«ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ & ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ» Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟ.ΠΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ



    
«ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ & ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ» Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟ.ΠΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
Έρμαια συνεχίζουμε να είμαστε αφού η Πολιτεία κωφεύει στις κραυγές μας… «Σε καθημερινή βάση στους καταυλισμούς Ρομά, διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι για την πρόληψη-καταστολή κάθε εγκληματικής συμπεριφοράς» αν μη τι άλλο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα επιτυχημένο, αλλά κακόγουστο ανέκδοτο από τον Υπουργό Προστασίας


«Σε καθημερινή βάση στους καταυλισμούς Ρομά, διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι για την πρόληψη-καταστολή κάθε εγκληματικής συμπεριφοράς» αν μη τι άλλο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα επιτυχημένο, αλλά κακόγουστο ανέκδοτο από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή! Αυτή την απάντηση έδωσε σε ερώτηση του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο σχετικά με την «Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των Ρομά στην Αττική»!
Όσοι ζούμε σε Αχαρνές, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο θα θεωρούσαμε πως ναι, ο Υπουργός μιλά για μία άλλη Περιφέρεια, ίσως της Ελλάδας, πάντως όχι για τις πόλεις μας. Κι αυτό γιατί είναι αδύνατον ένα μόνο Αστυνομικό Τμήμα, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και υποδομές (με αφορμή την οικονομική κρίση!), όπως είναι αυτό των Αχαρνών, να ελέγχει καθημερινά στην πραγματικότητα δύο Καλλικρατικούς Δήμους!!!
Η μεγάλη αλήθεια έρχεται στο φως από το ACHARNORAMA, καθώς ύστερα από ρεπορτάζ ανακαλύψαμε πως το Α.Τ. Αχαρνών είναι αυτό που κυριολεκτικά παλεύει να τα βγάλει πέρα όχι μόνο με τους «ρομά» αλλά με κάθε είδους παραβατικό στοιχείο που συναντά σε… Αχαρναί, Ζεφύρι (καθώς είναι ελάχιστο και… φοβισμένο το δυναμικό του εκεί Τμήματος!), Άνω Λιόσια (για τον ίδιο λόγο, είναι πολλοί λίγοι και επίσης… φοβισμένοι!) και φυσικά έχει αναλάβει και το ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων-Φυλής-Ασπροπύργου!!!! Είναι δυνατόν λοιπόν το δυναμικό ενός και μόνο Αστυνομικού Τμήματος να έχει αναλάβει τους «συνεχείς ελέγχους στους καταυλισμούς ΡΟΜΑ, αλλά και την καταστολή και πρόληψη εγκληματικών ενεργειών τους»???
Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση του Υπουργού:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. ΒΛΑΧΟΣ και μας διαβίβασε το Υπουργείο Εσωτερικών, με το 37639 από 19-08-2011 έγγραφό του, σας γνωρίζουμε ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), επιτηρούν σε καθημερινή βάση τους καταυλισμούς Ρομά, περιοχής ευθύνης τους, διενεργώντας συνεχείς ελέγχους για την πρόληψη-καταστολή κάθε εγκληματικής συμπεριφοράς. Για την αντιμετώπιση των αναφερόμενων προβλημάτων, ειδικότερα στις περιοχές όπου αυτά εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση, εφαρμόζονται συμπληρωματικές δράσεις για την ενίσχυση του επιπέδου αστυνόμευσης. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιούνται στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις εντός και εκτός των καταυλισμών με τη συμμετοχή αστυνομικών όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών και υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού, συγκροτούνται συνεργεία ελέγχων, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και οι Υποδιευθύνσεις Κεντρικού αυτής, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους.
Ενδεικτικά, σας ενημερώνουμε ότι, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2010 μέχρι και 18-08-2011 συνελήφθησαν 41 άτομα για κλοπή καλωδίων και εξιχνιάσθηκαν 28 περιπτώσεις κλοπών, κυρίως, από σιδηροδρομικές γραμμές.
Ειδικότερα, ως προς τη δραστηριοποίηση των αρμόδιων αστυνομικών Υπηρεσιών, στους καταυλισμούς Ρομά, περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, σας ενημερώνουμε ότι, από 09-05 έως 03-09-2011 καταγράφηκε η ακόλουθη δραστηριότητα :
• Ελεχθέντα οχήματα : 1024
• Ελεχθέντα άτομα : 1980
• Προσαχθέντα άτομα : 500
• Βεβαιωθείσες παραβάσεις : 358, εκ των οποίων 26 “Περί Γ.Ο.Κ.”, 49 για κλοπή, 84 “Περί Αλλοδαπών”, 133 “Περί Κ.Ο.Κ.”, 8 για παράβαση του ν. “Περί ναρκωτικών”, 25 για καταδικαστικές αποφάσεις και 33 για λοιπά αδικήματα.
• Συλληφθέντα άτομα : 197, εκ των οποίων 49 για κλοπή (ρευματοκλοπή), 84 “Περί αλλοδαπών”, 25 για καταδικαστικές αποφάσεις, 8 “Περί ναρκωτικών”, 5 για επαιτεία, 2 “Περί Όπλων” και 24 για λοιπά αδικήματα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου της καύσης των καλωδίων και της συλλογής χαλκού, σας ενημερώνουμε ότι από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έχουν δοθεί εντολές-οδηγίες προς τις αρμόδιες περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες, για αυξημένη επιτήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου και των εγκαταστάσεων του Ο.Σ.Ε., των Χ.Υ.Τ.Α., των καταυλισμών των Ρομά, των επιχειρήσεων ανακύκλωσης μετάλλων (ΣΚΡΑΠ) κ.λπ., με σκοπό την αποτροπή κλοπών υλικών που περιέχουν χαλκό.
Επίσης, έχουν δοθεί εντολές για διενέργεια αυστηρών ελέγχων, οι οποίοι πρέπει να επικεντρώνονται, κυρίως, στα έμφορτα οχήματα μεταφοράς πρώτων υλών παρασκευής προϊόντων χαλκού κατά την προσέγγισή τους στις ανωτέρω επιχειρήσεις, καθώς και για την εφαρμογή με αυστηρότητα, σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση, της ισχύουσας νομοθεσίας.
Πέραν αυτών, σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει την αυθαίρετη εγκατάσταση πλανόδιων νομάδων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι Ρομά (Υ.Δ. Α5/696/25-04-1983 όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Δ. Γ.Π./2361/2003), απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πλανοδίων νομάδων σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς σχετική άδεια. Αυτή επιτρέπεται μόνο σε οργανωμένους χώρους εγκατάστασης, που πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την υγιεινή διαβίωση (ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό, αποχέτευση, δυνατότητες ατομικής καθαριότητας και πλύσεως ιματισμού, δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής απορριμμάτων) και καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, ύστερα από πρόταση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου.
Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι, η αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας ανάγεται στον έλεγχο για την ύπαρξη σχετικής άδειας εγκατάστασης των πλανοδίων και την εφαρμογή των νομίμων, από ποινικής πλευράς, αναφορικά με τη συμπεριφορά τους, καθώς και την παροχή της προβλεπόμενης συνδρομής σε άλλες Αρχές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Πάντως, για την αντιμετώπιση θεμάτων των προβλημάτων των Ρομά κ.λπ. οι αστυνομικές Υπηρεσίες συνεργάζονται με Φορείς και συναρμόδιες Υπηρεσίες και προβαίνουν σε παρεμβάσεις για θέματα αρμοδιότητάς τους (δημόσια υγιεινή, θέματα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας κ.λπ.), ενώ παράλληλα αξιωματικοί συμμετέχουν σε ομάδες εργασίες, καθώς και σε συναντήσεις για την εξεύρεση λύσεων σε ανακύπτοντα προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό ανώτερη αξιωματικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών συμμετέχει :
• Σε ομάδα εργασίας της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠ.ΠΕ.ΚΑ., με αντικείμενο την αντιμετώπιση του προβλήματος από την καύση καλωδίων.
• Σε συναντήσεις, υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», με αντικείμενο την αντιμετώπιση προβλημάτων δημιουργούμενων από τη διαβίωση Ρομά σε καταυλισμό στην περιοχή του Βοτανικού.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος αυτού, απαιτεί την ουσιαστική-συντονισμένη παρέμβαση όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών, για τη μείωση ή εξάλειψη των επιμέρους παραμέτρων που το δημιουργούν ή το συνδιαμορφώνουν (υλοποίηση μετεγκατάστασης Ρομά, υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κοινωνικής τους ένταξης, δημιουργία υποδομών κ.λπ.).
Πλέον όλων, επειδή στόχος μας είναι η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που άπτονται του αστυνομικού ενδιαφέροντος στην εν λόγω περιοχή, δόθηκαν εκ νέου εντολές και οδηγίες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, για τη συνέχιση με αμείωτη ένταση των αστυνομικών δράσεων του προσωπικού των Υπηρεσιών της και αναπροσαρμογή των ήδη ληφθέντων μέτρων, προς βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας με τις κατά περίπτωση συναρμόδιες Υπηρεσίες και άλλους Φορείς, τηρώντας τη νομιμότητα, προς διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος»
Εσείς κάτοικοι των Αχαρνών, του Ζεφυρίου, των Άνω Λιοσίων και της Φυλής έχετε δει μείωση των παραβατικών συμπεριφορών των ΡΟΜΑ???
Έχετε δει να σταματούν οι συνεχείς πυροβολισμοί από τους καταυλισμούς, η διακίνηση ναρκωτικών με τους τοξικομανείς να παρελαύνουν έξω από τα τσαντίρια τους και φυσικά οι ληστείες εις βάτος νομοταγών πολιτών???
Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η απάντηση του Υπουργού ήταν για… γέλια και για κλάματα! Δυστυχώς, για άλλη μία φορά οι περιοχές μας παραμένουν έρμαια των τσιγγάνων και όλοι εμείς απλά παρακαλούμε να μην συμβεί κανένα κακό σε εμάς και τα παιδιά μας…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια