Σύσκεψη πολιτικής προστασίας


Σύσκεψη πολιτικής προστασίας στην Περιφ. Ενότητα Δυτικής Αττικής
Συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Δήμου
2012-11-15
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπό την αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου πραγματοποιήθηκε την 14/11/2012 στα γραφεία της αντιπεριφέρειας, εν όψει της χειρμερινής περιόδου.
Στην σύσκεψη έγινε
  • απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2012 και
  • Σχεδιασμός για συντονισμό – συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών του χειμώνα.
Τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου έκανε η Αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας ότι οι μικρής σχετικά έκτασης δασικές πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι αντιμετωπίστηκαν άμεσα και με επιτυχία από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις.
Και αυτό χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την Περιφερειακή Ενότητα,
με τους  οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους υδροφορείς, τις εθελοντικές οργανώσεις και λοιπούς σχετικούς οργανισμούς.
Η κ. Σταυρούλα Δήμου, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής
Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών συνέβαλε επίσης η αυξημένη ετοιμότητα των εμπλεκομένων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απροβληματιστη συνεργασία του Συνγονιστικού Οργάνου με υδροφορείς, εθελοντικές οργανώσεις.
Συνολικά διατέθηκαν  εξήντα οκτώ (68) υδροφόρα και άλλα οχήματα, για επτακόσιες εξήντα τρείς (763) ώρες επιφυλακής και συμμετοχής σε κατασβέσεις ενώ δαπανήθηκαν 81.000 €. Τέλος η Περιφερειακή Ενότητα με δικούς της υπαλλήλους και πρόσθετες βάρδιες, λειτούργησε το Σύστημα Προειδοποίησης και Διαχείρισης Πυροπροστασίας το οποίο διαθέτει.
Η Περιφερειακή  Ενότητα  Δυτικής Αττικής, επίσης, δαπάνησε το ποσό των εξήντα χιλιάδων ευρώ 60.000,00 €, προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων να καθαρίσει και να αποψιλώσει ερείσματα του επαρχιακού οδικού δικτύου».
Σχετικά με την χειμερινή περίοδο, κατά την σύσκεψη επισημάνθηκαν τα σημεία τα οποία είναι δυνατό να προκαλέσουν προβλήματα και η προληπτικές δυνατές δράσεις.
Στη Δυτική Αττική έχουν παρουσιαστεί και αντιμετωπίζονται έως σήμερα τα παρακάτω προβλήματα:
  • Στο ρέμα της Αγ. Παρασκευής
  • Στο ρέμα του Αγ. Ιωάννη είναι το ρέμα που σταματά στην Β’ είσοδο της Χαλυβουργικής και έχει πλημμυρίσει κατ’ επανάληψιν.
  • Στον Ασπρόπυργο το ρέμα Γουρούνας εκβάλλει στην Ν.Ε.Ο.Α.Κ.
  • Στον Ασπρόπυργο το ρέμα Μαύρης Ώρας,
  • Στην περιοχή της Νέας Περάμου το ρέμα Κουλουριώτικο Μονοπάτι
  • Στο ρέμα Εσχατέας στο Δήμο Φυλής
  • Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Δ.Α. έχει προβεί στον ετήσιο καθαρισμό αρκετών ρεμάτων όπως της Εσχατέας και της Γιαννούλας Άνω Λιοσίων, Πίκας Κινέτας, Έξω Βρύσης, Μπίρας, και Μαυρατζά Μεγάρων, Παραλίας Αλεποχωρίου και συνεχίζει τον καθαρισμό στο ρέμα Αγ Ιωάννη Ασπροπύργου και σε άλλα ρέματα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία της Περιφέρειας Αττικής για την κατάρτιση Μητρώου Εργοληπτικών Εταιριών, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από πλημμύρες.
Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος του ΣΟΠΠ, επικεντρώθηκε στη συνέχεια, κατά πρώτο λόγο στα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης χιονοπτώσεων και παγετού, όπως η Προμήθεια Άλατος για αποχιονισμό του Οδικού Δικτύου, η συντήρηση του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού  και κατά δεύτερο στα κατασταλτικά μέτρα αντιμετώπισης των προαναφερθέντων φαινομένων.
Η Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως επίσης «Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία της Περιφέρειας Αττικής για την κατάρτιση Μητρώου Εργοληπτικών Εταιριών, αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από χιονοπτώσεις και παγετό» και πως «Την προηγούμενη χειμερινή περίοδο (Ιανουάριο και Φεβρουάριο), η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και για τον αποχιονισμό  της Φυλής – Δερβενοχωρίων, διέθεσε τρεις φορές ιδιωτικά μηχανήματα, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα του Δήμου Φυλής και δαπάνησε 52.500 €».
Συμπέρασμα τις σύσκεψης, μετά τις τοποθετήσεις των μελών του Συντονιστικού Οργάνου, ήταν ότι το σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα και ο συντονισμός των εμπλεκομένων βρίσκεται σε πολύ υψηλό βαθμό.
Παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες οι οποίες εντοπίζονται στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών καταδείχθηκε τόσο το ενδιαφέρον όσο και η προθυμία όλων να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να προστατευθούν οι πολίτες και η ιδιωτική και δημόσια περιουσία σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γεώργιος Φουντάς, ο κ. Ιωάννης Κοπίτας εκ μέρους της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπος της Δ.Ε.Σ.Ε και στελέχη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Ακόμα συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι της περιοχής κ.κ. Γ. Σακελλαρίου (Μεγάρων), Β. Γεωργιάδης (Φυλής) Π. Κολοβέντζος (Μάνδρας - Ειδυλλίας) Α. Παπαδόπουλος (Ασπροπύργου) και εκπρόσωπος από το Δήμο Ελευσίνας και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Παρών στη σύσκεψη έδωσαν ο Διοικητής της Διοίκησης Π.Υ. Δυτικής Αττικής κ. Αθανάσιος Σερεντέλλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Μεγάρων κ. Στέφανος Κολοκούρης και αξιωματικοί της Σχολής Πυροβολικού, της 112 Πτέρυγας Μάχης και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας. Από τα δασαρχεία της περιοχής συμμετείχε ο Δασάρχης Μεγάρων κ. Χρήστος Αντωνέλλης. Συμμετείχαν ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη από διάφορες υπηρεσίες όπως το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την Ολυμπία Οδό ΑΕ, την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ελευσίνας και τέλος παραβρέθηκαν οι εθελοντικές οργανώσεις «ΚΟΥΡΟΣ», Σώμα Έρευνας και Διάσωσης και ο Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου.  
πηγή:http://www.megara.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια