Eπεξεργασία επιπλέον 900.000 τόνων απορριμμάτων από το ΕΜΑΚ .


Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός:
- Με ισχυρή πλειοψηφία επικυρώθηκε η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ από το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ
- Καμία πρόσθετη χρέωση των Δήμων της Αττικής από τον ΕΔΣΝΑ για το 2014

Με ισχυρή διαπαραταξιακή πλειοψηφία επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των δήμων και της Περιφέρειας Αττικής, η άσκηση του δικαιώματος της προαίρεσης που διασφαλίζει τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης για ακόμη τρία χρόνια.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι :

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του Δ.Σ. για την αμέριστη εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, ψηφίζοντας στην συντριπτική πλειοψηφία τους, την απόφασή μας αυτή.
Η ισχυρή απόφαση του Δ.Σ. αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους λίγους εκείνους που έσπευσαν να πετάξουν λάσπη, μέσω ανώνυμων δημοσιευμάτων.
Τους απαντάμε : Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Άδικα κοπιάζουν. Ό,τι γίνεται εδώ μέσα γίνεται στο φως της δημοσιότητας και με τήρηση των νόμων μέχρι κεραίας.
Οι αποφάσεις μας θα κριθούν από τα αρμόδια διοικητικά και δικαστικά όργανα του Κράτους και όχι στο μισοσκόταδο των διαδρόμων που έχουν συνηθίσει να κινούνται.
Ο όρος που τώρα ενεργοποιούμε είχε κριθεί νόμιμος το 2010 από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα σταλεί εκ νέου για έλεγχο. Αυτοί που τότε σιωπούσαν, σήμερα που τα συμφέροντά τους αλλάζουν σήκωσαν τη παντιέρα της επανάστασης. Το κάνουν όμως απροκάλυπτα και εκτίθενται».
Η άσκηση του δικαιώματος της προαίρεσης ΕΔΩ είχε αποφασιστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ στη συνεδρίαση της 18-10-2013, ωστόσο μετά από πρόταση τουΠροέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού συζητήθηκε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του 60μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Αττικής.

Την απόφαση υπερψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων συμβούλων με εξαίρεση τους εκπροσώπους της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας και την αντιδήμαρχο Περιστερίου που καταψήφισαν. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού και ο Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής κ. Χρ. Παππούς ψήφισαν λευκό.
Επισημαίνεται εκ νέου ότι η άσκηση του δικαιώματος της προαίρεσης υπάρχει στη σύμβαση, που είχε εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και υπήρχε ως όρος στα τεύχη δημοπράτησης που είχε εγκρίνει ομόφωνα η τότε Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ. Η απόφαση έχει ήδη σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για έλεγχο νομιμότητας ενώ θα σταλεί και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
----------------------------------------------------
Αμετάβλητη θα παραμείνει και για το 2014 η τιμή χρέωσης για τους Δήμους της Αττικής των εισερχομένων απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, όπως αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.
Ειδικότερα, το τέλος εισόδου (gate fee) θα διαμορφωθεί στο ύψος των 45 € ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε και η ΚΥΑ περί σύστασης του ΕΔΣΝΑ, ενώ στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το κόστος καταβολής αντισταθμιστικών οφελών ύψους 43,5 εκ. € στους Δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και του ΣΜΑ Σχιστού.
Για το συγκεκριμένο θέμα είχε πάρει σχετική απόφαση και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής στην οποία ο ΕΔΣΝΑ είχε αποστείλει τη μελέτη αναλυτικής κοστολόγησης ΕΔΩ που έχει εκπονήσει.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι :
«Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν αύξηση του τέλους εισόδου διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Η απόφασή μας να παραμείνει το κόστος στα ίδια επίπεδα με τα περσινά αποδεικνύει ότι αναγνωρίζουμε στην πράξη τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας.
Το πρόβλημα ωστόσο με τα χρέη του Συνδέσμου παραμένει άλυτο και αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εάν η δέσμευση της Κυβέρνησης για ένταξη του ΕΔΣΝΑ στο μητρώο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης δεν γίνει πράξη τότε κάθε προγραμματισμός είναι ανούσιος».
Επισημαίνεται ότι η ετήσια εισφορά των Δήμων Αττικής παρακρατείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι Δήμοι μέσω της ΔΕΗ ΑΕ. Μέχρι την ψήφιση του Ν. 3854/2010 η ετήσια εισφορά των Δήμων της Αττικής προσδιοριζόταν ως ποσοστό επί των ετήσιων τακτικών εσόδων τους. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, κάθε δήμος πληρώνει ανάλογα με τα απορρίμματα που φέρνει στον ΧΥΤΑ σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου που αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της Πολιτείας στην καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις που είχαν κηρυχθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, που περιλαμβάνει εκτάσεις ιδιοκτησίας του Δήμου Ασπροπύργου. Σε περίπτωση μη καταβολής των αποζημιώσεων ο Δήμαρχος σημείωσε ότι ως έσχατο μέτρο πίεσης θα προχωρήσει σε κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Επισημαίνεται ότι για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός έχει απευθυνθεί με επιστολές του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας την οριστική επίλυσή του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια