Υπογράφτηκε η σύμβαση για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Φυλής





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπογράφτηκε, ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ανώνυμης Τεχνικής Εταιρίας (ΑΤΕ) ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ Λουκά Γκικάκη , η σύμβαση για το έργο βελτίωσης της λειτουργίας και μείωσης των απωλειών πόσιμου νερού των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Φυλής.
Πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Φυλής, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και συγκεκριμένα τα δίκτυα ύδρευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Άνω Λιοσίων και της Φυλής, όχι όμως και το δίκτυο ύδρευσης του Ζεφυρίου που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ.
Ειδικότερα θα τοποθετηθούν Κεντρικός Σταθμός Ελέγχου του δικτύου και 20 Τοπικοί Σταθμοί Απομακρυσμένου Ελέγχου, οι οποίοι θα παρακολουθούν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους του δικτύου, όπως η παροχή, η πίεση, η στάθμη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα δεδομένα των 20 Τοπικών Σταθμών θα συγκεντρώνονται από τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου με εξοπλισμό και λογισμικό τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Φυλής θα αποκτήσει δεδομένα που θα τον βοηθήσουν να περιορίσει τις διαρροές του δικτύου και να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται για ένα ορθολογικότερο σύστημα ύδρευσης.
Παράλληλα θα εγκατασταθούν 2.500 ψηφιακά υδρόμετρα στη Δημοτική Ενότητα Φυλής, καλύπτοντας όλα τα νοικοκυριά της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας.
Το έργο δημοπρατήθηκε με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, που διενεργήθηκε το Δεκέμβριο του 2018, με καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, την 17η Δεκεμβρίου 2018. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 3,6 εκατ. Ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και το έργο θα παραδοθεί σε 14 μήνες από την υπογραφή της, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2020. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι του Υπουργείου Εσωτερικών.
Αναφερόμενος στο έργο ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς τόνισε ότι εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Φυλής για την ενεργειακή και υδατική του αυτοτέλεια.
“Στρατηγικός μας στόχος είναι να γίνει ο Δήμος μας αυτάρκης,ώστε να μην χρειάζεται την ενίσχυση του δικτύου του με νερό της ΕΥΔΑΠ. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τους υδάτινους πόρους της περιοχής μας ώστε με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και διύλισης να παρέχουμε φτηνό και ποιοτικό νερό στους συνδημότες μας. Κάτι που κάνουμε και σήμερα, αλλά με μεγάλο οικονομικό κόστος, λόγω της αγοράς νερού από την ΕΥΔΑΠ. Το συγκεκριμένο έργο θα μας δώσει τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε το σχεδιασμό αυτό και κυρίως για να περιορίσουμε τις απώλειες του νερού που είναι πολύ μεγάλες. Για να κατανοηθεί το μέγεθος της απώλειας, αρκεί να πούμε ότι για την ΕΥΔΑΠ που είναι πιστοποιημένη εταιρία ύδρευσης, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, οι απώλειες φτάνουν το 24%.
Αναφορικά με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης υδρομέτρων σε όλα τα νοικοκυριά της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, θα λύσει το πρόβλημα νομιμότητας, καθώς, λόγω της ανταποδοτικότητας, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος, εκ του νόμου, να εκδίδει λογαριασμούς ύδρευσης. Όμως οι συνδημότες μας δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί οι χρεώσεις, όπως και των Άνω Λιοσίων, θα είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Ελλάδα. Εξάλλου, όπως προανέφερα, στόχος μας είναι να μηδενίσουμε τις χρεώσεις, τροφοδοτώντας ο δίκτυο με δικό μας νερό, από πηγές και γεωτρήσεις. Ένα δίκτυο που αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου μας, γιατί κατασκευάστηκε, είτε με σκληρή προσωπική εργασία των γονιών μας, είτε με στερήσεις, από τους λιγοστούς, τότε, πόρους των Δήμων Άνω Λιοσίων και Φυλής”, τόνισε ο Χρήστος Παππούς.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια