ΕΔΣΝΑ: 7η Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής



Δελτίο Τύπου

Εκτύπωση
Συνεδρίασε, σήμερα Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ.
Κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Σγουρός ενημέρωσε την Εκτελεστική Επιτροπή για την επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Εσωτερικών  κ. Ε. Στυλιανίδη, καθώς και για την συνάντηση που είχε με τον νέο Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ε. Λιβιεράτο και ακολούθως απάντησε σε ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ.
Η ομιλία του Προέδρου κ. Ιωάννη Σγουρού έχει ως ακολούθως:

«Κύριοι συνάδελφοι,
Πριν ξεκινήσουμε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης,  θέλω να σας ενημερώσω για ορισμένα γεγονότα που μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής:
Την Δευτέρα 16 Ιουλίου, αμέσως μετά το τέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επισκέφθηκα, μετά από αίτημά μου,  τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να τον ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί στο Σύνδεσμο και να ζητήσω τη συνδρομή της Δικαιοσύνης στην επίλυση των προβλημάτων. Στη συνάντηση τον ενημέρωσα αναλυτικά  για τα χρέη που υπάρχουν, τις υποχρεώσεις των Δήμων, των Νοσοκομείων και των λοιπών φορέων που χρωστούν στο Σύνδεσμο, και το πρόβλημα με τα ασυμβασιοποίητα έργα.
Επίσης, την Τετάρτη 18 Ιουλίου, απέστειλα νέα επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας του, για μια ακόμη φορά, συνάντηση για να συζητήσουμε αποκλειστικά τα θέματα του ΕΔΣΝΑ. Πρέπει επιτέλους ο Υπουργός να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να καθίσουμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις.
Την Πέμπτη 19 Ιουλίου, συναντήθηκα με το νέο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτο, και τους Υφυπουργούς κ.κ. Καλαφάτη και Παπαγεωργίου, προκειμένου να τους ενημερώσω για όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αττικής, με κυρίαρχο, φυσικά, αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων.
Τέλος, την Πέμπτη 19 Ιουλίου, εκδόθηκε και μια ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΔΣΝΑ, στην οποία πρέπει να αναφερθώ:
Με κατηγορεί προσωπικά, το σωματείο εργαζομένων για «αδυναμία να παραθέσω πλήρως και εμπεριστατωμένα τα οικονομικά του Συνδέσμου» για «υποκριτική συμπεριφορά», για παραπλάνηση της κοινής γνώμης σχετικά με την κατάσταση στο Σύνδεσμο και για έλλειψη μαχητικότητας στην είσπραξη των εσόδων.
Όποιος καλόπιστος έχει παρακολουθήσει τους τελευταίους μήνες τις συνεδριάσεις των οργάνων του ΕΔΣΝΑ, τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου, τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, τις καταγγελίες μου για την αλλαγή του τρόπου είσπραξης των εσόδων με τον πρόσφατο νόμο,   τις επιστολές μου στους Δημάρχους, τις συνεντεύξεις μου στο Τύπο κ.λ.π., μπορεί εύκολα να έχει μια εμπεριστατωμένη γνώμη για τις προσπάθειες που έχω καταβάλλει, για να εισπραχθούν τα χρέη τρίτων προς το Σύνδεσμο.
Φαίνεται πως αυτό που όλη η κοινή γνώμη έχει βαρεθεί να ακούει από εμένα, μόνο η ηγεσία του σωματείου δεν το άκουσε. Και το παράδοξο είναι πως ήταν παρόντες σε όλες τις ενέργειες και τις γνώριζαν από πρώτο χέρι. Αυτό, λοιπόν,  που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας που γίνεται με  την ανακοίνωση αυτή. Δεν γνωρίζουν ή αποκρύπτουν σκόπιμα την αλήθεια;
Το πρώτο πράγμα που έκανα με την συγκρότηση της Εκτελεστικής επιτροπής ήταν να έρθω σε επαφή με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Αρθούρο Ζερβό, και να συναντηθώ μαζί του, την επόμενη μάλιστα ημέρα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Χάρις σε αυτήν την πρωτοβουλία, υπήρξε συμφωνία με την ΔΕΗ που προβλέπει την παρακράτηση των εισφορών των Δήμων και την απόδοσή τους από την ΔΕΗ, ενώ γνωρίζουν πως  έχω ήδη υπογράψει επιστολή προς του Δήμους που έχουν χρέη προς το ΕΔΣΝΑ, πριν από την 31-12 - 2011, ζητώντας από τους Δημάρχους την άμεση καταβολή τους. Έχω επίσης απαντήσει κατηγορηματικά αρνητικά σε όλους τους Δημάρχους, που έχουν θέσει αιτήματα μη καταβολής των εισφορών τους, επικαλούμενοι αδυναμία πληρωμών ακόμη και των μισθών των εργαζομένων τους.
Όλα αυτά φυσικά τα γνωρίζει το σωματείο εργαζομένων. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί τώρα αυτή η ξαφνική αλλαγή στάσης; Μήπως κάποιοι, που καθοδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα, θορυβήθηκαν από την πρόσφατη επίσκεψή μου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου;  Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν κρατήσανε όμως ούτε τα προσχήματα. Ούτε μια εβδομάδα δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί από την επίσκεψή μου στη Δικαιοσύνη και οι μάσκες έπεσαν...
Ξεπερνώντας, όμως,  τις προσφιλείς τακτικές των συνδικαλιστών, τα αποτελέσματα των οποίων είναι γνωστά στο πανελλήνιο, θέλω να αναφερθώ λίγο στην ουσία της κατάστασης που επικρατεί στο Σύνδεσμο:
Μακάρι σε αυτή τη διαφορετική οπτική με την οποία βλέπουμε τα πράγματα, να αποδειχθεί στο μέλλον ότι έχει δίκιο το σωματείο εργαζομένων και όχι εγώ. Μακάρι ο σύνδεσμος να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, μακάρι να είναι πλεονασματικός ο προϋπολογισμός όπως ισχυρίζονται, μακάρι να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και μακάρι να μην μετατραπεί η Αθήνα σε Νάπολι, όπως με κατηγορούν.
Μια επισήμανση μόνο: εγώ την εκτίμησή και την αγωνία μου τη βασίζω σε «βεβαιωμένα χρέη» και σε κατασχέσεις, ενώ αυτοί τη δική τους εκτίμηση για πλεονασματικό προϋπολογισμό την βασίζουν σε «αναμενόμενα έσοδα»..... Και όπως γνωρίζετε, η εποχή δεν βοηθάει τέτοιου είδους εκτιμήσεις.
Το να ισχυρίζεται κάποιος ότι θα έχει πλεόνασμα επειδή του χρωστάνε οι Δήμοι και τα νοσοκομεία, όταν γνωρίζουμε όλοι, πως σε λίγο καιρό αυτοί δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τις λειτουργικές τους ανάγκες, θεωρώ ότι από άποψη οικονομικού προγραμματισμού και σχεδιασμού, είναι τουλάχιστον φαιδρό....
Ειλικρινά, εύχομαι να μην έρθει ποτέ η μέρα που θα φτάσει στα χέρια μου ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων, που θα διαμαρτύρεται επειδή δεν καταβλήθηκε κανονικά και στην ώρα της η μισθοδοσία του προσωπικού. Η αγωνία μου είναι να μπορέσει να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος και να μην αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι κανένα πρόβλημα. Για αυτό παλεύω κάθε μέρα στο πλευρό των εργαζομένων.
Γνωρίζω ότι το σύνολο σχεδόν, των εργαζομένων έχει τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον του Συνδέσμου με εμένα. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να εξωραΐσουν την εικόνα, για να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες για το παρελθόν, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Οι εποχές που όλα λύνονταν με μια πρόσθετη χρηματοδότηση, με ένα διακανονισμό, με μια επιχορήγηση από το κράτος,  μπροστά στον κίνδυνο να πλημμυρίσει η Αθήνα με σκουπίδια, πέρασαν.  Τα ταμεία του Κράτους στέρεψαν, και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται ακόμα, μάλλον ζει στο δικό του, αυτιστικό περιβάλλον. Ούτε φυσικά οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να επωμίζονται εσαεί χρέη και υπηρεσίες που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια τους και απειλούν τη δημόσια υγεία.
Μου προξενεί εντύπωση πάντως, πού ήταν το σωματείο όταν δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη των 83 εκατομμυρίων ευρώ....;
Δεν θυμάμαι καμιά ανακοίνωση του συλλόγου να καταγγέλλει την  ύπαρξη εργολάβου που εργάζεται στο ΧΥΤΑ χωρίς σύμβαση εκτελώντας την καθημερινή δουλειά που κάποιοι άλλοι έπρεπε να κάνουν....
Δεν διάβασα καμιά ανακοίνωση του συλλόγου για τα χρέη από τα νοσοκομεία που χρονολογούνται τουλάχιστον μια πενταετία πίσω....
Δεν είδα καμία επιστολή του συλλόγου σε Δήμο για να πληρώσει τα χρωστούμενα του....
Επειδή κάποιοι φαίνεται ότι έχουν επιλεκτική μνήμη, εγώ το κατανοώ, και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, προσπάθησα να μην κρύψω τίποτα, να τα βγάλω όλα στη δημοσιότητα, να δώσω αναλυτικές καταστάσεις για τα χρέη των εταιρειών και τις κατασχέσεις των λογαριασμών.
Προφανώς, αυτό δεν αρέσει σε όλους. Προφανώς κάποιοι είχαν βολευτεί σε μια κατάσταση που ανακύκλωνε το πρόβλημα και το μετέθετε στο  μέλλον. Τους πληροφορώ λοιπόν, αν δεν το έχουν καταλάβει, ότι το πρόβλημα είναι πλέον εδώ. Έφτασε η στιγμή να αναμετρηθούμε με το τέρας. Το τέρας της κακοδιοίκησης, της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας, της συναλλαγής, της αναποτελεσματικότητας. Όλη η Ελλάδα για αυτό παλεύει. Να αλλάξει όλα αυτά που την οδήγησαν εδώ και να κρατηθεί ζωντανή.  Αν μερικοί νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως παλιά, να κρύβονται, να φυγομαχούν και να προστατεύουν  κεκτημένα, κάνουν λάθος. Τη μάχη, όλοι μαζί θα τη δώσουμε, και όλοι μαζί θα την κερδίσουμε ή θα την χάσουμε. Κανένας δεν μπορεί να βγει από το κάδρο.
Μόνο  η επίλυση των προβλημάτων θα δώσει αξιοπιστία και  θα κατοχυρώσει τον ρόλο του Συνδέσμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.
Μόνο  η άμεση και ριζική εξυγίανση των οικονομικών του, το νοικοκύρεμα και η διαφάνεια,  θα κατοχυρώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του Συνδέσμου και τις θέσεις των εργαζομένων. Όλα τα υπόλοιπα δεν αφορούν ούτε την κοινωνία, ούτε τους πολίτες. Μπορούμε να μην τους επιβαρύνουμε άλλο με χρέη; Μπορούμε να τους παρέχουμε φθηνές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες; Μπορούμε να τους υποσχεθούμε ότι ούτε αυτοί, ούτε τα παιδιά μας θα ζήσουν τον εφιάλτη των σκουπιδιών; Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει. Όλα τα άλλα είναι είτε για εσωτερική ανακύκλωση των αφελών, είτε μια ύστατη προσπάθεια  διαιώνισης μια αρρωστημένης κατάστασης των επιτήδειων που επωφελούνται.
Είπα στην προηγούμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ότι το πάρτι τελείωσε. Είπα πως εγώ διακοσμητικός Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ δεν πρόκειται να γίνω. Και είπα επίσης, και το επαναλαμβάνω, ότι οι εργαζόμενοι που δεν συμμετείχαν σε αυτό, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για την εξυγίανση, για την αξιοπιστία και για τη βιωσιμότητα του ΕΔΣΝΑ.»
Στη συνέχεια, ο παριστάμενος Δήμαρχος Ασπροπύργου κύριος Μελετίου, ανέπτυξε το αίτημά του για καταβολή αντισταθμιστικών στο Δήμο από τον Σύνδεσμο.
Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Σγουρός απάντησε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης του Συνδέσμου πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση και να τεθούν ως προτεραιότητες η μισθοδοσία των εργαζομένων, τα αντισταθμιστικά των Δήμων, με προτεραιότητα στο Δήμο Φυλής και η αποπληρωμή οφειλών ενώ πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα για συνάντηση και ο Υπουργός των Εσωτερικών.
Ακολούθως συζητήθηκαν τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης. Ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Κηφισιάς κ.Χιωτάκης ενημέρωσε την ΕΕ για την οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου με βάση τα στοιχεία της οικονομικής Διεύθυνσης. «...Κάνω έκκληση στους διευθυντές του Συνδέσμου να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τι έχει δώσει ο κάθε δήμος ώστε να προγραμματίσουμε το επόμενο εξάμηνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιωτάκης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Ανδρέας Βαρελάς μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθηνών είπε: «Εμμένω στην απόφαση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη εκτελεστική επιτροπή στις 14/10/2010. Είναι η απόφαση που μπορεί να είναι ένα στοιχείο συμπληρωματικό στα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν για να πάρουμε απόφαση στην επόμενη εκτελεστική επιτροπή είτε για να πάρουμε θετική είτε αρνητική απόφαση για το αίτημα του δήμου Αθηναίων.» αναφερόμενος στο ζήτημα του ΣΜΑ Ελαιώνα.
Ακολούθως κατά τη συζήτηση του δεύτερου θέματος ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Σγουρός τόνισε:
«Το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά τη διαδικασία με διαπραγμάτευση που προβλέπεται στο άρθρο 25 του π.δ. 60/2007.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα ασυμβασιοποίητα έργα το γνωρίζετε όλοι. Για το πρόβλημα αυτό έχω ενημερώσει τόσο τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, όσο και την ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Αυτή τη στιγμή ο ΕΔΣΝΑ, και μέχρι να αναδειχθεί ο μειοδότης του μεγάλου διαγωνισμού για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, που ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει τρεις επιλογές:
Να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ αποκλειστικά  με τους εργαζομένους του Συνδέσμου.
Να διαπραγματευτούμε με ένα ανάδοχο για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του μεγάλου διαγωνισμού.
Να σταματήσει να λειτουργεί εντελώς.
Τέταρτη επιλογή δεν υπάρχει. Αν θέλουμε να σταματήσει η παρανομία που υπάρχει σήμερα, πρέπει να βρούμε τρόπο να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ με νόμιμο τρόπο. Αν γνωρίζει κανείς άλλο τρόπο για να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία, παρακαλώ να μας τον καταθέσει.
Ο ποιο απλός και λογικός τρόπος θα ήταν να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ με ίδια μέσα από το προσωπικό του Συνδέσμου. Το σημείο αυτό να τονίσω πως με επιστολή μου ζήτησα από όλους τους Διευθυντές του Συνδέσμου να μου απαντήσουν υπεύθυνα και εγγράφως αν μπορεί ο Σύνδεσμος να αναλάβει να εκτελέσει μόνος του αυτό το έργο, αν δώσουμε αύριο εντολή να αποχωρήσει η εταιρεία. Θέλω μια ξεκάθαρη και υπεύθυνη απάντηση. Ναι ή όχι.
Αν ο Σύνδεσμος μπορεί, κάθε κουβέντα για διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο σταματά εδώ. Ζήτησα να έχουμε μια απάντηση μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουλίου. Αν δεν μπορεί ο Σύνδεσμος, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω και να βρούμε άλλη λύση. Και για να εξηγούμαι: η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης είναι μια διαδικασία που προβλέπεται στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών. Αν καταλήξουμε σε αυτή, η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, και θα προχωρήσει μόνο εφόσον έχουμε το τελικό οκ από το ανώτατο Δικαστήριο.
Επιτρέψτε μου εδώ μερικές διευκρινήσεις, επειδή πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες για παρανομία και απευθείας αναθέσεις. Παρανομία έχουμε τώρα, που ένας εργολάβος εργάζεται ένα χρόνο χωρίς σύμβαση. Εμείς θέλουμε αυτό το έργο που εκτελείται να το βάλουμε σε κανόνες, να υπογράψουμε σύμβαση για να μην είναι στον αέρα και να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει τώρα. Όλα είναι στο προφορικό. Και όταν πάει κάποιος αυτό να το βάλει σε μια σύμβαση και να το ελέγξει, μερικοί λένε ότι είναι παρανομία. Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του.
Επαναλαμβάνω και πάλι, πως μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την υποστηρικτική λειτουργία του ΧΥΤΑ που ξεκίνησε θα χρειαστούν τέσσερεις με πέντε μήνες, αν δεν υπάρχουν απρόοπτα, ενστάσεις κ.λ.π. Για αυτούς τους μήνες πρέπει ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί με νόμιμο τρόπο. Αυτό θα το κάνει ή ο Σύνδεσμος αν μπορεί, ή ιδιώτης, αλλά με νόμιμο τρόπο, όχι χωρίς σύμβαση, όπως γίνεται σήμερα. Διαφορετικά ο ΧΥΤΑ θα κλείσει. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.  Εγώ την παρανομία δεν τη συνεχίζω για κανένα λόγο.»
Στη συνέχεια το μέλος της ΕΕ κ. Αναστάσης Ζαννιάς ενημέρωσε το σώμα για τις απαντήσεις των Υπηρεσιών επί του ερωτήματος που τους έθεσε γραπτώς ο Πρόεδρος για την δυνατότητά τους και την ετοιμότητά τους να αναλάβουν τις εργασίες διάθεσης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.
Από τις απαντήσεις προέκυψε η αδυναμία των υπηρεσιών να αναλάβουν άμεσα το έργο αυτό.
Ακολούθως ο κ. Ζαννιάς εισηγήθηκε το θέμα της ανάθεσης των εργασιών σε ανάδοχο, σύμφωνα και με τη γνώμη του Νομικού Συμβούλου κ. Βασίλη Χατζηγιαννάκη.
Η εισήγηση του κ. Ζαννιά έχει ως ακολούθως:
«Κύριοι,
Καθίσταται επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, προκειμένου να μην βρεθεί σε αδιέξοδο το Λεκανοπέδιο, εν μέσω του θέρους, γεγονός που θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες στον Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.
Όπως είναι γνωστό, στο άρθρο 211 του Ν. 3852/2010 προβλέφθηκε η σύσταση του ειδικού διαβαθμιδικού συνδέσμου, μετά από την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, ο οποίος θα αποτελούσε τον καθολικό διάδοχο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3463/2006, η εκλογή για την ανάδειξη των οργάνων Διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ έπρεπε να γίνει τον Φεβρουάριο του 2011. Πλην όμως, εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την σύσταση του ειδικού διαβαθμιδικού συνδέσμου, οι Δήμοι - μέλη του ΕΣΔΚΝΑ δεν απέστειλαν εκπροσώπους στο ΔΣ, προκειμένου να συγκροτηθούν τα νέα όργανα Διοίκησης.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν να παραταθεί η θητεία του απερχόμενου ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ. Η νομιμότητα της παράτασης αυτής αμφισβητήθηκε από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεγονός που προκάλεσε μείζον ζήτημα στην λήψη αποφάσεων εκ μέρους της απελθούσας Διοίκησης. Οι διοικητικές δυσλειτουργίες, σε συνδυασμό με τις σημαντικές φθορές που υπέστησαν τα μηχανήματα του ΕΣΔΚΝΑ, μετά την παράνομη είσοδο στον ΧΥΤΑ οικονομικών μεταναστών, και την αντιδικία με την εταιρεία που είχε αναλάβει την συντήρηση του εξοπλισμού του ΕΣΔΚΝΑ, οδήγησε σε προσωρινό αδιέξοδο τον ΕΣΔΚΝΑ, ως προς την λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Μη δυνάμενης της απελθούσης Διοίκησης να λάβει αποφάσεις, δόθηκε εντολή από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία στην Ανάδοχο εταιρεία που κατασκευάζει τα κύτταρα και τις υποδομές του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, που περατούμενα δίνονται στον ΕΔΣΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων, να εκτελέσει απολογιστικές εργασίες μέχρι και τον Αύγουστο του 2011, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Μετά το πέρας των απολογιστικών εργασιών οι εργασίες συνεχίστηκαν, καθώς η διοικητική αρρυθμία του ΕΣΔΚΝΑ δεν επέτρεψε την εξεύρεση λύσης.
Τελικά, περί τα τέλη του Δεκέμβριου του 2011, εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση η υπουργική απόφαση για την σύσταση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής. Πλην όμως, η διάταξη του άρθρου 211 του Ν. 3852/2010 και κατ' επέκταση η εκδοθείσα υπουργική απόφαση είχαν πληθώρα κενών, ιδίως δε διότι, σε αντίθεση με όλους τους Συνδέσμους ΟΤΑ, δεν προβλεπόταν εκτελεστική επιτροπή ως όργανο διοίκησης του Συνδέσμου και δεν ήταν σαφής ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων.
Για τον λόγο αυτό, μετά από συνεχείς παρεμβάσεις προς την Κεντρική Διοίκηση, ζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 211 του Ν. 3852/2010, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ομαλή λειτουργία του ΕΔΣΝΑ.
Τελικά, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, τον Απρίλιο του 2012, με τον Ν.4071/2012, τροποποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ και προβλέφθηκε η σύσταση Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ.
Ακολούθως, εν μέσω της βουλευτικής περιόδου, συνήλθε το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και εξέλεξε τα μέλη της Ε.Ε. Η σχετική απόφαση του ΔΣ εγκρίθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 30.5.2012. Η πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής έλαβε χώρα τον Ιούνιο 2012.
Τον Ιούλιο του 2012 η εταιρεία Ηλέκτωρ ΑΕ απέστειλε επιστολή, με την οποία επεσήμανε στην προσφάτως ορισθείσα Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην υφιστάμενη κατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Οι εξελίξεις αυτές αιφνιδίασαν την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, η οποία αφού ενημερώθηκε αρμοδίως για την κατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, καλείται σήμερα να διαχειριστεί το μείζον αυτό ζήτημα, με στόχο να μην σταματήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ και βρεθεί το Λεκανοπέδιο σε αδιέξοδο, εν μέσω του θέρους, με σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.
Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε άμεσα από την Εκτελεστική Επιτροπή η διενέργεια τακτικού διαγωνισμού για τις υποστηρικτικές λειτουργίες του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, με συνολική διάρκεια 26 μηνών. Πλην όμως, ο εν λόγω διαγωνισμός δεν αναμένεται να τελεσφορήσει πριν τα μέσα του Νοεμβρίου του 2012, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η διενέργεια διαγωνισμού για την επισκευή των μηχανημάτων του ΕΔΣΝΑ. Τα μηχανήματα του ΕΔΣΝΑ δεν θα έχουν επισκευασθεί πριν τον Νοέμβριο του 2012, όπως πιθανολογείται βάσιμα.
Συνεπώς, είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μέχρι την ανάδειξη αναδόχου του τακτικού διαγωνισμού για τις υποστηρικτικές λειτουργίες του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής.
Εν όψει όλων των προεκτεθέντων, και με δεδομένη την κατεπείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ, με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον, αλλά και την έλλειψη υπαιτιότητας του ΕΔΣΝΑ, λόγω των δυσχερειών που έχει αντιμετωπίσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η μοναδική εφικτή λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία της ανάθεσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, κατόπιν διαπραγμάτευσης. Η σχετική διαδικασία προβλέπεται στο άρθρο 25 παρ. 1γ του π.δ. 60/2007. Την διαπραγμάτευση μπορεί να διενεργήσει τριμελής Επιτροπή που θα οριστεί από την Ε.Ε. και θα αποτελείται από μέλη της. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα τύχει της έγκρισης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ.
Πρέπει, λοιπόν, να εγκρίνουμε την σχετική μελέτη που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση και τη σχετική προκήρυξη και να αποφασίσουμε για την διαδικασία ανάθεσης με διαπραγμάτευση, επί του τιμολογίου της μελέτης, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα.
Σύμφωνα με όσα προελέχθησαν, τον Νοέμβριο του 2012 αναμένεται κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων α) να έχει τελεσφορήσει ο διαγωνισμός για τις υποστηρικτικές λειτουργίες του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής και β) να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργικότητα ο στόλος των μηχανημάτων του ΕΔΣΝΑ, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών και την εκτέλεση των εργασιών. Για τον λόγο αυτό προτείνεται τρίμηνη διάρκεια της σύμβασης, με δυνατότητα άσκησης εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ, εφόσον κριθεί αναγκαίο, το δικαιώματος προαίρεσης για τρίμηνη παράτασή της (σύμφωνα με τους όρους της αρχικής μελέτης), κατ' άρθρο 25 παρ.4β του π.δ. 60/2007. Σε κάθε περίπτωση, απώτερο χρονικό σημείο της σύμβασης, κατά το οποίο ο ΕΔΣΝΑ έχει δικαίωμα να διακόψει αζημίως τη σύμβαση (ή και την παράτασή της), θα είναι η εγκατάσταση του αναδόχου για τις υποστηρικτικές λειτουργίες του ΧΥΤΑ.
Τέλος, επειδή δεν επαρκεί ο κωδικός του προϋπολογισμού του έτους 2012 για την κάλυψη της δαπάνης, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αμέσως μετά την ανάθεση, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 158 παρ. 7 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.»
Ακολούθως η μηχανικός του Συνδέσμου κ. Αικατερίνη Κοτσεκίδου δήλωσε ότι η υπηρεσία συμφωνεί με την εισήγηση και την ίδια άποψη εξέφρασαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που ομόφωναενέκριναν την εισήγηση.
Στη συνέχεια λήφθηκε ομόφωνα απόφαση για συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 25 παρ. 1γ του π.δ. 60/2007.
Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε στη συνέχεια τη δημοπράτηση της αποκατάστασης των μη λειτουργούντων ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα :
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Μεγάρων με προϋπολογισμό 6.150.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Κερατέας με προϋπολογισμό 4.300.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Σπετσών με προϋπολογισμό 4.460.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ Κάλαμου, Βαρνάβα, Γραμματικού και Αυλώνα με προϋπολογισμό 2.000.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τον ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας και ΧΑΔΑ Καλυβίων με προϋπολογισμό 5.200.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νησιών Αττικής που περιλαμβάνει ΧΑΔΑ Μεθάνων και  ΧΑΔΑ Αγκιστρίου με προϋπολογισμό 1.800.000€
Όπως τόνισε ο κύριος Σγουρός«...με απόλυτη συνέπεια σε όσα είπαμε στην 5η συνεδρίαση και με σκληρή δουλειά τηρούμε κατά γράμμα ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και έτσι μπορούμε σήμερα να δημοπρατήσουμε τα 6 αυτά έργα με πόρους του ΕΣΠΑ.»
Αποφασίστηκε, επίσης η ασφαλής διαχείριση της τέφρας, που παράχθηκε στον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στα Άνω Λιόσια, κατά την περίοδο 2002-2007 και παρέμενε αποθηκευμένη στις εγκαταστάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ειδική έκθεση, του Τμήματος Χημείας Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παραδόθηκε στον ΕΔΣΝΑ, θα πραγματοποιηθεί διασυνοριακή μεταφορά της τέφρας σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του εξωτερικού, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού.
Η Εκτελεστική Επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Αμαρουσίου για αύξηση του χορηγούμενου αριθμού εντολών μεταφοράς, δεδομένης της αύξησης της εβδομαδιαίας παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων.
Ενόψει της κατάρτισης του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του ΕΔΣΝΑ και για λόγους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει τριμελή Επιτροπή για την εκπόνηση σχεδίου σύστασης του ΟΕΥ. Η Επιτροπή αυτή, θα επεξεργαστεί τα στοιχεία και τις προτάσεις των Υπηρεσιών και θα εισηγηθεί το τελικό σχέδιο σύστασης του ΟΕΥ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή συγκρότησε Επιτροπές Διαγωνισμού και Αξιολόγησης Προσφορών για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και συντήρησης συμπιεστικών μηχανημάτων, επισκευής και συντήρησης προωθητήρων, υποστήριξης των λειτουργικών αναγκών των κυττάρων διάθεσης απορριμμάτων, καθώς και για την ανάδειξη προμηθευτή υγρών καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών των οχημάτων & μηχανημάτων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
Η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε τη δαπάνη και τη διάθεση πίστωσης για την άντληση λυμάτων και απόφραξη δικτύου, καθώς και τη μελέτη και τους όρους διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών.
Επίσης εγκρίθηκαν οι δαπάνες και η διάθεση πιστώσεων για τα εξής:
  • την συντήρηση και επισκευή λοιπών μηχανημάτων
  • την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού
  • την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού υλικού του ζυγιστηρίου ΧΥΤΑ Φυλής
  • την προμήθεια λογισμικού για την διαχείριση αποφάσεων της Ε.Ε. και παροχή εργασιών αναβάθμισης εφαρμογής πρωτοκόλλου και εγκατάσταση σε όλες τις Διευθύνσεις
  • την αμοιβή Νομικών
  • την κάλυψη υπηρεσιακής ανάγκης που αφορά Ταχυδρομικά Τέλη Ταχυμεταφορών.
Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε για το ύψος των τελών για την αποτέφρωση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, για εξωδικαστικό συμβιβασμό με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διάθεση πίστωσης, μετά από δικαστική απόφαση, υπέρ της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Τέλος, το θέμα για τη λήψη απόφασης επί της διαδικασίας εισόδου ιδιωτικών απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής αναβλήθηκε για την επόμενη Συνεδρίαση.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια