ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ | Ελευσίνα, 24 Ιανουαρίου 2012 | |
Ταχ. Δ/νση: Ταχ. Κώδικας: Τηλέφωνο: Τηλεομοιοτυπία: Πληροφορίες: Ηλεκτρ. Δ/νση: | Ηρώων Πολυτεχνείου 78 192 00 - ΕΛΕΥΣΙΝΑ Μηλιδάκης Ιωάννης | |
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στα πλαίσια της ενημέρωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), επί των προτάσεων του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) για την Αττική, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2012, στο Αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού 984 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου μαζί με τους Δημάρχους της περιοχής κατέθεσε επισημάνσεις και παρατηρήσεις πάνω στις προβλέψεις που αφορούν τη Δυτική Αττική.
Οι άξονες που κινήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης είναι τα υδατορεύματα, τα κέντρα υγείας, το οδικό δίκτυο και το περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα προτείνει τα να ενταχθούν στην κατηγορία Υδατορεύματα Β΄Επιπέδου εκείνα της Γιαννούλας Άνω Λιοσίων και της Αγ. Παρασκευής - Έξω Βρύσης Μεγάρων για τα οποία να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε αναφορά.
Όσον αφορά στα κέντρα υγείας προτείνει τόσο του Ασπροπύργου, στο οποίο δεν υπήρχε αναφορά, όσο και στης Ελευσίνας να ενταχθούν στην Κατηγορία Αστικού Τύπου.
Σε ότι αφορά στο οδικό, όπου ήδη κατασκευάζονται από το ΕΣΠΑ τα 2,5 χιλιόμετρα του Τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω από Αττική Οδό μέχρι Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και προτείνει την επανένταξη του δρόμου από Οδό Ιονίου έως Εθνική Οδό. Ακόμα προτείνει να ενταχθούν στο δίκτυο των αξόνων δευτερεύουσας μητροπολιτικής σημασίας ή στις αστικές λεωφόρους καθώς εξυπηρετούν την μετακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων δρόμοι όπως η Λ. Νάτο, η Παλιά Εθνική Οδός Αθηνών Θηβών, η Παλιά Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου και ο δρόμος Μεγάρων – Αλεποχωρίου, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη αναβάθμιση του εσωτερικού οδικού δικτύου στη Δυτική Αττική.
Τέλος εστιάζοντας στο περιβάλλον η κα Δήμου εκτιμάει ότι το σχέδιο του Νέου Ρυθμιστικού της Αθήνας κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Εντούτοις υπάρχουν σε αυτό προβλέψεις για τη Δυτική Αττική που χρήζουν αναμόρφωσης, όπως μεταξύ άλλων:
- Οι προβλέψεις του σχεδίου οδηγούν εν δυνάμει σε αύξηση της συσσώρευσης εμποροβιομηχανικών δραστηριοτήτων στην ήδη βεβαρυμμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής και όχι απλά στην εξυγίανση και στη βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών και εγκαταστάσεων.
- Το σχέδιο δυστυχώς δεν περιλαμβάνει κριτήρια για τον περιορισμό της εγκατάστασης των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτικής Αττική.
- Ενώ προβλέπει πρόγραμμα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής δεν τα εξειδικεύει και δεν προβλέπει τη χρηματοδότησή τους από συγκεκριμένους Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους.
- Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την μη επέκταση των υφιστάμενων λατομικών περιοχών και τη μη ίδρυση νέων, τουλάχιστον στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.
- Να προβλέπεται η άμεση απομάκρυνση από τις περιοχές δραστηριοτήτων που δε θα συνάδουν με τις χρήσεις γης.
- Δεν εξετάζεται η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων και η απόδοση ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία πάρκων και ελεύθερων χώρων πρασίνου εντός του αστικού ιστού, ειδικά στο Θριάσιο Πεδίο (όπως του ΟΔΥΥ στα Άνω Λιόσια και της υπαίθριας αποθήκης υλικού της ΔΕΗ στο Ασπρόπυργο στη θέση Καλλιστήρι, στρατιωτικών μονάδων κ.λ.π).
- Να απομακρυνθεί το Αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ από τα Άνω Λιόσια και να αποδοθεί ο χώρος στο Δήμο.
- Να προβλεφθεί η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας.
0 Σχόλια