Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος.



Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο ΚαλαφάτηΕκτύπωση
Τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Σταύρο Καλαφάτη, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ.Γιάννης Σγουρός, και συζήτησε μαζί του τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε στην πρόοδο που υπάρχει στους διαγωνισμούς για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΔΣΝΑ.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε αναφορά και στις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται, τα αντισταθμιστικά οφέλη και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΔΣΝΑ, ζητώντας τη συνδρομή της Κυβέρνησης για την επίλυσή τους.
Ο κ. Σγουρός κατέθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη φάκελο με προτάσεις τουΔήμου Φυλής για 28 έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 200.698.535 €.
Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη συντόμευσης των απαιτούμενων διαδικασιών για την
κατασκευή των νέων έργων υποδομών, ιδιαιτέρως όταν υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές, και επεσήμανε την ανάγκη αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και γενικότερα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, προκειμένου να απορροφηθούν έγκαιρα από το ΕΣΠΑ οι διατιθέμενοι πόροι.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής, μετά το τέλος της σύσκεψης, επισήμανε ότι:
«Μου ανατέθηκε από το νόμο ένα δύσκολο έργο, χωρίς να το επιδιώξω. Έβγαλα το φίδι από την τρύπα μέσα σε ελάχιστους μήνες, με προσωπική ευθύνη, εκεί που κανείς δεν το πίστευε.

Τώρα είναι η ώρα της Κυβέρνησης να «κόψει το κεφάλι» της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας.

Τα έργα που προωθούμε για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων αποτελούν την τελευταία ίσως ευκαιρία για την Αττική να αποκτήσει υποδομές αντάξιες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αφήσει στο παρελθόν πρακτικές που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.

Δεν πρέπει να αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ δεν θα μας περιμένουν για πάντα»

και πρόσθεσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας στηρίζει αλλά λέει και το αυτονόητο. Τρέξτε, γιατί δεν θα προλάβετε. Δεν είναι, όμως, μόνο θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η υλοποίηση υποδομών που θα φέρουν κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Αττική και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας είναι εθνική υπόθεση.

Η ανάπτυξη που επικαλούμαστε όλοι μας δεν έρχεται πατώντας ένα μαγικό κουμπί. Έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που παρεμποδίζουν την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών για την Αττική και καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει λύση».

και κατέληξε:

«Εμείς κάνουμε αυτό που χρειάζεται, για να αποκτήσει η Αττική σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, στερεών και υγρών. Όμως, πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς, η Κυβέρνηση, το ΥΠΕΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια