Κατά της κατασκευής μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Φυλή- Άνω Λιόσια το δημοτικό συμβούλιο Φυλής




Την απόλυτη αντίθεσή του στην κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στις περιοχές Άνω Λιοσίων-Φυλής, εξέφρασε χθες το βράδυ, ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο Φυλής, ενώ φέρεται αποφασισμένο να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να την αποτρέψει.

Επίσης, ζητά την απομάκρυνση ή την παύση λειτουργίας τού αποτεφρωτήρα και του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης/ κομποστοποίησης. Μέχρι να συμβεί αυτό ζητά να υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής εκπροσώπων του στα όργανα που είναι αρμόδια, κατά νόμο, να τα ελέγχουν.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) αδυνατεί να προσφέρει λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να καταργηθεί ή να του αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα.

Αναφερόμενος στην οριστική λύση του θέματος διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Μπουραΐμης πρότεινε ο κάθε δήμος ή ομάδες δήμων να επεξεργαστούν προγράμματα ανακύκλωσης και τελικής διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο. Τόνισε ότι πραγματική πρόθεση της Πολιτείας είναι η άμεση κατασκευή των δυο μεγαλύτερων μονάδων στον δήμο Φυλής, η ανοχή του οποίου θεωρείται δεδομένη λόγω πρότερης συμπεριφοράς, ώστε «να την αποτελειώσει σαν περιοχή».

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο δήμος Φυλής, ως αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, θα μπορούσε για εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα να αναλάβει την όλη διαχείριση των απορριμμάτων εντός των υφιστάμενων συνθηκών και καταστάσεων και χωρίς τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.

Αυτή, όμως, η χειρονομία καλής θέλησης τονίζεται ότι αποτελεί έσχατη λύση, υπό την προϋπόθεση ότι θα καθοριστεί άμεσα από την Πολιτεία σύντομο και ακριβές χρονοδιάγραμμα οριστικού τερματισμού όλων των δραστηριοτήτων στην περιοχή που έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, θέτει ως προϋπόθεση, κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα να περιοριστούν οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να δοθεί το χρονικό περιθώριο στους άλλους δήμους να προγραμματίσουν τη δική τους διαχειριστική ενότητα.

Ο κ. Μπουραΐμης δήλωσε ότι ο δήμος Φυλής δικαιούται να είναι μια αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, ενταγμένη σε ένα περιφερειακό ή διαπεριφερειακό σχεδιασμό, που θα είναι μέρος ενός εθνικού σχεδιασμού, όπου με απλότητα και σαφήνεια θα καθορίζονται επακριβώς οι χώροι, οι εγκαταστάσεις και ο χωριστός τρόπος επεξεργασίας των κάθε είδους και τύπου αποβλήτων.

«Το δικαιούμεθα γιατί μόνο εμείς μπορούμε πλέον να υλοποιήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης και γιατί, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, μόνο μια αυτόνομη διαχειριστική ενότητα θα μπορεί να έχει δικαιώματα επί της μεταφροντίδας, με την οποία θα επουλώσουμε όλες τις περιβαλλοντικές πληγές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή» δήλωσε ο δήμαρχος Φυλής και προσέθεσε ότι με την πρόταση της αυτόνομης διαχειριστικής ενότητας «θα έρθουν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους, ο καθένας να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του».

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί «συνέχεια των θέσεων τις οποίες έχουμε εκθέσει στην κεντρική κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς», υπογράμμισε ο κ. Μπουραΐμης και τόνισε:

«Είμαστε αμετακίνητοι στη θέση μας γιατί το χρωστάμε στον τόπο και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».





Πηγή: http://www.newsbeast.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια