Ατασθαλίες στον Δήμο Ανω Λιοσίων








Πόρισμα αναδεικνύει λογιστικά τεχνάσματα στα οικονομικά της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας
Του Τασου Tελλογλου
Από τα 25,7 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων του Δήμου Ανω Λιοσίων στη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας για το διάστημα από 1/1/2007 έως 30/4/2010 (ΔΕΡΑΛ), τα 16,9 εκατ. (ποσοστό 66%) διατέθηκαν για δραστηριότητες που αφορούσαν τον Δήμο Ανω Λιοσίων αλλά και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις του. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με την υπ’ αριθμόν 910/Α/2010 «Εκθεση επιθεώρησης ελέγχου» που βρίσκεται στην κατοχή της «Κ» και η οποία αποστέλλεται στον εισαγγελέα εφετών Αθηνών για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, το Σώμα Δίωξης
Οικονομικού Εγκλήματος για φορολογικό έλεγχο και τον γ.γ. της περιφέρειας Αττικής. Οι επιθεωρητές Αναστασία Μαραντίδου και Κωνσταντίνος Σουλιώτης, που προχώρησαν σε έλεγχο έπειτα από ρεπορτάζ της «Κ» και του ΣΚΑΪ και καταγγελίες των εργαζομένων στον ραδιοφωνικό σταθμό που είχαν μείνει επί μήνες απλήρωτοι, περιγράφουν στην έκθεσή τους ένα ζοφερό καθεστώς διαχειριστικής ανευθυνότητας, διαρκών λογιστικών τεχνασμάτων και διευρυνόμενης αδιαφάνειας στην αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης. Το σύνολο των επιχορηγήσεων προς τη ΔΕΡΑΛ προέρχεται από τα έσοδα του δήμου από τα αντισταθμιστικά οφέλη για τα απορρίμματα.
Σύμφωνα με το πόρισμα, ο αρχικός προϋπολογισμός της εταιρείας (επιχορηγήσεις του δήμου) για το 2007 είχε ορισθεί στα 4,3 εκατ. ευρώ για να φθάσει έπειτα από αλλεπάλληλες αναπροσαρμογές τα 10,5. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γ.γ. της περιφέρειας είχε ελέγξει τη δαπάνη ως προς τη νομιμότητά της και την είχε εγκρίνει! Η ίδια μεθόδευση ακολουθείται και το 2008, τα 5 εκατ. της επιχορήγησης γίνονται 10,7. Και στις δύο περιπτώσεις τα περισσότερα γραμμάτια είσπραξης υπογράφει, κατά παράβαση του νόμου, ο ταμίας της επιχείρησης (χρειάζονταν 3 υπογραφές). Η ίδια πρακτική ακολουθείται και το 2009 με αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Το 2010 (προεκλογική χρονιά) το Δημοτικό Συμβούλιο ήθελε να επιχορηγήσει τη ΔΕΡΑΛ με 6 εκατ. αλλά λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης και της εμπλοκής των ελεγκτών κατάφερε να δώσει μόλις 900.000 ευρώ. Στο διάστημα αυτό τα διαφημιστικά έσοδα της επιχείρησης δεν ξεπέρασαν τα 140.000 ευρώ.
Από τα 25 εκατ. της ΔΕΡΑΛ, 8,1 εκατομμύρια διοχετεύθηκαν σε δύο άλλες δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων, την ΔΕΑΔΑΛ και την ΔΕΤΕΑΛ. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, από τις 2.600 εντολές πληρωμών, 1.024 εγκρίθηκαν από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους κατά παράκαμψη του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι η επιχείρηση χρωστάει 300.000 στο ΙΚΑ, 1,2 εκατ. ευρώ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ενώ η οφειλή μόνο από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών προς την εφορία αγγίζει το 1,4 εκατ. ευρώ. Η μισθοδοσία 178 εργαζομένων κρίνεται παράνομη καθώς η πρόσληψή τους, που είχε γίνει για αντιμετώπιση «κατεπειγουσών αναγκών», δεν είχε σχέση με τη ΔΕΡΑΛ. Δηλαδή η ΔΕΡΑΛ εμφάνιζε ως «ανανέωση σύμβασης» προσλήψεις που γίνονταν «εξ αρχής». Από τους συμβασιούχους, 76 «βρέθηκαν να έχουν συνάψει συμβάσεις εργασίας με τον δήμο», 80 «με άλλα ΝΠΔΔ (Δημοτικό Κοιμητήριο, ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρο Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής Υποστήριξης, Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο).
Οι ανωτέρω συμβάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις προηγούνταν των συμβάσεων της ΔΕΡΑΛ, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις έπονταν χρονικά αυτών…». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει νέο πόρισμα της ίδιας αρχής για σωρεία παράνομων προσλήψεων στον Δήμο Ανω Λιοσίων, μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και εκείνη της κόρης της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ .
    ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΚΟΦΤΕΡΟ .
    Η ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΛΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΠΟΥ 53 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ.

    Το "ΝΑ ΔΩ" δεν φτάνει "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΩ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή