Πρώτη φορά σχολείο: Οδηγίες προς “ναυτιλομένους” γονείς


 Μπορεί οι σκέψεις μικρών και μεγάλων να βρίσκονται ακόμα στις καλοκαιρινές διακοπές αλλά η επιστροφή στα θρανία πλησιάζει… επικίνδυνα, καθώς φέτος τα σχολεία θα υποδεχτούν τους μαθητές πιο νωρίς από το συνηθισμένο. Για τα περισσότερα παιδιά η μετάβαση στη σχολική πραγματικότητα είναι μια αγχωτική διαδικασία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά που πάνε πρώτη φορά στο σχολείο. Για να αντιμετωπίσετε το άγχος και τις ανασφάλειες των παιδιών, συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε.
  1. Μην μεταφέρετε το δικό σας άγχος στα παιδιά και προσπαθήστε να μην μοιράζεστε μαζί τους τυχόν αρνητικά συναισθήματα που έχετε από την προσωπική σας εμπειρία.
  2. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στα θετικά της σχολικής ζωής, όπως νέοι φίλοι, δραστηριότητες κ.α.. Μπορείτε, επίσης, να μοιραστείτε μαζί τους ευχάριστες στιγμές και αναμνήσεις από τα δικά σας σχολικά χρόνια ώστε να τα ενθαρρύνετε και να τα προδιαθέσετε θετικά.  
  3. Είναι σημαντικό να μην αγνοείτε το άγχος και τις ανασφάλειές τους. Καθήστε μαζί τους, συζητήστε για αυτά που τους απασχολούν και βοηθήστε τα να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους καθησυχάζοντάς τα.
  4. Κάντε την αγορά των σχολικών προϊόντων μια διασκεδαστική εμπειρία. Πηγαίνετε μαζί σε ένα κατάστημα Public ή μπείτε στο public.gr και αφήστε τα να διαλέξουν αυτά τη σχολική τσάντα, τα τετράδια, τα μολύβια και όλα τα σχολικά που θα χρειαστούν.
  5. Μερικές ημέρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, κάντε μια επίσκεψη στο σχολείο ώστε να εξοικειωθούν με τις εγκαταστάσεις και τον χώρο.
  6. Το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάστε μαζί την τσάντα και το σνακ τους και διαλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσουν, κάνοντας την όλη διαδικασία ακόμα πιο ευχάριστη.
  7. Εκείνη την ημέρα, αποφύγετε τις έντονες εκδηλώσεις συναισθημάτων και μην κλάψετε μπροστά τους, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε τους φόβους τους.
  8. Τέλος, τις πρώτες ημέρες αφιερώστε τους αρκετό χρόνο μετά το σχολείο, παρακινήστε τα να σας μιλήσουν για την εμπειρία τους και δείξτε ενδιαφέρον σε αυτά που θα σας πουν.
  Να θυμάστε ότι οι πρώτες ημέρες είναι και οι πιο δύσκολες. Παραμείνετε ψύχραιμοι και δίπλα τους όταν σας χρειάζονται και είμαστε σίγουροι ότι οι πρώτες ημέρες στο σχολείο θα εξελιχθούν σε μια πολύ θετική εμπειρία!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια