητας και τον έλεγχο νομιμότητας, πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Αυτό για να γίνει γνωστό σε όλους ο τρόπος λήψης μιας απόφασης και κυρίως για να το μάθουν όλοι οι όψιμοι κατήγοροι.
Το κακό που κάνουν είναι, να μειώνουν τα συμμετοχικά και θεσμικά όργανα των δημοκρατικών δημοτικών διαδικασιών και ιδιαίτερα τον υπέρτατο θεσμό στη λειτουργία του Δήμου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους και τον ψηφισμένο κανονισμό του, μέσα από δημοκρατικές ανοικτές διαδικασίες .
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα το χώρο συνεδρίασης των εκλεγμένων αντιπροσώπων των Δημοτών του Δήμου, να τον υποβαθμίσει και να τον γελοιοποιήσει διότι, λειτουργεί δημοκρατικά, θεσμικά και με αρμοδιότητες πέρα από τα πρόσωπα που τα υπηρετούν.
Αντί να καταδικάζουν άμεσα και χωρίς υπεκφυγές, οποιονδήποτε και οτιδήποτε πλήττει αυτούς τους θεσμούς, επιλέγουν να δίνουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά σε κατακριτέες, από τον οποιοδήποτε δημοκρατικά σκεφτόμενο πολίτη ενέργειες, ίσως γιατί τα θεωρούν « αυτοδιοικητικά έθιμα του τόπου» και επικροτούν και ταυτίζονται με τις πρακτικές και με τους φορείς αυτών των βουλήσεων και των ενεργειών. Τους αφήνουμε στην κρίση των δημοτών.
Θέλουμε ένα δήμο θεσμικά θωρακισμένο και περήφανο, θέλουμε ένα δήμο να είναι γνωστός σε όλους, για τους μαχητές της ζωής κατοίκους του, τις επιτυχίες των παιδιών του, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής του. Είμαστε απέναντι σε αυτούς που επιθυμούν να είμαστε ο Δήμος των σκουπιδιών, των απόκληρων, ο Δήμος χωρίς θεσμούς αφού αυτοί αντικαθίστανται κατά το δοκούν από « αυτοδιοικητικά έθιμα», και να προκαλούμε τη λύπηση και το γέλωτα.
Ο Δήμος και τα όργανά που τον υπηρετούν συλλογικά και μονοπρόσωπα, είναι θεσμικά και διαχρονικά και δεν ταυτίζονται με πρόσωπα, αφήνουμε πίσω τους θιασώτες της οπισθοδρόμησης και ατενίζουμε το μέλλον που οφείλουμε στον τόπο μας και τους κατοίκους του.


πηγή:http://www.fyli.gr/

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. file moy kala ta les . h dioikhsh kata esena exei dhmokratikes euaisuhsies? pali sthn antipoliteysh ua ta rijoume?

    ΑπάντησηΔιαγραφή