Κ.Ε.Α. Άνω Λιοσίων - Στήριγμα ζωής σε άτομα με αναπηρίες



Κ.Ε.Α. Άνω Λιοσίων - Στήριγμα ζωής σε άτομα με αναπηρίες
Το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά χτύπησε  στο Κέντρο Εργασίας Αναπήρων Άνω Λιοσίων με μία πολύ όμορφη γιορτή που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.
Οι αίθουσες δραστηριοτήτων του Κέντρου, υποδέχτηκαν γι΄ άλλη μια χρονιά άτομα διάφορων ηλικιών διαφόρων δραστηριοτήτων.
Τα ήδη ευτυχισμένα πρόσωπα των συμμετεχόντων έλαμψαν λόγω της εγκαινίασης της νέας αίθουσας εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών μετά την προσφορά 11 νέων υπολογιστών από τον κ. Ευάγγελο Κασσίμη της εταιρείας ACCENTURE και 4 laptops προσφορά από την εταιρία. Επίσης, η κα Γεωργία Μαρτίνου παρείχε τη δυνατότητα εξασφάλισης ενός ψυχολόγου και μιας εκπαιδευτικού για τη φετινή σχολική χρονιά. Εκ μέρους της κας Μαρτίνου στη γιορτή παρευρέθηκε ο κος Γιώργος Παγώνης.
Οι μαθητές, πήραν τις θέσεις τους μπροστά στις οθόνες και με τη βοήθεια της δασκάλας τους κας
Αλεξάνδρας Τσάτσαρη ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες της. Η δασκάλα μας ανέφερε ότι με τη μαζική προσπάθεια γονέων, μαθητών και των λοιπών συμμετεχόντων του σωματείου θα έχουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς αξιόλογα αποτελέσματα.
Ανάμεσα στους γονείς και μαθητές βρισκόταν και ο ψυχολόγος του Κέντρου κ. Φώτης Ζήκος που θα αναλάβει για 5η συνεχόμενη χρονιά τη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών αυτών. Τη φετινή χρονιά μάλιστα ο κ. Φώτης θα οργανώσει συναντήσεις μία φορά την εβδομάδα για τους συμμετέχοντες του κέντρου και μία φορά το μήνα για τους γονείς τους.
Από την άλλη πλευρά πλήθος ήταν οι καταγγελίες των γονιών για την εγκατάλειψή τους από το κράτος και τη συνεχή αφαίρεση ακόμα και των παροχών που δικαιούνται με προφάσεις και δικαιολογίες.
Επισήμαναν τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης μια και οι περισσότεροι από τους γονείς είναι άνεργοι  και δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τα εισιτήρια για τις προσωπικές τους μετακινήσεις και τη δυσκολία τους να πάνε τους δικούς τους ανθρώπους με αναπηρία στα κοντινά αθλητικά κέντρα, για να τους προσφερθεί η αναγκαία υποστήριξη.
Ακόμα και το δημοτικό κολυμβητήριο δεν γνωρίζουν ακόμα αν μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν μια και τους είπαν πως εξαιτίας των χρεών του Δήμου στην ΕΥΔΑΠ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χα παραμείνει κλειστό.
«Φέτος δεν πήγαμε ούτε στην κατασκήνωση στον Άγιο Ανδρέα, για να κάνει μπάνια ο γιος μας ώστε να βγάλει καλύτερα το χειμώνα. Μας είπαν ότι ενώ πέρυσι είχαμε δύο χωριστούς χώρους για αγόρια και κορίτσια, φέτος θα είχαμε μόνο ένα. Κι έτσι κανείς μας δεν πήγε το παιδί του εκεί. Δεν έχουμε αυτοκίνητο. Μετακινούμαστε με λεωφορεία και τη  βοήθεια γειτόνων και φίλων » είπε η κα Ελένη μητέρα ενός μαθητή του Κέντρου.
Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αναπήρων, οι συμμετέχοντες έρχονται από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου. Στο χώρο αυτό των Άνω Λιοσίων φτάνουν από τη Γλυφάδα, το Μαρούσι, τους Αγίους Αναργύρους, τα Πατήσια.
Το κυριότερο όμως, είναι πως νιώθουν ότι εκεί είναι όλοι ίσοι, φροντίζουν ο ένας τον άλλο και δημιουργούν, είναι ενεργοί πολίτες.
«Όλοι στην οικογένειά μας ψηφίζουμε, είμαστε όμως από το κράτος ξεχασμένοι» ακούγεται ομόφωνα από όλους.
«Ερχόμαστε εδώ και έχουμε βρει ένα αξιοπρεπή χώρο για να ασχολείται ο γιος μας, χωρίς να νιώθουμε ότι μας εκμεταλλεύονται ή μας λυπούνται. Ακόμα και λογαριασμό της ΔΕΗ μας πλήρωσαν. Ο άντρας μου είναι 3 χρόνια άνεργος και εγώ δουλεύω περιστασιακά» λέει η κα Δήμητρα.
«Αν είχα φτερά να πετάξω ψηλά», λέει ο Πρόεδρος του Κέντρου Γεώργιος Ρεθυμιωτάκης, «θα τα χρωστούσα σ’ εσάς και την παρουσία σας που μας κάνετε να νιώθουμε σήμερα, όχι μόνο ισότιμοι και δυνατοί, αλλά απαραίτητοι και χρήσιμοι στην κοινωνία μας.
Αγαπητοί φίλοι σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα εσάς που στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, μας συμπαρασταθήκατε και πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι όπως εμείς τώρα, γιατί το έργο αυτό σας ανήκει».

Το Πανευρωπαϊκό Σωματείο των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες «Συνεργασία – Δημιουργία» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
Ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα ανθρώπων με αναπηρία προκειμένου να υπερασπιστεί και να εκπροσωπήσει θέματα για όλες τις κατηγορίες της αναπηρίας.
Ταυτόχρονα με το Σωματείο συστήθηκε Κέντρο Εργασίας Αναπήρων με διάφορες δραστηριότητες έχοντας σαν σκοπό την ενασχόληση και την εκμάθηση παιδιών με ειδικές ανάγκες. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περσινή χρονιά οι συμμετέχοντες του σωματείου κατόρθωσαν να συντάξουν ένα ανθολόγιο με τίτλο: «Αληθινές Διδακτικές Ιστορίες» το οποίο περιλαμβάνει ποιήματα και παραμύθια γραμμένα από τους ίδιους που δίνουν πραγματικά μαθήματα συμπεριφοράς. Το βιβλίο αυτό είναι στη διάθεση όλων και όπως αναφέρθηκε, φέτος ετοιμάζεται και καινούριο. 
Σήμερα, τα μέλη του Σωματείου ξεπερνούν τα 680 άτομα.
Σκοπός του Πανευρωπαϊκό Σωματείου των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες «Συνεργασία – Δημιουργία» είναι :
  • Η σωματική, επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική αποκατάσταση και γενικά προστασία των μελών παρά των κρατικών και ιδιωτικών φορέων με την θέσπιση ειδικών νόμων δια τους αναπήρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Η παροχή στα μέλη πάσης φύσεως μορφής ψυχαγωγίας δια της οργανώσεως των διαφόρων εκδηλώσεων, εκδρομών, συνεστιάσεων και η συμβολή τους στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
  • Η προαγωγή και σύσφιξη των φιλικών δεσμών, η διάδοση του πνεύματος αλληλεγγύης και η καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ όλων των αποδεδειγμένα αναπήρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Καθώς επίσης και η διαφύλαξη των κοινών ηθικών, επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων αυτών.
  • Η διαφήμιση και προβολή των εργαστηριακών προϊόντων των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Η παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στα μέλη του με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέτρο για την διάθεση των προϊόντων εργασίας.
  • Η παροχή γνώσεων ώστε να βελτιωθεί ο προφορικός και γραπτός λόγος των μαθητών καθώς και η παροχή βασικών γνώσεων word, excel και  internet ώστε να μπορούν αν αντεπεξέλθουν στα δεδομένα της ηλεκτρονικής εποχής την οποία διανύουμε.


Κρητικού Πελάγους 1,
ΤΚ 133 41, Άνω Λιόσια
Επικοινωνία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια