Λίγα λόγια για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα….



Ένα μεγάλο θέμα που είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε τώρα, σήμερα, χθες!

Οφείλουμε όλοι μας και κυρίως όσοι μάθαμε χρόνια τώρα να στέλνουμε τα σκουπίδια μας αλλού, να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα και να βρούμε άμεσα λύση έχοντας πάντα στο μυαλό μας  ότι “το μέλλον μας εξαρτάται από τη  διαχείριση του παρόντος…”  
Στην Αττική του 2011, με 3.812.930 κατοίκους, καθένας εκ των οποίων παράγει 585 κιλά σκουπίδια το χρόνο και όλοι μαζί 2.223.564 τόνους, που καταλήγουν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) της Φυλής, επιβάλλεται να ασχοληθούμε όχι μόνο με την “τύχη” αυτής της καταδικασμένης περιοχής και των κατοίκων της αλλά και με κάποιες άλλες ….λεπτομέρειες που αφορούν όλους μας.
Ο υδαταγωγός του Μόρνου  

Στο βάθος ο υδαταγωγός του Μόρνου

Ο υδαταγωγός σε απόσταση 800-1000μ από τον Χ.Υ.Τ.Α.








σε απόσταση 800-1000 μέτρων    

από τον Χ.Υ.Τ.Α.,
από το εργοστάσιο καύσης
τοξικών νοσοκομειακών
αποβλήτων,
τις αποθήκες της Δ.Ε.Η.
με παλιούς μετασχηματιστές
με καρκινογόνο ΚΛΟΦΕΝ
και από την περιοχή
που οι Ρομά καίνε καλώδια    
για να πάρουν χαλκό!!!!!
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Ο Υδαταγωγός που ποτίζει 3.812.930 ανθρώπους είναι σε μερικά σημεία ΑΝΟΙΧΤΟΣ…….

…………ΑΝΟΙΧΤΟΣ στις καρκινογόνες Διοξίνες, στα μεταλλαξιογόνα Φουράνια, 





   
   στους γλάρους που ξεδιψούν μετά το φαγοπότι……
Πληροφορίες για τα σκουπίδια μας, για τα προβλήματα που μας “έπνιξαν” από τη μέχρι τώρα ανυπαρξία λύσεων, τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τις Οδηγίες 99/31/ΕΚ και 98/2008/ΕΚ, αλλά και τη ΛΥΣΗ που προτείνουμε, τη λύση της “Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων”, έτσι ώστε τα σκουπίδια μας να πάψουν να είναι πρόβλημα, να πάψουν να είναι…σκουπίδια, μπορείτε να βρείτε στο μικρό εγχειρίδιο της Κι.Π.Η.  ΟΔΗΓΟΣ Α5 A (1)

Δραστηριότητα

Οκτώβριος 2012

Σκουπίδια: ένας αναξιοποίητος πλούτος 
Πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο και δράσεις
για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλιούπολη
και στην Αττική

Αγαπητοί φίλοι,
 Αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική, προωθείται ένα μοντέλο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που αγνοεί κάθε πρόβλεψη φιλοπεριβαλλοντικής και κοινωνικής διαχείρισης. Επιδιώκεται τα σκουπίδια να παραμένουν ανακατεμένα (σύμμεικτα), χωρίς να διαλέγονται στην πηγή, για να οδηγούνται σε 4 νέες, τεράστιες κεντρικές εγκαταστάσεις (2 στη Φυλή και από μία σε Γραμματικό και Κερατέα), με σκοπό την ενεργειακή «αξιοποίηση», μέσω της καύσης.
 Επειδή πιστεύουμε ότι:
  • Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για διαλογή στην πηγή, ώστε να μπορέσουμε σε
λίγα χρόνια να πετύχουμε στο μέγιστο βαθμό την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, είναι ο ιδανικότερος τρόπος διαχείρισής τους
  • Με τη διαλογή στην πηγή εξασφαλίζουμε το μέγιστο οικονομικό όφελος από τα απορρίμματά
μας, μειώνοντας ταυτόχρονα και το περιβαλλοντικό κόστος
  • Το προτεινόμενο από την πολιτεία μοντέλο διαχείρισης βλάπτει όλους εμάς, όχι μόνο
περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά διότι πολλαπλασιάζει το κόστος διαχείρισης, το οποίο συνεπάγεται νέα υπέρογκα δημοτικά τέλη για να μπορούν να λειτουργούν οι νέες κεντρικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον θα έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας στους δήμους και απώλεια κάθε κοινωνικού ελέγχου σε αυτό το κρίσιμο για την καθημερινή ζωή μας ζήτημα.
  • Η λύση που θα δοθεί τώρα θα μας δεσμεύσει για τα επόμενα 20-30 χρόνια, γι αυτό πιστεύουμε
ότι οφείλουμε οι πολίτες να ενημερωθούμε, να διαμορφώσουμε άποψη, να επεξεργαστούμε εναλλακτικές λύσεις και να δράσουμε.
Γι αυτό καλούμε τους φορείς και τις συλλογικότητες της Ηλιούπολης σε έναν ανοιχτό, δημόσιο διάλογο για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας.
 Θέλοντας να συμβάλλουμε στο να γίνει ουσιαστικός αυτός ο διάλογος, σας διαβιβάζουμε την πρόταση ανάπτυξης του συστήματος αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων για το δήμο Ηλιούπολης, μία πρώτη προσέγγιση σχεδιασμού και κόστους με βάση τα στοιχεία του δήμου, που συντάχθηκε από την «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων», μια εθελοντική κινηματική πρωτοβουλία πολιτών με πανελλαδική δικτύωση  2012_05_25_ Ηλιούπολη-PROTASH.
Τόπος και χρόνος συνάντησης: Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, στα μέσα του Οκτώβρη 2012.
 Στόχος μας είναι, σ΄ αυτή τη συνάντηση, μέσα και από τις δικές σας προτάσεις, να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο απόψεων και πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα, με αποδέκτη το δήμο Ηλιούπολης και τις αρμόδιες αρχές και φορείς.
 Θα ενημερωθείτε για την ακριβή ημερομηνία συνάντησης.
Επικοινωνία: Θανάσης Αρμάος 6934419530, Ευαγγελία Δημητρίου 6944683652

Ιανουάριος 2012

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δημοσιεύτηκε το Νομοσχέδιο εναρμόνισης των Οδηγιών 99 & 98 του 2008, στο Ελληνικό δίκαιο με τίτλο: “Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ- Πλαίσιο παραγωγής και Διαχείρισης αποβλήτων- Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ -Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής” .
Τα σημεία στα οποία διαφωνούμε είναι αρκετά,    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ   τα οποία στείλαμε στην Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής  (ΠΡΟΣΥΝΑΤ), προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της Πρωτοβουλίας.   Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στη Βουλή, εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια    2012_01_23_υπόμνημα στη Βουλή για το σχέδιο νόμου.   
 Στόχος μας είναι η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων να γίνεται από τους ίδιους τους δήμους ή από όμορους δήμους, με διαλογή στην πηγή (από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις) ξεχωριστά, του κάθε υλικού που μπορεί εύκολα να επαναχρησιμοποιηθεί είτε σαν πρώτη ύλη , είτε σαν προιόν ή υποπροιόν. Τα υλικά αυτά είναι χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό και οργανικά απόβλητα για την παραγωγή κομπόστ. Η θέση μας αυτή άλλωστε είναι πολύ πιό κοντά στην Ευρωπαική Οδηγία 2008/98/ΕΚ, στο πνεύμα και τους στόχους της. Πρόθεσή μας η λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος να είναι ριζική, οικονομικότερη και “πραγματικά” να προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Για άλλη μια φορά το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωσή της και οι προωθούμενες λύσεις θα προκαλέσουν μεγαλύτερου μεγέθους προβλήματα περιβαλλοντικά και οικονομικά…..

πηγή:http://kipi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια