Βαλίτσες ετοιμάζει ο χωρίς επίσημη ενημέρωση Σγουρός.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

-Ξεκινά ο Ανταγωνιστικός Διάλογος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Γραμματικού

-Αίτημα συνάντησης – ενημέρωσης του Πρωθυπουργού για τα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων

-Αναγκαία η υπαγωγή του ΕΔΣΝΑ στη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

-Αντίθετος ο Σύνδεσμος στη συνέχιση της μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στον ΧΥΤΑ Φυλής

-Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αντιπροσωπεία του ΕΔΣΝΑ για να ενημερώσει τον
Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον

- Πρόταση Γιάννη Σγουρού για ένταξη του ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής


Ξεκινά η δεύτερη και πιο σπουδαία φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Γραμματικό.

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε ομόφωνα την Πρόσκληση συμμετοχής στον Ανταγωνιστικό Διάλογο που απευθύνεται προς τις εταιρείες που «πέρασαν» από την πρώτη φάση.

Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός η έναρξη της β’ φάσης από τη Μονάδα του Γραμματικού έχει έναν έντονο συμβολισμό, αφού μετά από χρόνια μονομερούς επιβάρυνσης της Δυτικής Αττικής δημιουργούνται υποδομές και στην Ανατολική Αττική.

Οι εταιρείες που θα κληθούν να συμμετάσχουν στο στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου μετά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι :
  • Ένωση Εταιρειών «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ»
  • Ένωση Προσώπων «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ - ΔΕΗ ΑΕ»
  • Ένωση Εταιρειών « ARCHIRODON GROUP NV – INTRAKAT – ENVITEC ΑΕ»
  • Ένωση Εταιρειών «J & P ΑΒΑΞ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ»
  • Ένωση Προσώπων «ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ -  ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ»
Η Πρόσκληση σε Ανταγωνιστικό Διάλογο έγινε σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.

Σκοπός του Διαλόγου είναι η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των μέσων που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον βέλτιστο τρόπο την υλοποίηση του Έργου,  η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Αναθέτουσας Αρχής και των Προεπιλεγέντων επί των τεχνικών, χρηματοοικονομικών και νομικών πτυχών του Έργου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί ο Ανταγωνιστικός Διάλογος θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

--------------------------------------

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Χώρας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής που θέτουν σε κίνδυνο την απρόσκοπτη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου θα ζητήσει ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σγουρός, οι προσπάθειες που έχει κάνει ο ΕΔΣΝΑ προς όλες τις Κυβερνήσεις και τους διατελέσαντες Υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα διογκωμένα χρέη του παρελθόντος, να δοθεί λύση στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων, να ενταχθεί ο Σύνδεσμος στο μητρώο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης,  δεν έχουν εισακουστεί.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή η διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου να κρέμεται από ένα τεντωμένο σχοινί. Επίσης διακυβεύεται η βιωσιμότητα του φορέα που υλοποιεί εθνικής σημασίας έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και την οικονομία και την απασχόληση, με συγχρηματοδότηση από Κοινοτικά και Ιδιωτικά Κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να μας ακούσουν. Κληρονομήσαμε προβλήματα και αγωνιζόμαστε να δώσουμε λύσεις για το σήμερα και για το αύριο χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη. Σηκώνουμε καθημερινά ένα βάρος που δεν μας αναλογεί. Εάν η Κεντρική Διοίκηση δεν συνειδητοποιήσει ότι τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι θέμα μόνο ενός φορέα, τότε το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο» τόνισε σχετικά ο κ. Σγουρός.

--------------------------------------

Εν τω μεταξύ την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συνέχισης της διαδικασίας μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στον ΧΥΤΑ Φυλής εξέφρασε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος.

Ο κ. Σγουρός τόνισε στην τοποθέτησή του ότι «Δεχτήκαμε τη διαπεριφερειακή μεταφορά των απορριμμάτων με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης για να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με τη δημόσια υγεία. Όμως είχαμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για παραπάνω από έξι μήνες. Ούτε η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ μας το επιτρέπει και ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί ο ΧΥΤΑ Φυλής σε εθνικό ΧΥΤΑ που θα δέχεται τα απορρίμματα όλης της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΔΣΝΑ δέχεται κατ’ εφαρμογή της ΚΥΑ που υπέγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, 90 τόνους απορριμμάτων ημερησίως από τους Δήμους Τριπόλεως και Ερμιονίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα με τη δημόσια υγεία στις εκεί περιοχές.

Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν στα μέσα του Απριλίου του 2013 και εκπνέουν στα μέσα του επομένου μηνός.

--------------------------------------

Να μεταβεί αντιπροσωπεία του ΕΔΣΝΑ στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερωθεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και για τα έργα που είναι σε εξέλιξη για την κατασκευή νέων μονάδων αποφάσισε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Σγουρός η επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας, τόσο στον ΧΥΤΥ Γραμματικού, όσο και στον ΧΥΤΑ Φυλής υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική αφού δόθηκαν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις και έγινε απόλυτα κατανοητό ότι οι Ελληνικές Αρχές έχουν κινηθεί σύννομα και αποτελεσματικά.

Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ιδίως στην περίπτωση της επίσκεψης στον ΧΥΤΑ Φυλής που έγινε εκτός προγράμματος και χωρίς επίσημη ενημέρωση, έπεσε στο κενό.

--------------------------------------

Την ίδια στιγμή τον διάλογο για την ένταξη του ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής άνοιξε με πρότασή του σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός.

Όπως τόνισε ο κ. Σγουρός αποτέλεσμα αυτής της «απορρόφησης» θα είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στο Σύνδεσμο με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες και τους Δήμους υπηρεσιών.

Η συμμετοχή των Δήμων στη Διοίκηση μπορεί να εξασφαλιστεί με σχήμα Διοικητικού Συμβουλίου με διατήρηση του τρόπου εκλογής που υπάρχει σήμερα.

Η πρόταση του κ. Σγουρού θα συζητηθεί περαιτέρω σε προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και με το Σωματείο των Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ προκειμένου να ακουστούν και να καταγραφούν όλες οι απόψεις.

--------------------------------------

Τέλος ο κ. Σγουρός ενημέρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή για το χθεσινό περιστατικό της σύλληψης υπαλλήλου του Συνδέσμου από το Τμήμα Ασφάλειας Μάνδρας Αττικής.

Ο ΕΔΣΝΑ έδωσε άμεσα όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις σε σχετικό ερώτημα του Αστυνομικού Τμήματος.

Ανάλογα με την εξέλιξη της προανακριτικής και της αυτόφωρης διαδικασίας θα προχωρήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου των δημοτικών υπαλλήλων.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΣΓΟΥΡΕ (ΜΠΑΤΣΟΚΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ) ΚΑΙ

    ΜΠΟΥΡΑΪΜΗ (ΜΠΑΤΣΟΚΟΔΗΜΑΡΧΕ ΦΥΛΗΣ)

    ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19-09-2013 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    ΣΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΧΑΒΟΥΖΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ,

    ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ, "ΤΟΝ ΡΟΥΦΗΞΑΤΕ ΚΑΙ ΣΑΛΕΨΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ".

    "ΘΑ ΣΑΣ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ" ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή