Κούρεμα στα χρέη του ΕΔΣΝΑ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κούρεμα στα χρέη του ΕΔΣΝΑ μετά από πρόταση του Γιάννη Σγουρού – Πάνω από 10 εκ. € το όφελος για τον Σύνδεσμο

Κούρεμα στα χρέη του με συνολικό όφελος πάνω από 10 εκ. € πέτυχε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) μετά από πρόταση  του Προέδρου του και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και έγκριση από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου.

Η προσπάθεια διαπραγμάτευσης για απάλειψη μέρους των χρεών, που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, είχε προαναγγελθεί σε παλαιότερη συνεδρίασή της, καθώς τα συνολικά χρέη του φορέα ξεπερνούν τα 76 εκ. €, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά του και κατ’ επέκταση τη διαχείριση των απορριμμάτων της μητροπολιτικής περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα, το κούρεμα αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Συνδέσμου που
απορρέουν από συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το 2010 και το 2011 με τα Κοινοπρακτικά Σχήματα που λειτουργούν το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) και τον Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ).

Το κούρεμα που επιτεύχθηκε είναι της τάξης του 16,4 % για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που απορρέουν από τη σύμβαση λειτουργίας του ΕΜΑΚ και 14,03 % για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που απορρέουν από τη σύμβαση λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα, με τις εταιρείες να παραιτούνται των τυχόν τόκων και προσαυξήσεων.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης από τον ΕΔΣΝΑ για την περαιτέρω λειτουργία των συγκεκριμένων Μονάδων από τα ίδια Κοινοπρακτικά Σχήματα με έκπτωση 15% και 10 % αντίστοιχα, ενώ σε περίπτωση που ο Σύνδεσμος χρησιμοποιήσει και την τρίτη γραμμή παραγωγής του ΕΜΑΚ προσφέρεται έκπτωση της τάξης του 35 %.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε έγινε με απόλυτη διαφάνεια, πάνω στο τραπέζι εις επήκοον πολλών και μετά από σκληρές και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τον Σύνδεσμο, διότι οι αντισυμβαλλόμενες εταιρείες δεν παραιτήθηκαν μόνο των τόκων, αλλά συμφώνησαν να κουρευτεί σημαντικό μέρος του κεφαλαίου. Το χω πει στο παρελθόν και θα το επαναλάβω. Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται τον δημόσιο και ο δημόσιος τον ιδιωτικό, αρκεί όλα να γίνονται με όρους προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και έχοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση. Και εμείς αυτό το πετύχαμε.  Τα οικονομικά του Συνδέσμου μπαίνουν σε τάξη, προς όφελος τόσο των πολιτών της Αττικής, όσο και των εργαζομένων του Συνδέσμου που θα μπορούν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς για το μέλλον».

Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης θα τύχει του κατά νόμο ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια του ΕΔΣΝΑ να ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ώστε να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου περί ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ, προσπάθεια που οφείλει η Κυβέρνηση, και κυρίως τα συναρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΚΑ, Οικονομικών και Εσωτερικών,  να στηρίξουν, καθώς μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος παλεύει μόνος του χωρίς καμία στήριξη από πουθενά.

Ο κ. Σγουρός επίσης σημείωσε ότι «Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα, καθώς και για την έμπρακτη στήριξη τους σε όλες τις δύσκολες στιγμές και τις σημαντικές αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει ο Σύνδεσμος».



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια