Ακριβαίνει το νερό για 250.000 καταναλωτές

Οι περισσότεροι από τους δήμους που λειτουργούν δικά τους δίκτυα ύδρευσης, ενώ χρεώνονται  το νερό από  την ΕΥΔΑΠ, διατηρούν μέχρι τώρα  τα τιμολόγια νερού σε χαμηλά επίπεδα
Οι περισσότεροι από τους δήμους που λειτουργούν δικά τους δίκτυα ύδρευσης, ενώ χρεώνονται το νερό από την ΕΥΔΑΠ, διατηρούν μέχρι τώρα τα τιμολόγια νερού σε χαμηλά επίπεδα

Αλλαγές στο τιμολόγιο νερού για περισσότερους από 250.000 οικιακούς καταναλωτές συνεπάγεται η μεταβίβαση των δημοτικών δικτύων νερού οκτώ δήμων της Αττικής στην ΕΥΔΑΠ.

Η σύμβαση που προωθείται για υπογραφή μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και των δήμων προβλέπει ενιαία εφαρμογή του τιμολογίου νερού της ΕΥΔΑΠ, όπως ισχύει σε ολόκληρη την Αττική, και στις οκτώ νέες περιοχές, που θα ενταχθούν στο δίκτυο της εταιρείας. Οι περισσότεροι από τους δήμους που λειτουργούν δικά τους δίκτυα ύδρευσης, ενώ χρεώνονται το νερό από την ΕΥΔΑΠ, διατηρούν μέχρι τώρα τα τιμολόγια νερού σε χαμηλά επίπεδα.
Οφειλές 350 εκατ.
Υπάρχουν και ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Μαραθώνα, όπου εδώ και αρκετά χρόνια δεν εκδίδονται καν λογαριασμοί νερού. Με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο λοιπόν ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική νερού της ΕΥΔΑΠ θα γίνει αισθητή στους καταναλωτές αυτών των περιοχών, ως αύξηση της δαπάνης για το νερό και ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Από τους 32 δήμους της Αττικής, που διαθέτουν δικά τους δίκτυα ύδρευσης, οι πρώτοι οκτώ άνοιξαν ήδη
διαδικασία συνεννόησης με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. να τα παραδώσουν στην κεντρική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και νέες παραδόσεις δημοτικών δικτύων. Οι δήμοι που προμηθεύονται νερό από την ΕΥΔΑΠ έχουν συνολικές οφειλές προς την εταιρεία άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι λόγοι που οι δήμοι παραδίδουν τα δίκτυά τους είναι αφ' ενός μεν ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει σκληρύνει τη στάση της προχωρώντας σε νομικές ενέργειες εις βάρος των αιρετών δημοτικών αρχών, αλλά και σε κατασχέσεις των χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δήμων, αφ' ετέρου, δε, ότι ισχύουν πλέον αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες για τους ελλειμματικούς δήμους, ενώ χάνουν τη δυνατότητα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για δραστηριότητες και προγράμματα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., Στέλιος Σταυρίδης, σε ειδική τελετή, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ, παρέδωσε στους οκτώ δημάρχους των δήμων Ελευσίνας, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Μεγαρέων, Παιανίας, Σπάτων και Φυλής σχέδιο σύμβασης, το οποίο αφού συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια των δήμων και εγκριθεί, ακολούθως θα υπογραφεί μεταξύ των δήμων και της ΕΥΔΑΠ.
Το σχέδιο σύμβασης
Το σχέδιο σύμβασης προβλέπει ακόμη ότι: 1) Οι δήμοι παραδίδουν στην ΕΥΔΑΠ τη χρήση, ενώ διατηρούν την κυριότητα των δικτύων. 2) Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει να υλοποιήσει έργα ενισχύσεων και επεκτάσεων των δικτύων, με συμμετοχή των δήμων, προκειμένου να γίνει δυνατή η αξιοποίηση πόρων από κοινοτικά κονδύλια. 3) Στα δημοτικά δίκτυα θα ισχύσουν οι προδιαγραφές εξυπηρέτησης της ΕΥΔΑΠ (επιδιορθώσεις βλαβών, πίεση νερού, συνεχής υδροδότηση, χωρίς διακοπές κ.ά.).
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι «εφόσον η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιηθεί άμεσα, εκτιμάται ότι η ΕΥΔΑΠ με συντονισμένες ενέργειες, καλό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά θα μπορέσει να παραλάβει τα νέα δίκτυα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013».
πηγή:http://www.enet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια