Καταγγελία για την Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Φυλής!



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε δημόσια με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ που πραγματοποιήθηκε στις 15/5/2019. Είμαστε άλλωστε υποχρεωμένοι αισθανόμενοι το ρόλο μας που είναι να λογοδοτήσουμε και να ενημερώσουμε τους γονείς του σχολείου που μας εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπησή τους σχολείου στην Ένωση. Έχουμε επίσης καθήκον να ενημερώσουμε το σύνολο των γονέων της περιοχής, αλλά και την ευρύτερη σχολική κοινότητα για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ του σημαντικότερου οργάνου εκπροσώπησης των σχολείων και των παιδιών μας στην περιοχή.
Αρχική μας πρόθεση ήταν να γνωστοποιήσουμε στην Ένωση τις απόψεις μας μετά τις δημοτικές εκλογές, ώστε να μην δοθεί βήμα για πολιτική τους εκμετάλλευση από τυχοδιώκτες πολιτικάντηδες που ευαισθητοποιούνται επιδερμικά για τα προβλήματα της παιδείας κάθε 4 – 5 χρόνια. Στα δύο χρόνια ενασχόλησης με τα θέματα του σχολείου αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα τα οποία και αντιπαρήλθαμε. Αυτό το πετύχαμε με κόπο και συνεχή προσπάθεια. Πείσαμε δύσπιστους ακροατές – κριτές κονδυλίων για τις ανάγκες του σχολείου μας. Αυτή μας την εμπειρία κρίναμε ότι ήταν χρήσιμο να την επικοινωνήσουμε στην Ένωση παρέχοντας χωρίς προσωπικά κίνητρα την εμπειρία που αποκτήσαμε. Δυστυχώς όμως η προεκλογικής σκοπιμότητας γενική συνέλευση – ΠΑΡΟΔΙΑ που πραγματοποιήθηκε 10 μόλις ημέρες πριν τις εκλογές (κι ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία άλλη από τον Ιανουάριο του 2018) μας υποχρεώνει να καταμαρτυρήσουμε τις μεθοδεύσεις, τις παραλήψεις, τα πολιτικά παιχνίδια που κατά την γνώμη μας παίζονται στην πλάτη των σχολείων και των παιδιών μας κατά τα 2 περασμένα χρόνια της θητείας της.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ το απερχόμενο Δ.Σ. της Ένωσης συλλόγων γονέων για:
  1. Υποβάθμιση, απαξίωση και εγκατάλειψη του γονεϊκού κινήματος.
  2. Επιδερμική αντιμετώπιση των σχολείων και των προβλημάτων  τους.
  3. Πολιτική εκμετάλλευσή της θέσης που έχουν στο Δ.Σ τα μέλη που το απαρτίζουν.
  4. Την ανύπαρκτη δράση του Δ.Σ. κατά τα 2 περασμένα χρόνια.
  5. Την εγκατάλειψη των συλλόγων των σχολείων.
  6. Ανυπαρξία ουσιαστικών προτάσεων και θέσεων για την παιδεία.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Το απερχόμενο Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κατά τα δύο περασμένα έτη πραγματοποίησε μόνο μία (1) γενική συνέλευση.
  • Μολονότι γνώριζε καλά τα προβλήματα του κάθε σχολείου δεν επανήλθε ποτέ με καμία κίνηση συντονισμένης και συλλογικής – θεσμικής διεκδίκησης της επίλυσής τους.
  • Μέλη της που ανήκουν σε συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις, επέλεξαν κατά τα 2 προηγούμενα χρόνια την ρητορική της γενικόλογης, αόριστης, στείρας αντιπαράθεσης και των αφορισμών προς την δημοτική αρχή. Εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά τη θέση τους, υιοθέτησαν και κρύφτηκαν πίσω από το επιχείρημα της μη σύγκλισης δημοτικού συμβουλίου με θέμα την παιδεία επιλέγοντας σαν μοναδική πρακτική την «παρέμβαση οχλαγωγίας σε δημοτικό συμβούλιο και διανομή εντύπων» μολονότι γνωρίζουν πως αν ήθελαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να συναντηθούν με την Δημοτική Αρχή θα το είχαν κάνει από την πρώτη στιγμή, βρίσκοντας λύσεις σε πολλά και ουσιαστικά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία μας. Άραγε, δεν θα μπορούσε το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων να έχει συναντηθεί με τον Δήμαρχο σε κάποιο ραντεβού (όπως κάνει  κάθε θεσμικός παράγοντας και απλός δημότης της πόλης μας) ώστε να συζητήσει μαζί του τα προβλήματα των σχολείων μας. Ήταν αδύνατο να συναντήσει τους προέδρους της Α και Β ΕΣΕ συζητώντας τα ουσιαστικά; Την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι μας!
  • Δυστυχώς όμως μολονότι, όπως ισχυρίζονται, κόπτονται και αγωνιούν για το μέλλον, τα σχολεία, την παιδεία και όλα τα υπόλοιπα που γράφουν στα φυλλάδια που μια στο τόσο κάνουν διανομή, στην πράξη έκαναν το απόλυτο τίποτα! Η συμμετοχή τους στο σημαντικότατο αυτό θεσμικό όργανο είχε και έχει καθαρά και μόνο πολιτικά κίνητρα. Απόδειξη ο ίδιος ο χρόνος τέλεσης της Γενικής Συνέλευσης, 10 μέρες πριν τις εκλογές. Ακόμη και η διατήρηση της θέσης τους στο Δ.Σ. (ηθικά και μόνο θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί) αν και είναι υποψήφιοι σε δημοτικές παρατάξεις. Μοναδικές δράσεις της Ένωσης η συμμετοχή σε μια διαμαρτυρία για την απομάκρυνση της χωματερής,   ο μισάωρος αποκλεισμός της οδού Πηνειού μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα καθώς και ο πρόσφατος προεκλογικός πόλεμος ανακοινώσεων για κάποια κρουασάν που μοίρασε η κοινωνική υπηρεσία στα δημοτικά.
  • Η ανυπαρξία προγραμματισμού, δράσεων και στόχων των 2 περασμένων ετών, καταμαρτυρούν και αποδεικνύουν πως μοναδικός σκοπός ύπαρξης σε αυτό το Δ.Σ. υπήρξε μόνο η συμμετοχή τους στο Δ.Σ., η προσωπική τους προβολή και η πολιτική εκμετάλλευσή της, εφαλτήριο για συμμετοχή σε άλλους συλλόγους, δημοτικές παρατάξεις κλπ.
Για τα σημαντικά προβλήματα της παιδείας και των σχολείων μας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων κατά τα 2 περασμένα χρόνια δεν πραγματοποίησε:
  • ΚΑΜΙΑ δράση,
  • ΚΑΜΙΑ ομιλία, ή εκδήλωση συμβουλευτικής γονέων ή παιδιών
  • ΚΑΜΙΑ για την εκπαίδευση,
  • ΚΑΜΙΑ για την επαγγελματική κατάρτιση & τον επαγελματικό προσανατολισμό,
  • ΚΑΜΙΑ για την ψυχολογία,
  • ΚΑΜΙΑ για την ασφάλεια στο διαδίκτυο,
  • ΚΑΜΙΑ για τα ναρκωτικά,
  • ΚΑΜΙΑ για την κυκλοφοριακή αγωγή,
  • ΚΑΜΙΑ τις Α’ Βοήθειες,
  • ΚΑΜΙΑ για την διατροφή,
  • ΚΑΜΙΑ για το περιβάλλον.
  • Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, απέτυχε παταγωδώς στην ουσιαστική καταγραφή των προβλημάτων των σχολικών μονάδων (αναφερόμαστε στα δημοτικά καθώς γνωρίζουμε την κατάσταση μόνο σε αυτά). Άφησε τα σχολεία και τους συλλόγους να παλεύουν μόνοι τους όντας θύματα μιας πολιτικής άνισης αντιμετώπισης και τους γονείς κατηγοριοποιημένους σε οσφυοκάμπτες και κολλητούς του προέδρου της Α ΕΣΕ και μη. Την ίδια στιγμή που υπήρχαν παιδιά – αποπαίδια που έκαναν πληροφορική επί τρία χρόνια σε ζωγραφισμένα πληκτρολόγια προσποιούμενα πως πληκτρολογούσαν εντολές, υπήρχαν παιδιά που έπαιρναν δώρο έξτρα κιτ ρομποτικής (αντίστοιχα παραδείγματα άνισης αντιμετώπισης και επιλεκτικής κατανομής πόρων υπάρχουν πάμπολλα και στην διάθεση όποιου το επιθυμεί). Αλήθεια, ο εκπρόσωπος της Ένωσης στην Ά ΕΣΕ (ακόμα δεν μας έχουν απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουμε κάνει εδώ και μήνες για το ποιός είναι) αισθάνεται καλά με τον εαυτό του; Εκπροσωπεί με υπερηφάνεια τους γονείς και τα παιδιά της περιοχής στην Α βάθμια Σχολική επιτροπή;

Σύμφωνα με το καταστατικό, σκοπός της Ένωσης  Συλλόγων Γονέων είναι:

  1. Η μελέτη και προβολή των προβλημάτων των Σχολείων και ο συντονισμός της δράσης όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων με στόχο την επίλυση αυτών είτε σε συνολικό επίπεδο είτε ανά εκπαιδευτική μονάδα, ανάλογα με το παρουσιαζόμενο πρόβλημα.
  2. Η συμβολή στην αναμόρφωση και στη διαρκή ανανέωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και τις προκλήσεις του μέλλοντος και να προάγει ένα σύγχρονο παιδαγωγικό πνεύμα.
  3. Η ανάπτυξη της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών με σκοπό την καλύτερη δυνατή επιτέλεση του εκπαιδευτικού έργου.
  4. Η προώθηση και η ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των Σχολείων του, η προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα.
  5. Η γενικότερη διαπαιδαγώγηση των μαθητών των Σχολείων στις αξίες της σύγχρονης Δημοκρατίας και της Ελληνικής Παιδείας με σκοπό την απόκτηση της ιδιότητας του πολίτη.
  6. Η θεσμική εκπροσώπηση του συνόλου των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου στις αρμόδιες δημοτικές και δημόσιες αρχές και η προάσπιση της αυτοτέλειας των επί μέρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων
Αλήθεια, τι από όλα αυτά τυχαίνει να έχουμε παρακολουθήσει όλοι μας σαν γονείς από την απερχόμενη Ένωση? 
Για μεμονομένες πρωτοβουλίες και δράσεις πολλών συλλόγων θα μπορούσαμε όλοι να απαριθμήσουμε αρκετά.
Για αντίστοιχες της Ένωσης?
Αντί αυτών, πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση εκλογοαπολογιστική! Το Δ.Σ. της Ένωσης συνεδρίασε με κάθε επισημότητα για να προκυρήξει νέες εκλογές για το επόμενο διάστημα. Είναι τόσο υπερήφανο για το έργο του που κατά μεγάλο ποσοστό τα μέλη του θα διεκδικήσουν ξανά την επανεκλογή τους, συνεχίζοντας υπερήφανα το πολύτιμο έργο τους.
Καταγγέλοντας την υποβάθμιση του ρόλου της Ένωσης και του γονεϊκού κινήματος από το απερχόμενο Δ.Σ. θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε την από 3/10/2018 ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας για παραίτηση των εκπροσώπων μας από την Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Φυλής. Οι γονείς του 10ου Δημοτικού αρνούμαστε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε και είμαστε απέναντι σε ψεύτικες διαδικασίες και υποκινούμενες καταστάσεις. Αποδεικνύουμε δε καθημερινά με πράξεις την συλλογικότητα και την συνεργασία.
Καλούμε ταυτόχρονα τα μέλη των συλλόγων των υπολοίπων σχολείων να συνταχθούν μαζί μας συνυπογράφοντας την δημόσια καταγγελία μας.
Με τιμή
Το Δ.Σ. του  Συλλόγου Γονέων του 10ου Δημοτικού σχολείου Δήμου Φυλής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια