Παράνομη διακίνηση απορριμμάτων προς το ΧΥΤΑ Φυλής(βίντεο)



«Πληρώνει η Αττική για τα σκουπίδια άλλων και τα κυκλώματα θησαυρίζουν»

Τα σκουπίδια πάνε περίπατο και στη διαδρομή τους αναμένεται να συναντήσουν τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος. Επειτα από καταγγελίες της «Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» που αφορούν τη διακίνηση αποβλήτων τα οποία προέρχονται από περιοχές εκτός του Νομού Αττικής και τη διάθεσή τους στον επιβαρυμένο ΧΥΤΑ Φυλής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), Θέμης Μπαλασόπουλος, θα ζητήσει άμεσα σχετική εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πραγματοποιείται παράνομη διακίνηση σύμμεικτων απορριμμάτων από νησιωτικές περιοχές στο Κέντρο Διαλογής και Ανακύκλωσης Υλικών (ΚΔΑΥ) Ασπροπύργου, μέσω του λιμανιού της Ελευσίνας, και τα υπολείμματά τους αποστέλλονται στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οπως μας ενημέρωσε
το μέλος της Πρωτοβουλίας, Τάσος Κεφαλάς, σχετικές ενδείξεις υπάρχουν για την περιοχή της Μυκόνου, ωστόσο οι υποψίες αφορούν και υπόλοιπα γειτονικά νησιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα απορρίμματα που προέρχονται από τη Μύκονο δεν είναι ανακυκλώσιμα και δεν προδιαλέγονται, και στη συνέχεια φορτώνονται σε κοντέινερ, τα οποία, μέσω φέριμποτ, στέλνονται στην Αττική. «Προσωπική μου άποψη είναι πως αυτό γίνεται εσκεμμένα. Προφανώς υπάρχει κάποιος λόγος που δεν μπορεί να τα κρατήσει ο Δήμος της Μυκόνου εκεί. Δεν είναι σε καλή κατάσταση ο ΧΥΤΑ και ο Δήμος τα στοιβάζει και τα στέλνει ως ανακυκλώσιμα», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κεφαλάς.

Ομως, ακόμη και αν τα σκουπίδια ήταν ανακυκλώσιμα στο σύνολό τους, ελέγχεται εάν ακολουθούν πλήρως τη νόμιμη διαδικασία, καθώς το θέμα είναι τι γίνεται με το υπόλειμμά τους. Κατά το παρελθόν, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Σγουρός, έχει διαψεύσει ότι εισέρχονται στον ΧΥΤΑ Φυλής σκουπίδια άλλων νομών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα σκουπίδια όχι μόνο μπαίνουν, αλλά «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ότι αυτό το υπόλοιπο που προέρχεται από σκουπίδια εκτός Αττικής να χρεώνεται σε Δήμους εντός Αττικής», σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τον κ. Μπαλασόπουλο, ο οποίος καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» πως «πληρώνει η Αττική για τα σκουπίδια άλλων και τα κυκλώματα θησαυρίζουν. Πλέον θα πρέπει να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια που μένουν σε επικοινωνιακό επίπεδο και να ληφθούν άμεσα μέτρα και να μας που τι ακριβώς γίνεται με τις σοβαρές αυτές καταγγελίες», καταλήγει.

Στέργιος Ζιαμπάκας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια