Ένα εξάμηνο επικίνδυνης αμέλειας!


 Ένα εξάμηνο επικίνδυνης αμέλειας!


του
Δημητρίου Μπουρίκου
Υπ. Δρ. – Ερευνητικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών



Η κατάσταση μετά από ένα εξάμηνο απραξίας της δημοτικής αρχής έχει γίνει ανυπόφορη. Εγκρίνεται τεχνικό πρόγραμμα και οικονομικός προϋπολογισμός χωρίς καμία ανάλυση και πρόνοια για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Για παράδειγμα, είναι γνωστό και έχει εφαρμοστεί και από ελληνικούς Δήμους ότι η χρήση χωροταξικών παρεμβάσεων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων και την αντιμετώπιση της γκετοποίησης.
Αδυνατεί το Δημοτικό Συμβούλιο να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη με συνέπεια να στερεί από τους ίδιους τους δημότες του ένα εργαλείο καταγραφής, επεξεργασίας και αντιμετώπισης προβλημάτων παραβατικότητας. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης μετατρέπεται σε ένα ψευδεπίγραφο συλλογικό όργανο που μόνο η κοινωνία των πολιτών δεν εκπροσωπείται και με μηδαμινές ελπίδες για ανάδειξη εναλλακτικών προσεγγίσεων στα τοπικά προβλήματα.
Η δημοσιονομική κρίση και η υποχώρηση του κεντρικού κράτους από την οικονομική στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζεται ωσάν να μην αφορά το Δήμο Φυλής που αρνείται πεισματικά να αντιληφθεί την αλλαγή οικονομικού και διοικητικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση να προσαρμόσει την στρατηγική του. Κανένα άνοιγμα σε δημόσιους φορείς κοινωνικής έρευνας για την συστηματική μελέτη των τοπικών κοινωνικών προβλημάτωνΚαμία έγνοια για την κοινωνική παράμετρο της λειτουργίας της χωματερής και της αλληλεπίδρασης με τα φαινόμενα κοινωνικής εξαθλίωσης και παραβατικότητας. Και ο κατάλογος είναι ατελείωτος…
Όλα τα παραπάνω έχουν πραγματικές συνέπειες στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του Ζεφυρίου, η ανυπαρξία πολιτικών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το Πάρκο Πόλης παραμένει αποκομμένο από τον ιστό του Ζεφυρίου, όταν άλλοι Δήμοι έχουν ήδη υλοποιήσει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομήσεων έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής πρόσβαση σε αντίστοιχα πάρκα αλλά και να σπάνε οι δυνάμεις της γκετοποίησης. Το Πάρκο του Αγίου Στυλιανού περιμένει ακόμα κάποια αξιοποίηση, εγκαταλελειμμένο σε όποιον επιθυμεί να το οικειοποιηθεί (πχ. παρκάρισμα αυτοκινήτων, ρίψη μπαζών, λεηλασίες) χωρίς κανένα υλοποιήσιμο σχέδιο για δημιουργία σύνδεσης και δικτύωσης με το Πάρκο Πόλης και το χώρο του αίθριου στον ανισόπεδο κόμβο της Αττικής Οδού.
 Η ενεργοποίηση του Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας ακόμα περιμένει, αν και σε τέτοιες συνθήκες πολιτικού πολιτισμού (βλέπε παρατράγουδα προηγούμενων συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) μάλλον δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Ένα σχέδιο παρεμβάσεων για συστηματική παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στην περιοχή μας δεν φαίνεται να υπάρχει, ενώ θεσμοί, όπως ο πολιτισμικός διαμεσολαβητής για τις σχέσεις με τους Ρομ (που χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κ.Π.Σ. στο πλαίσιο λειτουργίας των ιατροκοινωνικών κέντρων για τους Ρομ), φαίνεται ότι δεν ευδοκίμησαν στην τοπική κοινωνία μας.
Δεδομένης της απραξίας της δημοτικής αρχής αλλά και της αμφιταλαντευόμενης στάσης πολλών άλλων παραγόντων του τοπικού πολιτικού συστήματος, φαίνεται ότι είναι καιρός να αναλάβουν δράση αυτόνομες και ενεργές συστάδες κατοίκων ανά συνοικία (ιδιαίτερα αυτές που έχουν έντονα προβλήματα) προκειμένου να προβούν σε ενέργειες κοινοποίησης των προβλημάτων, κατάδειξης των αδυναμιών και διατύπωσης συγκεκριμένων δράσεων τις οποίες θα επιβλέπουν συστηματικά ως προς την υλοποίησή τους. Δεδομένης της ύπαρξης ανομικών φαινομένων στις συνορεύουσες περιοχές Ζεφυρίου και Αχαρνών, απαιτείται η ενεργοποίηση και συνεργασία κατοίκων τόσο του Δήμου Φυλής όσο και του Δήμου Αχαρνών.
Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά! Πρόσφατα, στο Δήμο Περιστερίου, η παράνομη εισβολή και παραμονή ομάδων σε ανοικτούς κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά με την ενεργοποίηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών και με ταυτόχρονη τήρηση του σεβασμού και της προστασίας των ευάλωτων προσώπων. Τελικό αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση των ομάδων από τον συγκεκριμένο χώρο και η αποκατάσταση της τάξης των πραγμάτων. Γιατί στο Περιστέρι είναι εφικτό και στο Δήμο Φυλής δεν είναι;
Το έχω γράψει πολλές φορές, θα το ξαναγράψω άλλη μια. Ας φιλοτιμηθούν κάποιο στο Δήμο μας απλώς να επικοινωνήσουν με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας και να ερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο μια περιοχή συμβιώνει ειρηνικά χωρίς αποκλεισμούς και με συλλογική αξιοπρέπεια. Ας ερευνήσουν το πώς αποτράπηκε η γκετοποίηση και η ανομία στο συγκεκριμένο Δήμο. Ας ερευνήσουν με ποια εργαλεία και δράσεις οι Τσιγγάνοι αποτελούν οργανικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας και όχι γρανάζι κάποιας μαφίας. Ας ερευνήσουν με ποιο τρόπο ο συγκεκριμένος Δήμος αξιοποιεί τα πορίσματα των κοινωνικών ερευνών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.
Όλα όμως τα παραπάνω προϋποθέτουν πολιτική βούληση, εξωστρέφεια και ορθολογική σκέψη. Απαιτούν και μια συστηματική προσέγγιση και αξιολόγηση για το τι συνιστά δημόσιο συμφέρον σε τοπικό επίπεδο και ποιες πολιτικές το υπηρετούν αποτελεσματικότερα. Αν τοπικό δημόσιο συμφέρον είναι η ασφάλεια των κατοίκων, τότε η απραξία της δημοτικής αρχής που καταλήγει στην όξυνση των παραβατικών φαινομένων, προφανώς όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το τοπικό δημόσιο συμφέρον αλλά το υπονομεύει. Η πρόσληψη ιδιωτικών φυλάκων για κάποια δημοτικά κτίρια μπορεί να φαίνεται εύλογη, ωστόσο ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο δεν αντιμετωπίζονται κοινωνικά προβλήματα, και ιδιαίτερα αυτό της παραβατικότητας. Είναι ένας καλός τρόπος να λέμε ότι κάτι κάνουμε, ωστόσο είναι ένας κάκιστος τρόπος στο πλαίσιο των διαθέσιμων μέσων και εργαλείων παρέμβασης.
Καταληκτικά, ας ερευνήσουν κάποιοι τις βασικές αρχές των παρεμβάσεων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας μήπως και αντιληφθούν ότι όχι μόνο υπάρχει τρόπος παρέμβαση και αντιμετώπισης των φαινομένων αλλά υπάρχουν και πραγματικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των εν λόγω παρεμβάσεων.
«Γενικά ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων είναι θετικός. Μερικές φορές όμως έχει γίνει επικίνδυνος»
«Η υποστήριξη των Τσιγγάνων δεν έχει προνοιακό χαρακτήρα, αντίθετα είναι εργαλείο ανάπτυξης μιας περιοχής»
«Το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει η αυτοδιοίκηση, οι άρχοντες και οι αξιωματούχοι της είναι να εμπνευστούν από αυτή την ανθρωπιστική ιδέα, να πορευτούν με βάση την πολυπολιτισμικότητα»
«Πρέπει να γίνει συζήτηση με τους ίδιους τους Τσιγγάνους, να τους βάλουμε στους σχολικούς συλλόγους, στις σχολικές επιτροπές, στα νομικά πρόσωπα, στο δημοτικό συμβούλιο…»
[Από εισήγηση Λ. Μίχου στο συνέδριο της Γ.Γ.Λ.Ε. με θέμα «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εκπαίδευση των Τσιγγάνων», 10-11 Δεκεμβρίου 2011]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια