Διαδήλωση κατά του ΧΥΤΑ Φυλής από κατοίκους της Δυτικής Αττικής

Του Φάνη Κυριόπουλου
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τον ΧΥΤΑ πραγματοποίησαν πολίτες της Δυτικής Αττικής στην έξοδο της Αττικής Οδού στη Φυλή, εχθές Κυριακή, 17 Απριλίου.
Με εχθρό τον καιρό και παρά το ψιλόβροχο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον Σταθμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και από εκεί με συνθήματα κατά του ΧΥΤΑ και του Περιφερειακού Σχεδιασμού, κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία  Συντριβανίου, στην είσοδο της Δημοτικής Κοινότητας των Άνω Λιοσίων, του Δήμου Φυλής…
Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση – συζήτηση στο Δημαρχείο των Άνω Λιοσίων, στις 7 το απόγευμα…
Με αφορμή την έναρξη των κινητοποιήσεων στο Δήμο Φυλής, οι «Συλλογικότητες από την Δυτική Αττική», εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:
ΟΧΙ ΧΥΤΑ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ
Δεν θέλουμε να μας πετάνε τα σκουπίδια στην πόρτα μας, ούτε να πετάμε τα δικά μας στην πόρτα των άλλων.
Το «μοντέλο» ΧΥΤΑ έχει φάει τα ψωμιά του. ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΥΤΑ – αρκετές περιοχές έχουμε ρυπάνει.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ – ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ (ή ΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΩΝ)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1)ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – δήμοι, σχολεία, σύλλογοι κ.λπ. να σχεδιάσουν αντικαταναλωτικά και διαχειριστικά προγράμματα με βασικούς στόχους:
2) ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ – τα καταναλωτικά πρότυπα «κατανάλωσε άρα υπάρχεις»,  να αποτελέσουν παρελθόν.
3) ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ – πολλές συσκευές και είδη που εμείς τα πετάμε, σε κάποιους άλλους είναι χρήσιμα. Δεν πετάμε τα πάντα, χαρίζουμε και διαθέτουμε τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε σε ειδικούς χώρους ανά δήμο.
4) ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΕ 4 ΚΑΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ (1η φάση) – Δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, στρατόπεδα, σχολεία, επιχειρήσεις κομποστοποιούν – διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε 4 κάδους. Είναι απαράδεκτο οι δήμοι από την μια μεριά να υλοποιούν πιλοτικά προγράμματα κομποστοποίησης, και από την άλλη να πετάνε τα κλαδιά που κόβουν και το χαρτί από τους μπλε κάδους στα σκουπίδια.
5) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟ (ή ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΩΝ) – Στις μονάδες αυτές θα γίνεται διαλογή/ανακύκλωση/κομποστοποίηση (2η φάση). Αυτό σημαίνει α) Δραστική μείωση υπολειμμάτων για ταφή, άρα λιγότερα σκουπίδια και δημοτικά τέλη β) προστασία του περιβάλλοντος.
6) ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΘΕΙ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ (3,4,5)- το ποσοστό αυτό υπολογίζεται περίπου στο 7-10% θα αποτελείται από αδρανή υλικά για την οδοποιία κ.λπ. Για τις μικρές ποσότητες που δεν μπορούν να ενταχθούν στις ανωτέρω διαδικασίες ανάκτησης να υπάρχει σε ευρύτερο επίπεδο γεωγραφικής περιφέρειας δυνατότητα χώρος υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ).
Οι ανωτέρω  περιγραφόμενες και προτεινόμενες διαδικασίες συγκρούονται με τον προτεινόμενο Περιφερειακό σχεδιασμό που προβλέπει:
α) δύο νέα εργοστάσια στη Φυλή και δύο εργοστάσια – ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και στην Κερατέα
β) μεθόδους επεξεργασίας που τους επιβάλλουν οι εθνικοί μεγαλοεργολάβοι που μοιραία οδηγούν στην καύση των απορριμμάτων (κατά σύμπτωση, οι περισσότεροι που «πλασάρουν» την καύση ήταν και οπαδοί της «καθαρής ενέργειας» από πυρηνικά. Η Φουκουσίμα δεν τους δίδαξε;)
γ) υποταγμένους και όχι συμμετοχικούς πολίτες
δ) να εξακολουθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής Δυτικά της Αθήνας
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1) Να αλλάξει ο Περιφερειακός σχεδιασμός με βάση τις προτάσεις που έχει η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων »
2) Καμία νέα μονάδα στη Φυλή. Χρονοδιάγραμμα για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Επανασχεδιασμός των υπαρχόντων εγκαταστάσεων (ΕΜΑΚ, μονάδα αποτέφρωσης νοσοκομειακών απορριμμάτων). Πρόγραμμα απορρύπανσης, αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής Φυλής – Άνω Λιοσίων – Ασπροπύργου.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:
1) Σε θεσμικό και κινηματικό επίπεδο, τοπικά και υπερτοπικά.
2) Μαζί με όσους και όπου συμφωνούμε (είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά των σκουπιδιών στα βουνά και στα λαγκάδια , σε περιοχές εκτός Αττικής, στη καύση)
3) Μαζί με εκείνους που θα διαδηλώσουν και θα συγκεντρωθούν:
α) Την Κυριακή 17/4/2011, 11:30,  στην έξοδο της Αττικής Οδού στη Φυλή
β) Τη Δευτέρα 18/4/2011, 7:00 μ.μ. στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο των Άνω Λιοσίων
γ) Με όλους όσοι κάνουν προσπάθειες συντονισμού για συγκεκριμένες ενέργειες.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
επικοινωνία : diakinxaid@gmail.comxpolis@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια