Δηλώσεις Χαράς Καφαντάρη για εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων



Η Χαρά Καφαντάρη παρέστη σήμερα στη συγκέντρωση της ΠΟΕ ΟΤΑ έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, όπου ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό.
Η Χαρά Καφαντάρη δήλωσε: “Η εκχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω των ΣΔΙΤ και με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου -πέρα από σκανδαλώδης- είναι αντιαναπτυξιακή, αντιπεριβαλλοντική και
ανορθολογική. Ουσιαστικά παραδίδει για 27 χρόνια τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε ιδιώτες. Με τις συμβάσεις που θα υπογραφούν ο ιδιώτης επενδυτής θα έχει συμφέρον να παραμείνει ο όγκος των απορριμμάτων μεγάλος, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη χαριστική βολή στις πολιτικές μείωσης των απορριμμάτων, στην ανακύκλωση και σε όλα τα στάδια που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων θα επιφέρει εκτίναξη των δημοτικών τελών, απώλεια θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ και τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, μέσω της προτεινόμενης διαδικασίας καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταθέσει συγκεκριμένη και επεξεργασμένη πρόταση διαχείρισης, βασισμένη στη λογική αποκεντρωμένων δράσεων σε επίπεδο δήμων, με τη δημιουργία μονάδων φιλικών προς το περιβάλλον, οι οποίες θα εστιάζουν κατά κύριο λόγο στη μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων και στην αξιοποίηση των προϊόντων της ανακύκλωσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, κάτω πάντα από δημόσιο έλεγχο και με τη συμμετοχή της κοινωνίας.
Δεν νομιμοποιούνται να προχωρήσουν”.
Το γραφείο τύπου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια