Να τα πούμε;;





Αν  σωστά έχουμε καταλάβει , είναι ήδη  σε εφαρμογή  η "επιτροπεία" για την οικονομική διαχείριση 

των  ΟΤΑ. 

 Επειδή επίκειται η κατάρτιση προϋπολογισμού έτους 2013, ένα ερώτημα:

Στις 18 Δεκεμβρίου  εκδόθηκε  από τον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με τον χαρακτηρισμό ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ  η 47490 /2012 Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2013». 

Έχει  εφαρμογή στους δήμους, στα δημοτικά ιδρύματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους συνδέσμους.

Σημειώνουμε, ενδεικτικά :
1. Ο προϋπολογισμός καταρτίζεται και υποβάλλεται ισοσκελισμένος. Η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρτιση ελλειμματικού προϋπολογισμού και αυτό απαγορεύεται από το νόμο.
3.Εάν το ύψος των εσόδων υπερβαίνει αναιτιολόγητα τις αποδόσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους, ο Ελεγκτής Νομιμότητας καλεί το δημοτικό συμβούλιο να αναμορφώσει κατάλληλα τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών. 
2. Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, καλύπτουν υποχρεωτικά το σύνολο  των δαπανών των  αντίστοιχων υπηρεσιών ώστε να μην δημιουργούνται ελλείμματα στις υπηρεσίες αυτές.Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα δεν υπερβαίνουν το ύψος των δαπανών αυτών, γιατί διαφορετικά  υποκρύπτεται φορολογία, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο με το χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, ως ανταποδοτικών.Επίσης, τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες των αντίστοιχων υπηρεσιών και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλες δαπάνες του δήμου.
πηγή:
http://kinisi-esdkna.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια