Ξανά στο τραπέζι τα σενάρια καύσης και επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής


Σύσκεψη µε θέμα τα σκουπίδια της Αττικής προγραμματίζει µέσα στον Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε Γιώργο Πατούλη και Κώστα Μπακογιάννη.
Θεωρώντας δεδομένο το θετικό αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει τη «μάχη των σκουπιδιών» για να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιµο και ότι «οι νέες διοικήσεις σηκώνουν τα μανίκια» για να λύσουν ένα πρόβλημα στο οποίο «οι απερχόμενοι απέτυχαν».

Ειδικά όμως στο θέμα των στερεών αποβλήτων, τα επιτελεία που εργάζονται στην Πειραιώς αλλά και γύρω από τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και δή,αρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συνεννοήσεις. Σύμφωνα µε πληροφορίες εξετάζονται ήδη και διαφορετικά σενάρια ως προς το τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο αντιμετώπισης, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις που θα δείχνουν ότι απαιτείται άμεση αντιμετώπιση και πώς θα ξεδιπλωθεί στη συνέχεια το όλο πρότζεκτ, είτε µε Σύμπραξη ∆ηµόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είτε ως δηµόσιο έργο.
Στο όλο εγχείρημα περιλαμβάνεται και σαφής συμβολισμός, καθώς όλοι θυμούνται ότι στα τέλη του 2014 η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα ∆ούρου ακύρωσε τα σχέδια των 4 Σ∆ΙΤ για ισάριθμα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων που είχε ετοιμάσει ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Μάλιστα, η απόφαση ακύρωσης εκείνων των διαγωνισμών ελήφθη την ίδια μέρα που έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά επειδή δεν κατόρθωσε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχεδόν έναν μήνα πριν από τις εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα. 
Έτσι, ένα από τα σενάρια που επικρατούν είναι να αναβιώσει το σχέδιο για Σ∆ΙΤ στην Αττική, ώστε να επιβεβαιωθεί πως αυτό που μεσολάβησε ήταν όντως μια «αριστερή παρένθεση», ακόμη και αν ήταν μεγάλης... διάρκειας. Μεταξύ των προσώπων που μετέχουν στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, η Σύμπραξη ∆ηµοσίου - Ιδιωτικού Τομέα είναι εκείνη που κερδίζει έδαφος και όχι µόνο για λόγους συµβολικούς, καθώς:
  • Το μοντέλο Σ∆ΙΤ ακολουθήθηκε παρά την ακύρωση στην Αττική και από την κυβέρνηση Τσίπρα για άλλα εργοστάσια απορριμμάτων σε Ήπειρο, Σέρρες, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ηλεία.
  • Είναι εκείνο το μοντέλο που επιτρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις βάσει μιας γενικής περιγραφής, ώστε να δοθεί χρόνος για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το πλαίσιο πριν έρθει η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης 
Τα σημεία τριβής 
Ποιες είναι όµως οι αλλαγές που ζητούνται; Στα επιτελεία που διαμορφώνουν γύρω τους Γ. Πατούλης και Κ. Μπακογιάννης, αλλά ιδιαίτερα σε εκείνο που δραστηριοποιείται γύρω από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, επικρατεί σαφώς η άποψη ότι πρέπει να µπει στο κάδρο της διαχείρισης των απορριμμάτων και η καύση τους. Όπως υποστηρίζουν, είναι λάθος να αναζητούμε χώρους για ταφή των επεξεργασμένων απορριμμάτων δημιουργώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, όταν μπορούν αυτά να καίγονται αφήνοντας ελάχιστο υπόλειμμα. Κάπου εδώ, όμως, ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση που αφορά θέματα σημαντικά:
  1. Υπάρχει τεράστια απόσταση στα διάφορα μοντέλα. Στη μια άκρη βρίσκεται η καύση τους, έτσι όπως μαζεύονται σύμμεικτα από τους κάδους, και στην άλλη η καύση ενός μικρού μέρους τους, αφού προηγηθούν διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση οργανικών, επαναχρησιμοποίηση υλικών και επεξεργασία για αφαίρεση επικίνδυνου περιεχομένου. Η καύση των σύμμεικτων υποστηρίζεται κυρίως από τεχνοκράτες της Πειραιώς, καθώς τη θεωρούν γρηγορότερη στην υλοποίηση.
  2. Γύρω από το μοντέλο της καύσης των σύμμεικτων, πάντως, αναπτύσσονται διαφωνίες. Το πού θα εγκατασταθούν τα δύο φουγάρα που απαιτούνται είναι ένα καίριο ερώτημα, όπως και το πώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων σε εκείνες τις περιοχές. Οι αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν γύρω από τον ΧΥΤΑ Κερατέας και πιο πρόσφατα στο Γραμματικό είναι αρκετές για να δείξουν την τύχη τέτοιων εγχειρημάτων. 
  3. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, θα απαιτηθούν και νομοθετικές αλλαγές. Η θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών δεν προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣ∆Α) που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα το 2015. Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής (ΠΕΣ- ∆Α) υπάρχει μια αδιόρατη αναφορά κάτω από σειρά πολλών προϋποθέσεων για προηγούμενη ανακύκλωση και επεξεργασία. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να εγκριθούν νέα ΕΣ∆Α και ΠΕΣ∆Α για την Αττική και στη συνέχεια να τεθούν στη βάσανο των ενστάσεων και των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
  4. Όσοι είναι υπέρ της επεξεργασίας πριν από την καύση θέτουν και το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που θα είναι δυσκολότερη µε τα σημερινά δεδομένα και τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Οι θιασώτες της απευθείας καύσης, από την άλλη, και ειδικά των μεθόδων που θεωρούνται πιο σύγχρονες, όπως η αεριοποίηση πλάσματος (για την οποία μιλούσε το 2012 ως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής µε τον ΛΑΟΣ ο νυν αντιπρόεδρος της Ν∆, Αδωνις Γεωργιάδης), θεωρούν το χρηματοδοτικό ως υπόθεση που λύνεται εύκολα µέσω Σ∆ΙΤ. Το κρίσιμο ερώτημα που αναζητά απάντηση και προφανώς θα απασχολήσει τη σύσκεψη µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τι θα γίνει µε τα σκουπίδια μέχρι να αποφασιστεί και να οργανωθεί η οποιαδήποτε λύση, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Η απάντηση περιλαμβάνει:
  • Παράταση ζωής στον ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτό σημαίνει νέες βαθιές εκσκαφές και «πανωσηκώματα» στα υπάρχοντα κύτταρα, αλλά ενδεχομένως και επέκταση στην αποκαλούμενη Γ’ Φάση. Εδώ αναμένονται τοπικές αντιδράσεις και θα απαιτηθούν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
  • Ενεργοποίηση των δήμων για να οργανώσουν επιτέλους αποτελεσματικά ανακύκλωση-κομποστοποίηση (έως τώρα έχουν ανταποκριθεί μόλις 4 στους 60 της ηπειρωτικής Αττικής).
  • Δρομολόγηση λύσεων ειδικά από τον μεγάλο παραγωγό σκουπιδιών που ονομάζεται ∆ήµος Αθηναίων, ο οποίος έως τώρα αντιδρούσε στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στην επικράτειά του.
Πηγή:https://www.ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια