Ανάγκες Σχολική Στέγης





ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ
( Έδρα : Σχολικό κτίριο 1ου Δημ. Άνω Λιοσίων
τηλ.   6977922678,  6934617981)

                                                                                      Δήμος  Φυλής, 9  Ιανουαρίου  2013

Προς :     α)    Δημοτική Επιτροπή Παιδείας  Δήμου Φυλής  (Δ.Ε.Π.)
             
               
Κοιν.   :   α)     Σχολικές   Επιτροπές Α&Δ/ Βάθμιας Εκπαίδευσης  Δήμου Φυλής

                β)      κ.κ. Δντες Α&Δ/ Βάθμιας Εκπαίδευσης   Δυτικής Αττικής

                γ)      κ.κ.  Διευθυντές Σχολείων Α&Δ / Εκπαίδευσης Άνω  Λιοσίων

                δ)      Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Άνω  Λιοσίων


ΘΕΜΑ:     Ανάγκες Σχολική Στέγης    

                 Αξιότιμε κ. Δήμαρχε & Πρόεδρε της ΔΕΠ,  κ.κ. Μέλη της Επιτροπής,

                 Σε συνέχεια της από 24 Οκτωβρίου 2012 συγκληθείσας διευρυμένης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας,  κατα την οποία τέθηκαν θέματα σχολικής στέγης και  σύμφωνα με  τα καθοριζόμενα στο  άρθρο 50 του N. 1566/1985 ότι η  Δημοτική Επιτροπή Παιδείας «......παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τους, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών.....» καθώς και σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες που παραχωρούνται στη τοπική αυτοδιοίκηση για θέματα παιδείας (άρθρο 94 του Ν. 3852/2010) παρακαλούμε για τα εξής:


                      α.  Τη κατά προτεραιότητα εξέταση των θεμάτων σχολικής στέγης σε επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΠ και την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

                      β.   Την αναζήτηση τυχών ευθυνών σε υπηρεσίες που δεν ενήργησαν ως όφειλαν προκειμένου να υλοποιηθούν κατ’ αρμοδιότητα ενέργειές τους.

                      γ.    Να μας γνωρίσετε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει εξέλιξη επί των  παρακάτω  σχετικών θεμάτων:

               1.    Κατασκευή  10ου Δημοτικού  Σχολείου στη Δροσούπολη

                      α.    Τρία Δημοτικά Σχολεία Άνω Λιοσίων (1ο –  6ο – 7ο ) με 1100 μαθητές περίπου,  συνεχίζουν  να δυσλειτουργούν υπερκορεσμένα εξαιτίας της μη κατασκευής του υπόψη νεοϊδρυθέντος σχολείου.
   
                      β.  Στη προαναφερθείσα συνεδρίαση η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ανέφερε ότι θα υπήρχε άμεση έναρξη των  εργασιών για τη κατασκευή του  σχολείου η οποία θα ολοκλήρώνονταν εντός δύο μηνών (δηλαδή τις ημέρες των σχολικών χειμερινών διακοπών),  καθόσον όλα τα τεχνικά, οικονομικά και διαδικαστικά ζητήματα είχαν  αντιμετωπισθεί.

                       γ.   Η παραπάνω κατασκευή όχι  μόνο δεν υλοποιήθηκε αλλά δεν υπήρξε μέχρι σήμερα η  έναρξή της.

              2.    Κατασκευή   8ου  Δημοτικού  Σχολείου   στη   Ζωφριά

                     α.   Η λειτουργία του υπάρχοντος 3ου Δημ. Σχολείου στη περιοχή κρίνεται υπερκορεσμένη, ανασφαλής και αναξιοπρεπή για τα παιδιά μας  καθόσον λειτουργεί  με  380 μαθητές  αντί 200, με 18 τάξεις αντί των 12 προβλεπόμενων, εκ των οποίων οι δύο  βρίσκονται στο υπόγειο, οι δύο  σε  προκατασκευασμένες αίθουσες και τρεις  στη  διαχωρισμένη  αίθουσα εκδηλώσεων, με μόλις 8 τουαλέτες και 5 ανισόπεδα προαύλια.

                     β.  Ενημερωθήκαμε στην υπόψη συνεδρίαση της Δ.Ε.Π. από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ότι εκρεμμεί η  αποζημίωση των ιδιοκτητών του προβλεπόμενου χώρου κατασκευής του  νέου σχολείου και ταυτόχρονα ότι αναζητείται ως προσωρινή λύση η  μίσθωση ιδιόκτητου κτιρίου για την κάλυψη των  αναγκών.

                     γ.     Δεν  γνωρίζουμε εάν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη επί του θέματος.


              3.    Κατασκευή  νέου   σχολικού  κτιρίου 3ου ΓΕΛ  Άνω  Λιοσίων

                     α.  Το παλαιό μισθωμένο κτίριο δεν  πληρεί από χρόνια  τις  απαιτούμενες  τεχνικές  προδιαγραφές και υλικοτεχνικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

                     β. Έχει ζητηθεί κατ΄επανάληψη  να κινηθούν  οι διαδικασίες  για  τη  κατασκευή νέου  σχολικού  κτιρίου σε συνδυασμό με την ύπαρξη χωροταξικής  και πληθυσμιακής  μελέτης του μαθητικού δυναμικού της πόλης μας.

                     γ.   Διαπιστώνεται στασιμότητα του  θέματος.


               4.    Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου Φυλής
                      Είναι χρόνιο το αίτημα για την κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου στη Δημοτική κοινότητα Φυλής για τη κάλυψη των σύγχρονων υλικοτεχνικών αναγκών  εκπαίδευσης και δεν έχει υπάρξει εξέλιξη του θέματος.


               5.    Ίδρυση και κατασκευή Ειδικού  Γυμνασίου Άνω Λιοσίων
            
                      α.   Με τις  υπ’ αριθμ. 31/ 31-1-12 και 43/ 22-2-2012 ομόφωνες  απόφασεις  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής αποφασίστηκε σε συνέχεια της υπ’αριθμ 2/2012 απόφαση της Δ.Ε.Π.,  η  κάλυψη των δαπανών για τη προμήθεια εξοπλισμού του Ειδικού Γυμνασίου που θα κατασκευαστεί στην ΠΕ Λίμνης (ΟΤ Κ 1205)  με  εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της κατασκευής του  έργου από το  ΕΣΠΑ  Αττικής, σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. ΕΓ 37-00/23568/29-12-2011 έγγραφο του  ΟΣΚ.     
                         
                      β.   Με την υπ΄αρίθμ. 22524/Γ6 / 2-3-2012 Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών (ΦΕΚ 651/τ.Β’/7-3-12), αποφασίστηκε η ίδρυση του υπόψη Ειδικού Γυμνασίου.

                      γ.  Η  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής μας γνώρισε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη επί του  θέματος και εγκυμονεί κινδυνος άρσης της απόφασης ίδρυσης του  Γυμνασίου από το Δήμο μας σε όμμορρη περιοχή.

                     δ.  Διαπιστώνεται στασιμότητα για το θέμα ένα έτος μετά τη  λήψη των  σχετικών  αποφάσεων και παρά  την  εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του  έργου δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

               6.   Ίδρυση Εσπερινού  ΕΠΑΛ

                      α.   Με την   υπ’ αριθμ.  44/ 22-2-2012 ομόφωνη  απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής, αποφασίστηκε σε συνέχεια της υπ’αριθμ 3/2012 απόφασης  της Δ.Ε.Π. η  ανάληψη υποχρέωσης των  λειτουργικών δαπανών της προτεινόμενης προς ίδρυση σχολικής μονάδας.

                      β. Με τα Αρ. Πρωτ.1751/ 13-2-2012 και 2681/ 2-3-2012 έγγραφα της Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής έγινε σχετική εισήγηση για την ίδρυση εσπερινού  ΕΠΑΛ που  θα στεγαζόνταν στο κτίριο του  ημερήσιου ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ Άνω  Λιοσίων.

                      γ. Διαπιστώνεται στασιμότητα για το θέμα ένα έτος μετά τη  λήψη των  σχετικών  αποφάσεων και χρειάζεται διαρκή και επίμονη προσπάθεια προκειμένου  να επιτευχθεί η απόφαση ίδρυσης.

                     Ως γονείς γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για τη «δημόσια και δωρεάν παιδεία»  ανήκει πρωτίστως στο κράτος και για τα θέματα «σχολικής στέγης» έχει ουσιαστικό ρόλο. 

                     Διαπιστώνουμε όμως καθυστέρηση και στασιμότητα για τα ανωτέρω θέματα και θεωρούμαι ότι  στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας οφείλεται  να ενεργήσετε αποτελεσματικά με έκδηλο το πραγματικό ενδιαφερον και τη προτεραιότητα προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα.             

                
Με  τιμή  για το ΔΣ,




        Νίκος   Χατζητρακόσιας                                                     Παπανδρέου Γεωργία
                  Πρόεδρος                                                                   Γενική  Γραμματέας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια