Δεν θα γίνει… Ιφιγένεια, ο κ. Σγουρός.



Τι άραγε να εννοούσε  ο κ. Σγουρός(ο μικρός πρωθυπουργός κατά τον ΓΑΠ) ότι δεν πρόκειται να γίνει « Ιφιγένεια» για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική; 
Εννοούσε ότι δεν πρόκειται να θυσιασθεί; Αν διαβάσει καλά την  Μυθολογία ,ούτε η Ιφιγένεια θυσιάσθηκε.
Οδηγήθηκε στον τόπο της θυσίας , χωρίς την δική της θέληση ,και την τελευταία στιγμή μετά από θεϊκή παρέμβαση  (Θεά Άρτεμις),εξαφανίσθηκε κατά Ταυρίδα μεριά .
Την πλήρωσε  βέβαια με την θυσία του ένα ελάφι και ο άνεμος έπνευσε ούριος.
Μήπως εννοεί ότι θα εξαφανισθεί;
Στην περίπτωση αυτή  η Περιφέρεια Αττικής θα τα βάψει όλα μαύρα. Θα χάσει τον Σωτήρα της .Θα χάσει τον προστάτη της ,τον μικρό πρωθυπουργό.
Αυτό  πράγματι κ. Σγουρέ …
δεν θα το αντέξουμε.
Κ. Σγουρέ.
Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια αναλάβατε την δική σας θέληση και επιμονή  και με την ψήφο των πολιτών(να μη βγάζουμε την ουρά μας έξω) να Διοικήσετε με ότι αυτό συνεπάγεται την μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδος. Κάνατε τα αδύνατα δυνατά να πείσετε τους πολίτες της να σε εμπιστευθούν .Σε καμία περίπτωση συνεπώς δεν μπορείτε να ταυτιστείτε με την Ιφιγένεια σε ότι αφορά την θυσία της.
Δεν πρόκειται βέβαια να σχολιάσω τις προεκλογικές υποσχέσεις που ενώ έχουν αποτυπωθεί σε χαρτί δηλ υπάρχουν ντοκουμέντα ,δεν παύει να είναι  « έπεα πτερόεντα».
Βέβαια σε αυτό δεν είσθε μοναδικός.
Θα σταθώ στο γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή επιχειρήσατε να εφαρμόσετε με γρήγορο ρυθμό τον Περιφερειακό Σχεδιασμό ,σε ότι αφορά τον διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Με το άθλημα δεν ήσαστε άσχετος. Νομάρχης Αττικής  την προηγούμενη περίοδο. Το πρόβλημα συνεπώς το γνωρίζατε πολύ καλά.
Αντί λοιπόν ,όπως κάνουμε στα μαθηματικά, για να λύσουμε ένα πρόβλημα ξεκινάμε από την αρχή για να καταλήξουμε στην λύση του, εσύ ξεκίνησες ανάποδα.
Αντί να  ξεκινήσει η λύση από την διαλογή στην πηγή ,την επαναπροώθηση, την ανακύκλωση που αποτελεί βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων ,την δημιουργία  σταθμών μεταφόρτωσης κλπ ώστε στους ΧΥΤΥ και όχι  στους  ΧΥΤΑ να οδηγηθούν τα υπολείμματα των απορριμμάτων  ,δόθηκε  προτεραιότητα στην κατασκευή των εργοστασίων  βιολογικής ξήρανσης.  Τα δύο  βέβαια μεγαλύτερα, στον χώρο της Φυλής ,όπου ο Δήμαρχος είναι πρόθυμος, ανεκτικός  και συνεργάσιμος .Θυμηθείτε την ανοικτή επιστολή που έστειλε  στον πρώην  Πρωθυπουργό της χώρας  , σε Υπουργούς σε Υπηρεσιακούς  Παράγοντες κλπ , για την επιτάχυνση του Περιφερειακού Σχεδιασμού   και με  την συμμετοχή του Δήμου Φυλής στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Προεκλογικά από ότι λένε οι κακές γλώσσες κάνατε μερικές συναντήσεις στο Δημαρχείο του πρώην  Δήμου Φυλής σε συντροφικό κλίμα και ίσως και αλλού .Δεν σας ήταν συνεπώς άγνωστος.
Με τον τρόπο αυτό αφήσατε περιθώρια σε όλους τους καλούς Δημάρχους ,να μη κάνουν τίποτε από τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Τα σκουπίδια μεταφέρονται και θάβονται στη εθνική χωματερή της Φυλής, δηλ μακριά από την αυλή τους, και είμαστε όλοι μια χαρά.
Όταν έρχεται η ώρα καταβολής των προβλεπομένων αντισταθμιστικών επικαλούνται την γενική κρίση  αρνούνται την καταβολή τους και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Αλήθεια ποια μέτρα πήρατε εναντίον τους μέχρι σήμερα για την μη συμμόρφωση;
Το να επικαλείσθε συνέχεια ότι άλλοι είναι υπεύθυνοι και τι κάνει η Πολιτεία ,θα σας αντιστρέψουμε το ερώτημα.
 Αλήθεια εσείς ποιανής πολιτείας είστε μεγαλοαξιωματούχος;
Σε κάποια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων , ζητήσατε να πληροφορηθείτε μεταξύ άλλων αν ο Σύνδεσμος του οποίου είσθε πρόεδρος μπορεί με ίδια μέσα να διαχειρισθεί  τον  ΧΥΤΑ χωρίς μεσάζοντες . Η απάντηση που πήρατε σας έκανε να πέσετε από τα σύννεφα.
Ενώ ο Σύνδεσμος  διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια, για λίγες ψωροχιλιάδες ευρώ και πέντε –δέκα χειριστές, κινδυνεύει να κλείσει κατακαλόκαιρο ο  ΧΥΤΑ με τις όποιες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία  σχεδόν πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής.
Βέβαια την λύση την είχατε έτοιμη , αφού ο εργολάβος και όχι μόνο ,ολόκληρη κοινοπραξία, είναι μέσα στον ΧΥΤΑ εδώ και αρκετό καιρό και προσφέρεται μάλιστα και αφιλοκερδώς, έναντι μερικών μόνο εκατομμυρίων ευρώ , να βοηθήσει την κατάσταση.
Εμάς βέβαια τους απλούς πολίτες ποσώς μας ενδιαφέρει αν η διαχείριση του ΧΥΤΑ γίνεται  εκ των ενόντων η μέσω τρίτων.
Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνεται σωστά και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος η αποκομιδή των απορριμμάτων.
Εμάς μας ενδιαφέρει να τελειώσει  το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική  σε συνδυασμό  με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής..
Εδώ και πενήντα χρόνια έχει καταντήσει η χωματερή της Ελλάδος. Ας αναλάβουν και άλλες περιοχές τις ευθύνες τους.
Αν γίνουν τα προαναφερόμενα θα αποδειχθεί ότι, τα εργοστάσια βιολογικής ξήρανσης  είναι περιττά η δεν απαιτούνται αυτού του μεγέθους εργοστάσια .Βέβαια αυτό σίγουρα θα στεναχωρήσει κάποιους γιατί τα σκουπίδια είναι …πολύ χρήμα. Πως λέμε , «είναι πολλά τα λεφτά Άρη».
 Κατά την άποψη του Δημάρχου Φυλής η οικονομία του Δήμου Φυλής  είναι  Δημοκεντρική   αλλά τα οικονομικά προέρχονται κυρίως από τα σκουπίδια. Συνεπώς σκουπιδοκεντρική είναι η οικονομία του Δήμου Φυλής. Όταν σταματούν τα αντισταθμιστικά νεκρώνει η περιοχή.
Πολύ φοβόμαστε  Δήμαρχε ότι στο τέλος θα μας μείνουν μόνο τα σκουπίδια.
Πού είναι αυτές οι προεκλογικές διακηρύξεις για την Περιβαλλοντική ανάπτυξη, την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δήμου και πολλά άλλα.
Σε όλα αυτά η Περιφέρεια έχει κυρίαρχο ρόλο.
Εδώ κ. Σγουρέ περιμένουμε τις δικές σας παρεμβάσεις.
Οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να περιορισθούν  στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Η περιφέρεια Αττικής ,η μεγαλύτερη πληθυσμιακά Περιφέρεια της Ελλάδος, έχει πάρα πολλά προβλήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθείτε για να επιλυθούν . Τα περισσότερα από αυτά είναι στις προεκλογικές σας υποσχέσεις και δεσμεύσεις .Τα γνωρίζετε και δεν κρίνουμε επί του παρόντος σκόπιμο να σας τα υπενθυμίσουμε.
Αν σε όλες τις άλλες δραστηριότητες , εκτός της διαχείρισης των απορριμμάτων, το παίξετε «Ιφιγένεια διά της απουσίας σας»,  τότε μάλλον λάθος ρόλο αναλάβατε να παίξετε.
Βασίλης Γκόλτσιος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια