Η τοποθέτηση του Θανάση Σχίζα για την παραβατικότητα




Αθανάσιος Σχίζας
Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής
Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Ζεφυρίου

Τοποθέτηση για την παραβατικότητα
Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου
21/09/2011


Κύριε πρόεδρε,
Συμπολίτισσες, συμπολίτες,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας στη σημερινή συνάντηση με  θέμα την παραβατικότητα  που τόσο πολύ απασχολεί την περιοχή μας.
Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε για το ημερήσιο δελτίο παραβατικότητας.

Και που δεν έχουν μπει οι κλέφτες, ποιος από εμάς δεν γνωρίζει έστω και μια περίπτωση ανθρώπου στην πόλη μας που το σπίτι του να μην έχει διαρρηχτεί  ή να μην έχει κινδυνέψει η ζωή του.
Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Έχουμε αρχίσει πια και νιώθουμε σε αυτόν τον τόπο πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Πείτε μου ποιος από εσάς δεν φοβάται, ποιος δεν τρέμει για τη ζωή των παιδιών του, ποιος όταν βγαίνει έξω από το σπίτι του το βράδυ δεν κοιτάζει δεξιά και αριστερά, μήπως υπάρχει κάπου τριγύρω κρυμμένος κάποιος;
Πείτε μου ποιος νιώθει ασφαλής;
……………………………
Σήμερα οι πολίτες  αισθάνονται απροστάτευτοι και λόγω της οικονομικής κρίσης, των σκληρών φορολογικών μέτρων και της ανασφάλειας που   βιώνουμε όλοι, ο καθένας χωριστά προσπαθεί να κρύψει λίγα χρήματα στο σπίτι του για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.
 Αυτό, φίλες και φίλοι, οι  κλέφτες το ξέρουν, το γνωρίζουν καλά γιατί ζουν ανάμεσά μας, ξέρουν ότι η πολιτεία αδιαφορεί, ότι δεν παίρνει μέτρα για την πάταξη της παραβατικότητας, δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των πολιτών, γενικώς αδιαφορεί για εμάς, το ξέρουν οι κλέφτες και το εκμεταλλεύονται.
Η έξαρση της παραβατικότητας  αποτελεί πλέον μια μεγάλη απειλή για τον κάθε πολίτη. Για τον κάθε πολίτη που νοιώθει τόσο απροστάτευτος από τους τόσους καθημερινούς κινδύνους.
Τα θύματα των επιθέσεων, μπρος στην εμφάνιση των ληστών, έχουν τρεις επιλογές. Πρώτον, να παραδώσουν τις περιουσίες τους,, δεύτερον να αμυνθούν, οπότε το πιθανότερο είναι να βρεθούν στον άλλο κόσμο ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο νοσοκομείο και τρίτον να επιτεθούν στο ληστή με αποτέλεσμα να βρεθούν στη φυλακή. Δυστυχώς αυτή την προστασία προσφέρει στον πολίτη ο νόμος της χώρας

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν μια τρομερή αύξηση της παραβατικότητας σε σημείο που ποτέ άλλοτε δεν είχε παρατηρηθεί στην Ελλάδα. Ένα όριο που έχει ξεπεράσει κάθε λογική και που θα πρέπει να ανησυχεί τους υπεύθυνους, αν υπάρχουν κάποιοι τέτοιοι.
Πολλοί αναρωτιούνται ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες για αυτήν την τόσο τρομερή αύξηση της εγκληματικότητας.
Οπωσδήποτε οι αιτίες είναι πάρα πολλές όπως και πάρα πολλές είναι οι ευθύνες για τους οποιουσδήποτε υπευθύνους σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο και αν ανήκουν. Είτε είναι η πολιτεία είτε η δημοτική αρχή. Και εδώ θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Βασική αιτία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Για μας όμως είναι η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των  τσιγγάνων αφού είναι οι πρωταγωνιστές των περισσότερων παραβατικών πράξεων. Εκτιμώ και σέβομαι αυτούς που ζουν  και εργάζονται τίμια και αποτελούν ένα δυναμικό της χώρας.
Μια επίσης βασική αιτία είναι η ανύπαρκτη αστυνομική παρουσία στους δρόμους. Ευθύνη  βέβαια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Για  αγνώστους λόγους η δύναμη της αστυνομίας σε έμψυχο υλικό βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα η υπάρχουσα δύναμη δεν αντιπροσωπεύει ούτε το ένα τρίτο της προβλεπόμενης. Είναι επόμενο με αυτές τις ανύπαρκτες δυνάμεις η αστυνομία να μην έχει τη δυνατότητα για μια ικανοποιητική επιτήρηση της τάξης και η εγκληματικότητα να παίρνει διαστάσεις.
Όμως, βασική αιτία για την πόλη μας είναι και η δημοτική αρχή

Κυρίες  και κύριοι, για όλα όσα ζούμε  υπάρχουν ευθύνες.
Ακούμε καθημερινά ριπές όπλων στην πόλη μας και νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη.
Κι όμως, κυρίες και κύριοι, η σημερινή δημοτική αρχή, που ξέρει τα προβλήματα, που βλέπει την παραβατικότητα να κερδίζει μέρα με τη μέρα κι άλλο έδαφος στην πόλη μας, που μας υποσχέθηκε πως έχει λύσεις για εμάς, λύσεις που θα οδηγήσουν σε πάταξη της παραβατικότητας και αναβάθμιση της περιοχής μας, έχει διαλέξει τον εύκολο δρόμο, έχει αποφασίσει δηλαδή να μην κάνει τίποτα.
Είδατε κανένα από τους ιθύνοντες της δημοτικής αρχής δίπλα μας, όταν ρήμαζαν το ΚΑΠΗ, όταν λεηλατούσαν το ΙΚΑ?
Ξέρετε κανένα από αυτούς να δουλεύει για να προλάβει το έγκλημα και όχι να έρχεται κατόπιν εορτής σαν απλός καταγραφέας ζημιών, όταν πια το έγκλημα έχει γίνει;
Είμαι πρόεδρος της ένωσης γονέων και κηδεμόνων, κυρίες και κύριοι, και η ασφάλεια των σχολείων και των παιδιών μας είναι αυτά που με πονούν περισσότερο.
Δεν θα έλεγα όμως ότι τις ίδιες ευαισθησίες με την ένωση έχει και η δημοτική αρχή.
Πριν από λίγο καιρό λήστεψαν το 4ο δημοτικό σχολείο.
Αφού ρήμαξαν, αφού άρπαξαν πολύτιμο εκπαιδευτικό υλικό από τα παιδιά μας, είπαμε κι εμείς ότι η δημοτική αρχή θα κατάλαβε τι έγινε και θα συνετίστηκε.
Υπολογίσαμε κι εμείς, μετά και από μια πρόχειρη συζήτηση που είχαμε μαζί τους, ότι θα πάρει άμεσα κάποια πρώτα μέτρα για την ασφάλεια των σχολείων.
Όμως όχι, λάθος καταλάβαμε.
Τίποτα δεν έκαναν, κανένα άμεσο μέτρο δεν πήραν.
Την επομένη της ληστείας στο 4ο δημοτικό, το ίδιο σχολείο πέφτει ξανά θύμα ληστείας. 
Και πάλι έκλεψαν και πάλι ρήμαξαν και όσο για τα μέτρα προστασίας, αυτά πουθενά, ανύπαρκτα.
Τρεις μέρες μετά το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται με το 1ο δημοτικό
……………………………….
Η  παραβατικότητα, κυρίες και κύριοι είναι κάτι που μας πονά όλους μας.
Δεν είναι κομματικό το θέμα. 
Δεν τα λέω όλα αυτά από τη θέση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, για να κακολογήσω τη σημερινή δημοτική αρχή.
Αυτή τη στιγμή σας μιλάω ως κάτοικος αυτού του τόπου.
Λέω την αλήθεια που όλοι μας ξέρουν.
Κυρίως όμως σας μιλάω σαν γονιός, σαν γονιός που θέλει να έχει ήσυχό το κεφάλι του ότι τα παιδιά του πάνε και έρχονται στο σχολείο χωρίς να κινδυνεύουν από τίποτα.
Τα αυτονόητα ζητάω και ζητάμε όλοι μας από τη δημοτική αρχή.
Προστατέψτε τα παιδιά μας τους λέμε.
Προστατέψτε την ασφάλειά μας, την περιουσίας μας, την αξιοπρέπειά μας.
Κάντε επιτέλους πράξη αυτά που μας υποσχεθήκατε για την καταπολέμηση της  παραβατικότητας.
Εγώ ποτέ δεν είπα ότι αυτό είναι εύκολο και πως θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.
Όμως επιτέλους δείξτε κάποιο ενδιαφέρον.
Επιτέλους κάντε κάποια κίνηση και να είστε σίγουροι ότι όλοι θα βάλουμε πλάτη, όλοι θα είμαστε στις επάλξεις, αιρετοί και μη, όλοι εμείς, οι κάτοικοι αυτού του τόπου, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να συνδράμουμε στον αγώνα κατά της παραβατικότητας.
Εμείς, σαν ένωση γονέων έχουμε ήδη κινηθεί, έχουμε ήδη πάρει πρωτοβουλία.
Συστήνουμε επιτροπή φορέων και πολιτών της περιοχής κατά της παραβατικότητας και τους καλούμε όλους, όλους  σας να συμμετέχετε σε αυτή.
Σύντομα θα λάβετε μέσω των παιδιών σας το σχετικό ψήφισμα όπου θα σας καλούμε να δώσετε δυναμικό παρόν στη μάχη κατά της παραβατικότητας.
Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από το Υπουργείο Παιδείας ζητάμε το αυτονόητο: να ενδιαφερθούν για την ασφάλεια των παιδιών μας και τη δική μας, να προστατέψουν τις περιουσίες μας που κινδυνεύουν και απαξιώνονται καθημερινά από την παραβατικότητα.
Και φυσικά, όπως είπα και πριν, από τη σημερινή δημοτική αρχή της ζητάμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταθεί κοντά στους πολίτες, να τρέξει στα αρμόδια υπουργεία, να χτυπήσει πόρτες, να αναζητήσει λύσεις.
Φίλες και φίλοι, η αδιαφορία της πολιτείας και της δημοτικής αρχής ωθεί τους πολίτες σε αναζήτηση ακραίων λύσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που απειλούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Κάποιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε πράξη. Ο απροστάτευτος πολίτης στην απελπισία του φτάνει στα άκρα.
Είναι καιρός να προχωρήσουν σε λύσεις δυναμικές. Να ενισχυθεί η αστυνομία και να κάνει πιο έντονη την παρουσία της στους δρόμους. Να αισθανθεί ο πολίτης κάποια ασφάλεια. Η δικαιοσύνη να εφαρμόσει πολύ πιο αυστηρές ποινές. Να δοθούν στον πολίτη πιο πολλά ακόμη δικαιώματα στην άμυνά του όταν δέχεται εγκληματική επίθεση.
Κλείνοντας θα ήθελα για ακόμα μια φορά να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ στην επόμενη  συνάντησή μας, να έχουμε να πούμε κάποια καλά νέα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια