Σκουπιδοπόλεμος αξίας 1,5 δισ. ευρώ για την Αττική



Mε ανοικτές τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένης και της καύσης και εγγυημένα τα έσοδα προς τους εργολάβους με την πλάτη του δημοσίου θα δοθεί η μεγάλη μάχη για τα σκουπίδια της Αττικής που χθες προανήγγειλε στον διεθνή Τύπο και την ΕΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου και προβλέπει την διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, τα οποία θα αναλάβουν με την διαδικασία των ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου –ιδιωτικού τομέα) ιδιώτες για 20 έως 25 χρόνια. Ο εργολάβος θα αμείβεται με βάση τον όγκο των σκουπιδιών που θα επεξεργάζεται και συγκειμένους περιβαλλοντικούς στόχους που θα τεθούν (ανακύκλωση υλικών κ.α).
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την χώρα, όπου οι τράπεζες χρηματοδοτούν τα έργα με το σταγονόμετρο και αφορά τις μονάδες σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό.
Η κυβέρνηση και η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που κατάρτισε το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης του έργου, σχεδιάζουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της χρηματοδότησης, αναλαμβάνοντας «την αποπληρωμή της επένδυσης προς τον ανάδοχο του έργου και όλα τα αναγκαία θεσμικά και οικονομικά μέτρα για το σκοπό αυτό». Υπολογίζεται ότι οι εργολάβοι διεθνείς και εγχώριοι παίκτες θα εισπράξουν από την διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στην επόμενη 20κοσαετία περίπου 1 έως 1,5 δισ. ευρώ. Επειδή όμως τα χρήματα αυτά θα βγουν από τους όχι και τόσο αξιόπιστους ΟΤΑ, η κυβέρνηση εγγυάται ότι οι ανάδοχοι θα πληρωθούν για τα έργο τους, υποσχόμενη την πιστή τήρηση των υποχρεώσεων των δήμων.
Το συνολικό κόστος των έργων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό έως 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος – επενδυτής. Από το ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι παράλληλα, ξεκινούν συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Με βάση την προκαταρκτική προκήρυξη που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες, ο διαγωνισμός θα είναι «διαφανής και ανοικτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας».
Η προκήρυξη δεν ξεκαθαρίζει εάν θα γίνει ένας ή περισσότεροι διαγωνισμοί, αφήνει όμως ανοικτό να υπάρξει τμηματοποίηση του διαγωνισμού. Προβλέπει επίσης ότι οι υπάρχουσες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τα έργα απορριμμάτων θα μπορούν να αξιοποιηθούν και να επικαιροποιηθούν και με την προϋπόθεση ότι ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων, ανάλογα με την προτεινόμενη τεχνολογία.
Η διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου θα διατίθονται ηλεκτρονικά τα τεύχη δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων της Αττικής τα οποία αρχικά κατάρτισε ο ΕΣΔΚΝΑ και εν συνεχεία τροποποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Με την λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, οι ανάδοχοι καλούνται να βρουν άμεσα εναλλακτικές λύσεις για την διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής λόγω του επικείμενου κορεσμού του υφιστάμενων χώρων υγειονομικής ταφής. Οι επιχειρηματίες του κλάδου κρούουν το καμπανάκι και προβλέπουν ότι η Φυλή, η μοναδική χωματερή σε λειτουργία έχει χρόνο ζωής λιγότερο από δύο χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια