«Όχι στη νέα χωματερή» είναι το μήνυμα της συμβολικής κατάληψης της γ΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής




«Όχι στη νέα χωματερή» - «Είναι έγκλημα η συνέχιση της λειτουργίας της Φυλής»
είναι το μήνυμα της συμβολικής κατάληψης της γ΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής


Δεκάδες πολίτες της Δυτικής Αττικής - Δυτικής Αθήνας -και όχι μόνο-, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για συμβολική κατάληψη της γ΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής. Η δράση ξεκίνησε από την πύλη της εγκατάστασης, όπου και έγινε αναλυτική ενημέρωση για το ιστορικό της εγκατάστασης, για τη σωρεία των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει και δημιουργεί και για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα, μια τεράστιου μεγέθους περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση.

Την ώρα που οι υποψήφιοι διεκδικητές του «θώκου» της περιφέρειας Αττικής ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά, συμφωνώντας στην πράξη στη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, οι πολίτες -με υψηλό αίσθημα ευθύνης- εστιάζουν στην ουσία του προβλήματος και ξαναβάζουν στο τραπέζι της συζήτησης την επιτακτική ανάγκη της υλοποίησης της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανάκτηση (με προδιαλογή) των υλικών.

Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της λύσης είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και η απόκρουση κάθε σκέψης για συνέχιση της λειτουργίας της, μέσω της επέκτασης της δυναμικότητας του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) και της δημιουργίας μιας νέας χωματερής στην επονομαζόμενη γ΄ φάση του ΧΥΤΑ, έκτασης 300 στρεμμάτων. Στο χώρο αυτό, οι συγκεντρωμένοι έκαναν συμβολική δενδροφύτευση.

Τα συνθήματα που δέσποσαν ήταν «Όχι στη νέα χωματερή» και «Είναι έγκλημα η συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής». Παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Χουντής, ενώτη συμπαράσταση και τις θέσεις τους εξέφρασαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής Κώστας Τουλγαρίδης (Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττικής) και Μαριάννα Τσίχλη (Ανυπότακτη Αττική) και ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας κ. Χρήστος Ρουμπάνης. Χαιρετισμό έστειλε η Επιτροπή αγώνα πολιτών Βόλου κατά της καύσης απορριμμάτων.

Συμμετείχαν στη συγκέντρωση πολλά μέλη αυτοδιοικητικών σχημάτων από τους δήμους Πετρούπολης, Ιλίου, Ελευσίνας, Περιστερίουκαι Αμαρουσίου, ενώ έχει πάψει να αποτελεί έκπληξη η προκλητική απουσία -με την τιμητική εξαίρεση ενός- των αυτοδιοικητικών σχημάτων του δήμου Φυλής. Ας γνωρίζουν καλά, όσοι έχουν επιλέξει το δρόμο του συμβιβασμού και της ανοχής, ότι δε θα καταφέρουν να «θολώσουν» και να αποσιωπήσουν το ξεκάθαρο μήνυμα της σημερινής κινητοποίησης, ένα σαφές μήνυμα προάσπισης της ζωής και του μέλλοντος της βαριά «τραυματισμένης», από ιδιοτελείς σκοπιμότητες (οικονομικές και πολιτικές) περιοχής της Δυτικής Αττικής.

Φυλή,5/5/2019


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό μέτωπο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια