Ερώτηση Ν. Χουντή για ΧΥΤΑ Φυλής και επιδημιολογικές μελέτες



Στην Αττική στην περιοχή της Φυλής, λειτουργεί χώρος «δήθεν» Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ),  όπου αποτίθενται
σύμμικτα τα απορρίμματα όλης της Αττικής για πολλές δεκαετίες.
Οι κάτοικοι της περιοχής Φυλής και Άνω Λιοσίων, παρατηρούν για χρόνια την αύξηση περιστατικών καρκίνου και την υποβάθμιση της κατάστασης της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.
Ταυτόχρονα, εμφανίζονται μελέτες και έρευνες από τις οποίες προκύπτει ότι, πέριξ του ΧΥΤΑ, σε μεγάλη διασπορά, καταγράφονται σε υψηλές συγκεντρώσεις,  καρκινογόνα και άλλα επικίνδυνα στοιχεία που οφείλονται στην λειτουργία του ΧΥΤΑ. Μεταξύ των ερευνών είναι και αυτή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (19/9/2012), που καταγράφει «υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.
Οι κάτοικοι, ζητούν επίμονα  εδώ και χρόνια την διενέργεια τοξικολογικών, υγειονολογικών, επιδημιολογικών ερευνών μελετών, προκειμένου να μελετηθεί η επίπτωση στην υγεία τους, από την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Μέχρι τώρα, οι αρμόδιες αρχές, δεν δίνουν καμία απάντηση στα συνεχή αιτήματα, γεγονός που έχει δημιουργήσει την πεποίθηση στους κατοίκους ότι η διενέργεια των εν λόγω μελετών δεν είναι επιθυμητή και ότι αποκρύπτονται στοιχεία.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Γνωρίζει αν υπάρχουν ή αν έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν μελέτες, για την περιοχή, που να συνδέονται με το ανωτέρω ζήτημα; 

Αν όχι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια τα οποία θα μπορούσαν να ζητηθούν από τις αρχές ή άλλους φορείς προκειμένου να πραγματοποιηθούν μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την λειτουργία του χώρου ταφής και των λοιπών δραστηριοτήτων διαχείρισης απορριμμάτων; 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια