Αντιμετώπιση του χαρατσιού μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ, στους δημότες ΦΥΛΗΣ




Α Π Ο Φ Α Σ Η
Αριθ. Πρακτικού 22
Αριθ. Απόφ. 278
ΘΕΜΑ : Εξέταση αιτήματος του 1/3 των μελών του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων που υπεβλήθη δια της υπ΄ αριθ. πρωτ. 53380/10-11-2011 αιτήσεως, για το θέμα : «Αντιμετώπιση του χαρατσιού μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ, στους δημότες» και συντονισμός με τους άλλους Δήμους, σύμφωνα με την παρ. 2 του αρ 67 του ν. 3852/2010.
Άνω Λιόσια σήμερα την 22η του μήνα  Νοεμβρίου του έτους 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30 στο Δημοτικό κατάστημα Άνω Λιοσίων, ύστερα από πρόσκληση του Πρόεδρου κ. ΖΑΦΕΙΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, με αρ. πρωτ. 54468 που κοινοποιήθηκε σε κάθε ένα Δ.Σ. την 17-11-2011, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, το Δημοτικό Συμβούλιο συγκεντρώθηκε σε συνεδρίαση και ήταν
παρόντες οι εξής :
1)
Ζαφείρης Δημήτριος
Πρόεδρος
18) 
Πατήλα Σπυριδούλα
2)
Οικονομάκης Μιχαήλ
Αντιπρόεδρος
19) 
Παππούς Χρήστος
3)
Βάθης Ευάγγελος
Γραμματέας
20) 
Καμπόλης Δημήτριος
4)
Αβράμης Σταμάτιος

21) 
Καμαρινόπουλος Παναγιώτης
5)
Μπρέμπος Αριστείδης

22) 
Κοκκόριας Κων/νος
6)
Κατσανού Έλλη

23) 
Σχίζας Αθανάσιος
7)
Πουλιάσης Δημήτριος

24) 
Πανάγος Δημήτριος
8)
Ραφτέλης Γεώργιος

25) 
Σάββας Σάββας
9)
Δρόλιας Θεοδόσιος

26) 
Γιαννοπούλου Φωτεινή
10)
Ρόδης Ιωάννης

27) 
Βάβουλας Κων/νος (αποχώρησε μετά την ψήφιση του 2ου θέματος) 
11)
Δρόλιας Παναγιώτης

28) 
Τσιουμπρής Δημήτριος
12)
Μηλιώνης Σωτήριος

29) 

13)
Παπαϊωάννου Κων/νος

30) 

14)
Χατζηλέρης Κυριάκος

31) 

15)
Λιόσης Νικόλαος

32) 

16)
Κατσίλας Κων/νος



17)
Μανωλάς Γεώργιος



 Α Π Ο Ν Τ Ε Σ
1)
Γεωργιάδης Βασίλειος
6)

2)
Σκαμαντζούρας Κων/νος
7)

3)
Αγγέλου Σταυρούλα
8)

4)
Κλαπάκης Μανούσος
9)

5)
Φάρκωνας Βασίλειος
10)

Αν και νόμιμα είχαν κληθεί παρουσία και του Δημάρχου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΑΪΜΗ, διαπιστωθείσης της απαρτίας,
αρχίζει τη συζήτηση των θεμάτων που είχαν συμπεριληφθεί στη νόμιμη κοινοποιηθείσα ημερήσια διάταξη.
Οι Δ.Σ. κ.κ. Παππούς Χρήστος, Καμπόλης Δημήτριος, Οικονομάκης Μιχαήλ, Καμαρινόπουλος Παναγιώτης, Σχίζας Αθανάσιος, Πανάγος Δημήτριος, αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 1ου θέματος, ψηφίζοντας μόνο την πρόταση που κατέθεσαν στο Προεδρείο. 
Ο Πρόεδρος εισάγει προς συζήτηση το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά στην εξέταση αιτήματος του 1/3 των μελών του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων που υπεβλήθη δια της υπ΄αριθ. πρωτ. 53380/10-11-2011 αιτήσεως, για το θέμα : «Αντιμετώπιση του χαρατσιού μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ, στους δημότες» και συντονισμός με τους άλλους Δήμους, σύμφωνα με την παρ. 2 του αρ 67 του ν. 3852/2010 και δίνει το λόγο στο Δ.Σ. κ. Παππού Χρήστο για να διατυπώσει τις απόψεις της παράταξής του για το θέμα που έχουν ως εξής:
Πρώτον, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνω Λιοσίων να εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του μπροστά στην οικονομική και φορολογική λαίλαπα που έφτασε σε σημείο να σχετίζεται το χαράτσι με ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Δεύτερον, να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες για να στηρίξει νομικά τους δημότες που δεν μπορούν ή αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι γιατί δεν χρωστάνε σε κανένα καθώς και πρακτικά για άμεση επανασύνδεση με τα συνεργεία του Δήμου σε περίπτωση που η Δ.Ε.Η. κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα.
Τρίτον, να στείλει εξώδικο στη Δ.Ε.Η. με το οποίο θα την καλεί να μην προβεί σε καμία διακοπή και να πιέσει την κεντρική διοίκηση, μέσω και των συλλογικών οργάνων, για την απόσυρση του χαρατσιού.
Τέταρτον, να λειτουργήσει γραφείο εξυπηρέτησης δημότη για το θέμα του χαρατσιού και ενημέρωσης για την πληρωμή του ρεύματος μέσω των ΑΤΜ και για τη συλλογή των δικαιολογητικών για ομαδική προσφυγή.
Πέμπτον, να εξαιρεθούν, λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης, από την καταβολή των δημοτικών τελών οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 8.000 ευρώ το χρόνο, δημότες, καθώς και οι τρίτεκνες οικογένειες, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ποσοστό πάνω από 60%.
Έκτον, να κοινοποιηθεί η απόφασή μας στον Πρωθυπουργό, στους επικεφαλής των κομμάτων, στους βουλευτές και σε όλα τα μέσα της μαζικής ενημέρωσης.
Επίσης προτείνει να κλείσει η Αττική Οδός και η Χωματερή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για να αποσύρουν το νόμο.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δ.Σ. κ. Βάβουλας ο οποίος εξέφρασε τα εξής:
Πρώτον, να γίνει εξώδικο προς τον διευθυντή της Δ.Ε.Η. τοπικά, τον οποίο θα καθιστά υπεύθυνο εάν σε κάποιο δημότη του συμβεί το παραμικρό με την εξής έννοια: δεν είναι μόνο ο αναπνευστήρας ή το ψυγείο που θα έχει την ινσουλίνη. Είναι ακόμα το φαγητό που είναι μέσα στο ψυγείο και μπορεί άνθρωποι, με τις σημερινές συνθήκες, να το φυλάξουν να το φάνε και να πάνε μαζικά στα νοσοκομεία. Είναι επίσης και άλλα θέματα, όπως το κρύο για τα παιδιά, που ανάλγητα δεν σκέφτονται ότι αν δεν έχουν ρεύμα μπορεί να μην έχουν και θέρμανση.
Δεύτερο να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα προς τη Δ.Ε.Η. σε σχέση με τους δημότες.
Τρίτο, να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Να ακολουθηθεί η διαδικασία για την πληρωμή του ρεύματος, που ακολουθήθηκε από τη Νέα Ιωνία ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος.
Να υπάρξει αρμόδιο γραφείο στο Δήμο μας το οποίο θα ενημερώνει τους δημότες και θα ενημερώνεται από τους δημότες. Να υπάρξει δηλαδή μία επαφή ουσιαστική με τους δημότες για το θέμα αυτό. Μέσα σε αυτό το γραφείο θα πρέπει να εργαστούν και εθελοντικά ηλεκτρολόγοι, κύρια, του Δήμου οι οποίοι θα βοηθούν τους κατοίκους σε περιπτώσεις που υπάρχουν διακοπές. Πρέπει ο Δήμος  μας να πάρει την ευθύνη μέσα από αυτό το γραφείο και αυτή τη διαδικασία, να καλύψει νομικά όλους τους δημότες οι οποίοι λογικά πια δεν πρέπει να πληρώσουν κανένα χαράτσι.
Θα πρέπει σαν Δήμος να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που γίνονται στις καταλήψεις σε διάφορους χώρους της Δ.Ε.Η. Και εδώ αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών. Να πάμε την Πέμπτη στην κατάληψη στη Δ.Ε.Η. Αχαρνών.
Κατόπιν ο Δ.Σ. κ. Σάββας Σάββας  διατύπωσε τα εξής:
Να εξαιρεθεί ο νέος Δήμος Φυλής, η εργατούπολη που ζούμε με την τέλεια περιβαλλοντική υποβάθμιση, με την οριζόντια καταστροφή των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή μας, με την παραβατικότητα να είναι 8 φορές πάνω από το μέσο όρο, να εξαιρεθεί νομοθετικά από την καταβολή του χαρατσιού. Δεν είναι δυνατόν η εργατοπεριοχή μας, εδώ που βιώνουν άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου, εδώ που βιώνουν το 28% της ανεργίας πανελλαδικά, εδώ που το 43% των νέων μας τελεί υπό ανεργία, να ζητούν από φοροεισπρακτικό μηχανισμό την καταβολή τέλους ακινήτων όταν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται πανελλαδικά, με το 56%, να συνεισφέρουν στα φοροεισπρακτικά μέτρα της Κυβέρνησης.
Θα πρέπει να σταλεί, ένα εξώδικο στη Δ.Ε.Η. που θα τους καθιστά υπεύθυνους, αλλά ταυτόχρονα ο Δήμαρχος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσει την εξαίρεση του Δήμου Φυλής, με τα στοιχεία της υποβάθμισης που περιγράφηκαν,  από τη διαδικασία αυτή.
Ο Δ.Σ. κ. Τσιουμπρής εκφράζει την αντίθεσή του στην επιβολή του χαρατσιού ως εξής: :
Πρέπει  να καταγγείλουμε αυτού του είδους τις πολιτικές  καθώς και τους αίτιους που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Αιτίες είναι οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που οδήγησαν την Ελλάδα εδώ πέρα. Πήραν δάνεια πάμπολλα. Και τα δάνεια αυτά, ενώ πάνε στις τσέπες της πλουτοκρατίας, ενώ μας λένε ότι μόνο στις τράπεζες της Ελβετίας βρίσκονται 600 δις, φέρνουν τον λογαριασμό στο λαό.
Λέμε ξεκάθαρα ότι ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί να πληρώσει αυτό το λογαριασμό.
Πρέπει να εμποδίσουμε τα συνεργεία της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα. Και  αν κοπεί, ο Δήμος πρέπει να πάρει θέση και να σταθεί αλληλέγγυος είτε σε όποιον δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα να πληρώσει το ρεύμα, είτε σε όποιον δεν θέλει. Πρέπει ο Δήμος να συμπαρασταθεί, με συνεργεία, με ηλεκτρολόγους, να προχωρήσουμε σε επανασυνδέσεις, να προχωρήσουμε σε ότι χρειαστεί, να μην περάσει αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στις διακοπές του ρεύματος.
Η Δ.Σ. κ. Γιαννοπούλου Φωτεινή συμφωνεί με τις απόψεις που εκφράστηκαν από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων  και προτείνει να δηλωθεί η εναντίωση του Δήμου απέναντι στο φόρο αυτό που πλήττει κυρίως τα χαμηλά και κατώτερα εισοδήματα.
Μέσω της πολεοδομίας  να γίνεται διόρθωση των λαθών στα τ.μ.
Έκδοση ανακοίνωσης που να καλεί τους δημότες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι, να πάνε να πληρώσουν στα ΑΤΜ των τραπεζών, την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος και να φέρουν το λογαριασμό  τους, στο Δήμο, ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε  και τη νομική υπηρεσία , για να μη κοπεί το ρεύμα.
Τέλος, ο Δήμαρχος καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση, που συμπεριλαμβάνει τις απόψεις, όλων των παρατάξεων και προτείνεται η ψήφισή της.
  1. Έκφραση αντίθεσης και καταδίκης των νέων φοροχαρατσιών που αποστέλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, βάσει του Ν. 4021/11.
  2. Στήριξη του κάθε εργαζόμενου, άνεργου, συνταξιούχου, μικρού επαγγελματία, σπουδαστή και οποιουδήποτε άλλου που δεν αντικατοπτρίζεται σε αυτές τις κατηγορίες, που αρνούνται να πληρώσουν, είτε   επειδή δεν μπορούν είτε επειδή δεν θέλουν.
  3. Άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να στηρίξουν όλους όσους θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, ενώ θα αποτρέπεται η διακοπή ρεύματος.
  4. Αποστολή εξώδικου στη ΔΕΗ για τυχόν βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές.
  5. Κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
  6. Προσφυγή  στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  7. Συμμετοχή στη κατάληψη των εργαζομένων της ΔΕΗ.
  8. Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου.
  1. Δημιουργία γραφείου στη Πολεοδομία για την διόρθωση των λαθών των τ.μ.
  2. Δημιουργία γραφείου στη Κοινωνική Πολιτική για παραλαβή αιτημάτων προς εξέταση από τη διαδημοτική επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για την απομάκρυνση των οικίσκων.
  3. Πληρωμή σε ΑΤΜ Τραπεζών, της αξίας κατανάλωσης του ρεύματος και προσκόμιση των αποδείξεων στο γραφείο που θα ασχολείται με το θέμα στην  Κοινωνική Πολιτική, για να ενεργοποιήσουμε τη νομική υπηρεσία.
  4. Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και στη διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 
Το  Δ.Σ. αφού άκουσε τα πιο πάνω λεγόμενα, μετά από διαλογική συζήτηση,
Α  π  ο  φ  α  σ  ί  ζ  ε  ι
Ομόφωνα αποδέχεται την ανωτέρω εισήγηση και εγκρίνει τα εξής:
  1. Έκφραση αντίθεσης και καταδίκης των νέων φοροχαρατσιών που αποστέλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, βάσει του Ν. 4021/11.
  2. Στήριξη του κάθε εργαζόμενου, άνεργου, συνταξιούχου, μικρού επαγγελματία, σπουδαστή και οποιουδήποτε άλλου που δεν αντικατοπτρίζεται σε αυτές τις κατηγορίες, που αρνούνται να πληρώσουν, είτε   επειδή δεν μπορούν είτε επειδή δεν θέλουν.
  3. Άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να στηρίξουν όλους όσους θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, ενώ θα αποτρέπεται η διακοπή ρεύματος.
  4. Αποστολή εξώδικου στη ΔΕΗ για τυχόν βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές.
  5. Κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
  6. Προσφυγή  στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  7. Συμμετοχή στη κατάληψη των εργαζομένων της ΔΕΗ.
  8. Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου.
  9. Δημιουργία γραφείου στη Πολεοδομία για την διόρθωση των λαθών των τ.μ.
  10. Δημιουργία γραφείου στη Κοινωνική Πολιτική για παραλαβή αιτημάτων προς εξέταση από τη διαδημοτική επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για την απομάκρυνση των οικίσκων.
  11. Πληρωμή σε ΑΤΜ Τραπεζών, της αξίας κατανάλωσης του ρεύματος και προσκόμιση των αποδείξεων στο γραφείο που θα ασχολείται με το θέμα στην  Κοινωνική Πολιτική, για να ενεργοποιήσουμε τη νομική υπηρεσία.
  12. Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και στη διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 
Αναθέτει στο Δήμαρχο για τα περαιτέρω.
Αφού έγινε η πράξη αυτή υπογράφεται.
                   Ο Πρόεδρος                                                                                                               Τα μέλη
          ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                                                                                 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Ακριβές Απόσπασμα
Εκ του Πρακτικού
Ο Δήμαρχος
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΑΪΜΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια