Σγουρός: ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός:

·         Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα με αφορμή επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Χαν
·         Ξεκινά σήμερα η μεταφορά απορριμμάτων από το Δήμο Ερμιονίδας Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Φυλής και ακολουθεί ο Δήμος Τρίπολης
·         Απάντηση στις «Κασσάνδρες» για τον Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Απορριμμάτων
·         Αρχίζει το «κούρεμα» των χρεών του ΕΔΣΝΑ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του

Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα και την αποκατάσταση
των ανεξέλεγκτων χωματερών εξέπεμψε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, με αφορμή επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Χαν προς την Κυβέρνηση.
Στην επιστολή του ο κ. Χαν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση του θέματος των ανεξέλεγκτων χωματερών, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για νέα έργα υποδομών θέτουν σε αμφισβήτηση τη διοικητική ικανότητα και οργάνωση στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Επισημαίνει ακόμη ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας των διατιθέμενων κοινοτικών πόρων για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων και της ταυτόχρονης επιβολής προστίμων για τη μη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού, διάχυση αρμοδιοτήτων και έλλειψη πολιτικής βούλησης για ανάληψη δράσης.
«Όλα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χαν τα έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή και με κάθε ευκαιρία στην Κυβέρνηση. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε για ακόμη μια φορά. Εάν είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες εγκαίρως, σήμερα δεν θα κινούμασταν επί ξυρού ακμής. Είναι προφανές ότι δεν μας λείπει η κατάρτιση, δεν μας λείπει η γνώση. Αυτό που λείπει είναι η συνοχή και το αποτέλεσμα. Εμείς δείξαμε τη βούλησή μας, προκηρύσσοντας τους διαγωνισμούς για την κατασκευή 4 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και για την αποκατάσταση 11 ΧΑΔΑ στην Αττική και στα νησιά. Ο καθένας ας αναλάβει πλέον τις ευθύνες του» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός.

-----------------------------------------------------------------------

Ξεκινά σήμερα η μεταφορά απορριμμάτων από το Δήμο Ερμιονίδας Πελοποννήσου κατ’ εφαρμογή της ΚΥΑ που εξέδωσαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα με τη δημόσια υγεία που δημιουργήθηκε στις εκεί περιοχές.
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς απορριμμάτων και από το Δήμο Τρίπολης  μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και αφού όπως ενημέρωσε ο Δήμος ολοκληρώθηκε η διαδικασία του προληπτικού ελέγχου από τις υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Με στόχο να αποτραπεί η είσοδος στο ΧΥΤΑ Φυλής ακατάλληλων προς εναπόθεση στερεών αποβλήτων, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ζήτησε να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, τόσο από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο ΧΥΤΑ, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος στην Πελοπόννησο. Για το λόγο αυτό εστάλησαν οι σχετικές επιστολές.

-----------------------------------------------------------------------

Ανεδαφικές είναι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ. Νίκος Γαλανός σχετικά με τη λειτουργία του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Απορριμμάτων, όπως επεσήμανε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
Με την αναφορά του, ο εν λόγω Περιφερειακός Σύμβουλος προτείνει την επείγουσα τοποθέτηση συστήματος on line μέτρησης στα απαέρια, την πραγματοποίηση κατεπείγουσας επιδημιολογικής έρευνας στην περιοχή και την υιοθέτηση χρονοδιαγράμματος για την μετεγκατάσταση της μονάδας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι «Και οι 3 προτάσεις που κατατέθηκαν είναι ανεδαφικές. Το online σύστημα δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ελλάδα και διεθνώς, η επιδημιολογική έρευνα εξ ορισμού απαιτεί βάθος χρόνου και η μετεγκατάσταση ισοδυναμεί με καταστροφή των νόμιμων υποδομών που υπάρχουν και οπισθοχώρηση της χώρας σε ένα απαράδεκτο για τη δημόσια υγεία παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση εμείς διαβιβάσαμε την αναφορά στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Υγείας για να την αξιολογήσουν και να πράξουν ό,τι επιβάλλει ο νόμος. Όμως ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αν θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ ένα τέτοιο σύστημα, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της νομοθεσίας, ας προτείνουν ένα μέρος των αντισταθμιστικών οφελών να διατεθεί για το σκοπό αυτό και εμείς θα συμφωνήσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα είχε πραγματοποιηθεί διεξοδική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 5 Μαρτίου 2013. Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, δόθηκαν ολοκληρωμένες απαντήσεις, προκειμένου να μην αιωρούνται ασάφειες, παρερμηνείες και κυρίως αβάσιμοι ισχυρισμοί για τη λειτουργία και τη νομιμότητα μιας τόσο σημαντικής μονάδας.
Επισημαίνεται εκ νέου ότι  :
  1. Ο Αποτεφρωτήρας ΕΙΑ είναι η μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων στην Ελλάδα. Λειτουργεί κατόπιν έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες αδειοδοτούσες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.
  2. Για την προστασία του περιβάλλοντος πραγματοποιούνται τακτικά και περιοδικά, όλες ανεξαιρέτως οι αναφερόμενες στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων μετρήσεις
  3. Οι μετρήσεις για διοξίνες και φουράνια γίνονται από Ανεξάρτητο Πιστοποιημένο Εργαστήριο, χωρίς να έχουν διαπιστωθεί υπερβάσεις
  4. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων  αποστέλλονται κάθε χρόνο στο ΥΠΕΚΑ και μέσω αυτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου και εγγράφονται στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Καταγραφής Ρύπων
  5. Από το 2008 οπότε και πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της λειτουργίας της Μονάδας η θερμική επεξεργασία γίνεται σε θερμοκρασία άνω των 1.100 βαθμών κελσίου εκμηδενίζοντας τις διαφυγές ρύπων.
  6. Ο έλεγχος των παραγωγικών διαδικασιών εξασφαλίζει ότι σε κανένα σημείο της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων δεν παράγονται όχι μόνο διοξίνες αλλά και ούτε καν πρόδρομες ενώσεις διοξινών.
  7. Η μονάδα έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί με βάση την πρόληψη και αποτροπή του ενδεχομένου σχηματισμού των διοξινών και φουρανίων σε όλη τη διαδρομή παραγωγής και ψύξης των καπναερίων της αποτέφρωσης μέχρι την έξοδό τους από τις καπνοδόχους.
  8. Η θερμοκρασία μετριέται ΟΝ LINE και ελέγχεται από τον κεντρικό υπολογιστή του θαλάμου ελέγχου.
  9. Οι δύο ετήσιες μετρήσεις που πραγματοποιούνται στη μονάδα αποτέφρωσης προβλέπονται από την ΚΥΑ 22912/1117/ΦΕΚ 759Β/6.6.2005. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθούν οι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς σύμφωνα με την Οδηγία 2000/76/ΕΚ.

-----------------------------------------------------------------------

Διαπραγμάτευση με εταιρείες, στις οποίες οφείλονται μεγάλα ποσά ξεκινά μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνδέσμου και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, ο ΕΔΣΝΑ με στόχο το «κούρεμα» των χρεών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ομόφωνα εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με κατά περίπτωση αιρετά μέλη και υπηρεσιακά στελέχη να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις.
Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα καταλήξουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, τα χρέη παρελθόντων οικονομικών ετών του Συνδέσμου ανέρχονταν σε 76 περίπου εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην υλοποίησή του.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα συζητηθεί το σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Συνδέσμου, με βάση τον οποίο θα γίνουν οι αναγκαίες υπηρεσιακές και διοικητικές μεταβολές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια