Αλλού τρως, αλλού πίνεις , και αλλού πας .....






Υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις κατασκευής 11 έργων, προϋπολογισμού 93 εκ. ευρώ, από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ.Χατζηδάκη - Ένταξη 6 νέων έργων στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013



Εκτύπωση

  • Υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις κατασκευής 11 έργων, προϋπολογισμού 93 εκατομμυρίων Ευρώ, από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη
  • Ένταξη 6 νέων έργων στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013
  • Σγουρός προς Χατζηδάκη:
-       Εμπιστευθείτε μας. Αν μη τι άλλο, σας συμφέρει!!!
-       Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο χρυσός χορηγός του Κράτους
-       Όλοι είναι ελλειμματικοί και σας βάζουν μέσα, εμείς σας πληρώνουμε και με το παραπάνω
-       Φροντίστε στο νέο ΕΣΠΑ που έρχεται, να μην γίνουν τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα. Τα ξέρετε και τα ξέρουμε
-       Δεν κάνουμε κοινωνική πολιτική με επιδόματα και ελεημοσύνες αλλά με έργα
-       Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που αυτή τη στιγμή εκτελεί ένα τόσο μεγάλο έργο
-       Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα που το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα, με τη δημιουργία υποδομών στην Αττική

Έντεκα (11) νέα έργα ξεκινούν από αύριο μετά την υπογραφή των Συμβάσεων Κατασκευής από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη.
Τα έργα θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ο συνολικός Προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 93 εκατομμύρια Ευρώ. Η χρηματοδότησή τους γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ανακοίνωσε την ένταξη έξι (6) νέων έργων στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 17,4 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για την υπογραφή συμβάσεων κατασκευής έργων που αφορούν:
  • Πέντε (5) Αντιπλημμυρικά/ Υδραυλικά έργα στους Δήμους Παιανίας, Σαλαμίνας (2 έργα), Γλυφάδας και Χαλανδρίουσυνολικού προϋπολογισμού 43,5 εκ. ευρώ περίπου. Τα έργα αυτά που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από κοινοτικούς πόρους του ΠΕΠ Αττικής, έχουν στόχο να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών αυτών
  • Ένα (1) έργο Ύδρευσης/ Αποχέτευσης ακαθάρτων στο Θριάσιο Πεδίο, συμπληρωματικό σε ήδη υπάρχουσα υποδομή, προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται και αυτό από το ΠΕΠ Αττικής και αναμένεται να απαλλάξει τις περιοχές Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου από την ύπαρξη βόθρων και να συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου περιοχών που θεωρούνται αρκετά υποβαθμισμένες
  • Πέντε (5) Έργα Οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 44,6 εκ. ευρώ:
-       Τη διάνοιξη της επαρχιακής οδού Δρυόπης – Γαλατά, προϋπολογισμού 31 εκ. ευρώ. Το έργο, που χρηματοδοτείται από πόρους του ΠΕΠ Αττικής, είναι κομβικής σημασίας που θα συμβάλλει καταλυτικά στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή των περιοχών αυτών, αφού βελτιώνει την οδική πρόσβαση στα νησιά της Ύδρας, Σπετσών και Πόρου, καθιστώντας την ταχύτερη και, κυρίως, ασφαλέστερη
-       Δύο έργα που αφορούν την κατασκευή νέων και τη συντήρηση υπαρχόντων κόμβων φωτεινής σηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 5,1 εκ. ευρώ καιενός έργου που αφορά τη συντήρηση στηθαίων ασφαλείας, προϋπολογισμού 4,0εκ. ευρώ, έργα κομβικής σημασίας για την οδική ασφάλεια των πολιτών, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής, όλα χρηματοδοτούμενα από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων
-       Ένα έργο συντήρησης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας πρώην Νομαρχίας Αθηνών, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, που στόχο έχει την εξασφάλιση μιας αποδεκτής στάθμης ποιότητας του ασφαλτοτάπητα, ο οποίος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, μεταξύ άλλων, και για την αποφυγή ατυχημάτων
Παράλληλα, σήμερα υπογράφτηκαν οι εντάξεις στο ΠΕΠ Αττικής έξι (6) νέων έργων:
  • Πέντε (5) Παιδικοί Σταθμοί στους Δήμους Καισαριανής, Πειραιώς, Παπάγου- Χολαργού, Γαλατσίου, Ηρακλείου, οι οποίοι θα προστεθούν στους 44 που είναι ήδη ενταγμένοι και βρίσκονται - σχεδόν όλοι - σε φάση υλοποίησης και θα δώσουν συνολικά τη δυνατότητα φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης περισσότερων από 2.500 παιδιών, σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής
  • Ένα (1) έργο ανάπλασης της οδού Θηβών στο Δήμο Αιγάλεω, το οποίο βασιζόμενο στις αρχές της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα μίας πολυσύχναστης οδικής αρτηρίας, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσει ενέργεια και θα μειώσει σημαντικά την εκπομπή ρύπων σε ένα περιβάλλον επιβαρυμένο. Το έργο αυτό εκτελείται ήδη από Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και η μεταφορά του στο ΕΣΠΑ θα επιτρέψει στην Περιφέρεια να χρησιμοποιήσει τους πόρους που εξοικονομούνται για την υλοποίηση νέων δράσεων
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠ
Α, Γιώργος Γιαννούσης, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχη Αττικής & Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθην
ών, Άννα Παπαδημητρίου-ΤσάτσουΔήμαρχοι της Περιφέρειας Αττικής και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, παίρνοντας το λόγο και αφού
ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη, και τους Δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, τόνισε:
«Κάθε έργο για να υλοποιηθεί περνά από πολλές φάσεις.
Όλα αυτά όμως είναι χαρτιά. Δεν έχουν καμία απολύτως σημασία για τον πολίτη, αν δεν γίνουν πράξη.
Είμαστε εδώ για να κάνουμε έργο.
Παραδίδουμε σήμερα σε λειτουργία - με το κλειδί στο χέρι - 17 νέα σχολεία σε όλη την Αττική και άλλα 32 δίνονται σε μόλις 6 μήνες.
Συνολικά κατασκευάζουμε 49 νέα σχολεία και νηπιαγωγεία συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ και τα παραδίδουμε στο Κράτος για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών. Μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα παραδοθούν και τα 49 σχολεία και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα για τα σχολεία.
Ας ευχηθούμε, όλα τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν ομαλά.
Δεν σταματάμε όμως εκεί. Το ίδιο κάνουμε και με τους παιδικούς βρεφικο
ύς σταθμούς. Συνολικά φτιάχνουμε 49 παιδικούς σταθμούς συνολικού προϋπολογισμού 96 εκατομμυρίων ευρώ που θα φιλοξενήσουν περισσότερα από 2.500 παιδιά σε πολλούς Δήμους της Περιφέρειας.
Σήμερα εντάσσουμε στο ΠΕΠ Αττικής την κατασκευή 5 ακόμα παιδικών σταθμών στην Αττική, προϋπολογισμού 11,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν κάνουμε κοινωνική πολιτική με επιδόματα και ελεημοσύνες.
Κάνουμε την κοινωνική πολιτική πράξη. Με έργα που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Με έργα για τη μέση οικογένεια που πλήττεται από την κρίση. Με έργα που τονώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνία.
Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην υπογραφή των συμβάσεων 11 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 93 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για έργα αντιπλημμυρικά, υδραυλικά, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων, έργα οδοποιίας και αναπλάσεις.
Η προσπάθεια που συστηματικά καταβάλλουμε αποδίδει καρπούς. Πριν από ενάμισι μήνα, στο ίδιο γραφείο, παρουσία και τότε του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, υπογράψαμε τη σύμβαση για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας - Παιανίας, προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα υπογράφουμε συμβάσεις για ακόμα 93 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο σε δυο μή
νες, 205 εκατομμύρια ευρώ για έργα. Και ακολουθούν και άλλα. Δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα που να εκτελεί αντίστοιχο πρόγραμμα.
Υποδομές που σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι δεδομένες, στην Αττική ακόμη είναι ζητούμενο.
Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Να βελτιώσουμε τις υποδομές της Αττικής. Το στοίχημα αυτό αγωνιζόμαστε και το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα. Εκτελούμε τα έργα έγκαιρα, με διαφάνεια και, κυρίως, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες και τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξιοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονώνουμε την ανάπτυξη, δημιουργούμε θέσεις εργασίας, προστατεύουμε το περιβάλλον και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής.
Παράλληλα, έργα που δεν είναι επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ, όπως οι αθλητικές υποδομές, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά τους, καταβάλλουμε προσπάθειες και τα χρηματοδοτούμε από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Μόνο από αυτά τα έργα των 205 εκατομμυρίων ευρώ, που υπογράψαμε τους 2 τελευταίους μήνες, επιστρέφουν στο κράτος και στα δημόσια ταμεία περίπου 34 εκατομμύρια ευρ
ώ από το ΦΠΑ. Εφόσον ολοκληρωθεί το σύνολο του Προγράμματος των 2,8 δις ευρώ, το Κράτος θα εισπράξει από το ΦΠΑ περισσότερα από μισό δις ευρώ.
Για να συνειδητοποιήσετε τα νούμερα, σας λέω ότι η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής για όλη τη χρονιά από τους ΚΑΠ είναι μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ και εμείς από τα έργα που εκτελούμε από το ΠΕΠ Αττικής επιστρέφουμε στο Κράτος τα διπλάσια (34 εκατομμύρια από ΦΠΑ).
Και αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις από την κεντρική διοίκηση, το ποσό αυτό σήμερα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε:
«Κύριες και κύριοι, όπως καταλάβατε το μήνυμα είναι τρέχει ο Σγουρός, τρέχει
ο Μιχαλολιάκος, τρέχουν όλοι οι δήμαρχοι, τρέχουμε εμείς. Κυρίως όμως το ΕΣΠΑ τρέχει και λειτουργεί ως αντίβαρο στην κρίση, αλλάζοντας όσο είναι εφικτό τη ζωή μας.
Μόνο στην Αττική πραγματοποιούνται αυτή την ώρα 433 τεχνικά έργα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αν όχι στην τελική ευθεία κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Και θέλω να σημειώσω και κάτι άλλο, πέρυσι τέτοιο καιρό, η χώρα ήταν 18η ως προς τι
ς απορροφήσεις του ΕΣΠΑ στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος είναι 4η. Και αυτό αντανακλάται στη δουλειά που γίνεται τόσο στο επίπεδο των Υπουργείων όσο και στο επίπεδο των Περιφερειών και των Δήμων.
Απόδειξη της προόδου του ΕΣΠΑ είναι οι συμβάσεις που σήμερα εδώ υπογράφονται. Αυτό γίνεται σε όλες τις ελληνικές Περιφέρειες και γι' αυτό το λόγο ξεπεράσαμε κατά πολύ το στόχο που είχε τεθεί μαζί με την Κομισιόν στο πρώτο εξάμηνο. Είμαστε δε αισιόδοξοι και για το δεύτερο εξάμηνο.
Το άγχος μας για το ΕΣΠΑ πια δεν έχει να κάνει με τις απορροφήσεις. Έχει να κάνει με την ομαλή μετάβαση της χώρας από το σημερινό ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ. Πώς δηλαδή έργα, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν χωράνε πια, διότι δεν φτάνουν τα χρήματα, να μπούνε στο σημερινό ΕΣΠΑ θα μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στο καινούργιο. Γι' αυτό συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες, με όλους τους φορείς και φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό υπηρετεί και η τελευταία αναθεώρηση του
σημερινού ΕΣΠΑ, που θα επισημοποιηθεί αν όχι μέσα στο μήνα, εν πάση περιπτώσει, τον Οκτώβριο.
Προχωρούμε λοιπόν. Και θέλω με αυτό το πνεύμα να ευχαριστήσω το Γιάννη Σγουρό για τη συνεργασία. Να ευχαριστήσω επίσης ανεξαιρέτως όλους τους δημάρχους του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα αυτούς που είναι σήμερα εδώ για τη συνεργασία με το Υπουργείο. Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο τρόπο θα δουλέψουν και την επόμενη περίοδο, τους επόμενους μήνες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Το ΕΣΠΑ δεν είναι αριθμοί. Το ΕΣΠΑ έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής μας, έχει να κάνει με ένα καλύτερο περιβάλλον, με καλύτερες υποδομές, με πληρέστερη κοινωνική προστασία.
Τα έργα που σήμερα ξεκινάνε ή συμβασιοποιούνται, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικά έργα, οδικά έργα αλλάζουν τη ζωή στην Αθήνα, στο λεκανοπέδιο, καλυτερεύουν τις συνθήκες της ζωής στην Ελλάδα της κρίσης.
Είναι μια ευκαιρία, που προφανώς δεν πρέπει να πάει χαμένη και κάνουμε ότι μπορούμε για να μην πάει χαμένη. Τρέχουμε λοιπόν και στο τέλος θα φτάσουμε. Να είστε σίγουροι».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν διαδοχικά οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:
Ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε ότι η γραφειοκρατία είναι ο τροφοδότης της διαφθοράς, ενώ αναφερόμενος στην απορρόφηση των κονδυλίω
ν του ΕΣΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα μας την επόμενη χρονιά μπορεί να καταλάβει ακόμη και την 1η θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιάννης Τσαβαρής, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα αλλάζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του νησιού, ενώ εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για το επόμενο ΕΣΠΑ.
Ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Χρήστος Καρδαράς, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα στο Δήμο του είναι πραγματικά έργα υποδομής, ενώ αναφέρθηκε και από την π
λευρά του στο θέμα της γραφειοκρατίας.
Ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, τόνισε ότι η σημερινή μέρα αποδεικνύει ότι ο Α’ και ο Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αποτελεσματική συνεργασία αλλά η γραφειοκρατία παραμένει ο μοναδικός εχθρός και συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια με τα έργα αυτά βάζει ένα λιθαράκι στην απορρόφηση των κονδυλίων των πόρων του ΕΣΠΑ και συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της ανάπτυξης της χώρας.
Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Κωνσταντίνος Κόκκορης, τόνισε ότι «σήμερα είναι μια νίκη της ελληνικής πολιτείας απέναντι στη δυστοκία, τις αγκυλώσεις και τη γραφειοκρατία. Η Αυτοδιοίκησης σήμερα δίνει μία μάχη μαζί με το στελεχιακό δυναμικό της και δυστυχώς πο
λλές φορές αδικείται».
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Κυριάκος Τσίρος, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα και το ήθος του Περιφερειάρχη και ευχαρίστησε τον ίδιο αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Αντώνης Καμπάκας, δήλωσε «σήμερα λύνεται ένα τεράστιο πρόβλημα της Καισαριανής που αποτελούσε ένα όνειρο για την τοπική κοινωνία».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Παντελής Βλασσόπουλος, δήλωσε το έργο αποτελεί ένα έργο υποδομής, ένα έργο πνοής, που δίνει την οικονομική δυνατότητα στο Δήμο να εξοικονομήσει χρήματα, αφού απαλλάσσεται από το βάρος της καταβολής του ενοικίου, και τόνισε ότι με τον ίδιο ζήλο θα διεκδικήσουν και άλλους πόρους για αντίστοιχα έργα.
Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Βασίλης Ξύδης, αναφέρθηκε με τη σειρά του στο θέμα της γραφειοκρατίας, τονίζοντας ότι «ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για
το συγκεκριμένο έργο από το 2003, χρειάστηκαν δηλ. 10 χρόνια, για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, και η ένταξη αυτή πραγματοποιήθηκε χάρη στη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής. Η κοινότητα του Παπάγου επιτέλους αποκτά σήμερα τον πρώτο σύγχρονο παιδικό σταθμό».
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Γιώργος Κουράσης, αναφέρθηκε στην εργατικότητα και συνεργασία όλων των φορέων και τόνισε ότι θα συνεχίσουν το έργο τους με τους ίδιους ρυθμούς.
Ο Δήμαρχος Παιανίας, Νίκος Δάβαρης, τόνισε «γίνεται πραγματική δουλειά στην Περιφέρεια Αττικής, με τη συνεργασία όλων».

Στο αρχείο που επισυνάπτεται θα βρείτε την αναλυτική ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής.
Το οπτικοακουστικό υλικό από τη Συνέντευξη Τύπου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής www.patt.gov.gr


πηγή:http://www.patt.gov.gr (εκτός από το τραγουδάκι όπου και το αφιερώνουμε).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια