Τι είναι η ΜΕΑ και τι έκταση χρειάζεται για να κατασκευαστεί


  Το υπό διαμόρφωση σχέδιο Πατούλη για τα απορρίμματα της Αττικής έχει στην περιοχή μας μια νέα εγκατάσταση που την ονομάζει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Αλλά πριν πάμε να αναλύσουμε τι είναι η ΜΕΑ, ας δούμε τι  βρίσκεται ήδη στον ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και τι πρόκειται να κατασκευαστεί :

  1.  Ο ΧΥΤΑ Φυλής που έχει προ καιρού κορεστεί, αλλά μένει ανοικτός λόγω του πανωσηκώματος που  έγινε το 2018.
  2.  Ο ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ (καύσεως ιατρικών αποβλήτων) που το 2016 πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια του ΗΛΕΚΤΩΡ.
  3.  Το ΕΜΑΚ (κάτι σαν την ΜΕΑ) που το σχέδιο Πατούλη το προορίζει για τη διαχείριση των καφέ κάδων και των πράσινων των δήμων.
  4.  Το ΚΔΑΥ της WATT  
  5.  Η ΒΕΑΛ που άνηκε στην Κ/ΞΙΑ ΔΕΤΕΑΛΑ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ-EDL μετά το κλείσιμο της ΔΕΤΕΑΛΑ ανήκει  στην κοινοπραξία   ΗΛΕΚΤΩΡ-EDL δίνοντας όμως κάθε μήνα στο Δήμο Φυλής το αντίτιμο που αντιστοιχεί στο 70%  του εσόδου από εκμετάλευση του παραγόμενου βιοαερίου. 
  6. Με την μετατροπή του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων  σε Περιβαλλοντικό Πάρκο και  την ταυτόχρονη παραχώρηση της έκτασής του στο Δήμο Φυλής, εκτός από το όφελος προς τη φύση θα σταματήσει και η χρήση του ως βοηθητική αποθήκη του ΧΥΤΑ Φυλής. Στην πιο πάνω φωτογραφία βλέπουμε την εναπόθεση υλικών κοντά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Φυλής. Ενώ στη φωτογραφία που ακολουθεί  την άγνωστη εγκατάσταση πάνω από το νεκροταφείο.



  Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η ΜΕΑ δεν μπορεί να κατασκευαστεί εντός του ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. 
   Ας δούμε την πρόσφατη δημιουργία ΜΕΑ στη γειτονική μας Βουλγαρία όπου κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη, το οποίο επεξεργάζεται ετησίως 410.000 τόνους απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος αξιοποιείται για την παραγωγή καυσίμου που  καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της Σόφιας, αλλά και για την παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών. Το κόστος του έργου ανήλθε στα 91 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε σε 21 μήνες. Η εν λόγω μονάδα καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου Σόφιας, πληθυσμού περίπου 1.211.000 κατοίκων.
   Η μονάδα έχει κατασκευαστεί σε ένα χώρο 106.204 τ.μ., ενώ η επιφάνεια που καλύπτουν τα κτίρια φτάνει περίπου τα 29.700 τ.μ.Τα παραγόμενα προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά), υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο (RDF), και υλικό τύπου compost (Compost Like Output - CLO). Τα υπολείμματα της επεξεργασίας (αδρανή κατά κύριο λόγο) οδηγούνται προς τελική διάθεση στον παρακείμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
   Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει τι έκταση θα χρειαστεί για την κατασκευή μιας ΜΕΑ που θα δέχεται τα απορρίμματα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, αν προχωρήσει το σχέδιο Πατούλή.
  Για το τέλος έχουμε αφήσει το θέμα των αντισταθμιστικών που θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια