Συνέντευξη στην εφημερίδα airetos του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού


  Συνέντευξη στην εφημερίδα airetos που ασχολείται με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης παραχώρησε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Στην εφαρμογή ενός στρατηγικού προγράμματος με στόχο την αλλαγή του προφίλ του Δήμου, αναφέρεται στη συνέντευξη του , ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Η όλη προσπάθεια εστιάζεται στη δημιουργία ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς,ψηφιακού και "πράσινου" Δήμου που θα βασίσει την ανάπτυξή του στην αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Ο κ. Παππούς αναφέρεται ιδιαιτέρως στο έργο που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ κάνει ειδικές αναφορές στην κοινωνική πολιτική και στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραβατικότητας.

Παρακάτω παραθέτουμε ολόκληρη την συνέντευξη:

Σε τι κατάσταση παραλάβατε το Δήμο το 2014;
Σε τραγική κατάσταση. Χρωστούσε 480 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αδυνατούσε να συντάξει προΰπολογισμό και τα βασικά του έσοδα είχαν κατασχεθεί από το Δημόσιο. Οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκουπίδια κι επικρατούσε πραγματικό χάος. Έργα είχαν να γίνουν από την προηγούμενη θητεία μου στο Δήμο Άνω Λιοσίων. Πείσαμε την Πολιτεία ότι υπήρχε λύση αν μας έδιναν τη δυνατότητα να λειτουργήσου με το Δήμο. Μας εμπιστεύτηκε και πετύχαμε μια ιστορική ρύθμιση του τεράστιου χρέους σε χρόνο που δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ στα παγκόσμια χρονικά.

Τι πετύχατε μέχρι σήμερα;
Μετά τη σωτηρία του Δήμου βάλαμε σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο με βασικούς άξονες την οικονομική ανάπτυξη, τα έργα υποδομής, την πάταξη της παραβατικότητας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Προμετωπίδα αυτού του στρατηγικού προγράμματος είναι η αλλαγή του προφίλ του Δήμου, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς, ψηφιακού και «πράσινου» Δήμου που θα βασίσει την ανάπτυξή του στην αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Στα διοικητικά μας όρια βρίσκεται το αρχαίο Φρούριο Φυλής, το τείχος ΔΕΜΑ κα ι πολλά ακόμα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επίσης διαθέτουμε δύο μοναστήρια που αποτελούν πόλο έλξης για τους θρησκευομένους. Επιδιώκουμε, με στοχευμένες ενέργειες, την βελτίωση της επισκεψιμότητας του Δήμου, μέσα από την τουριστική του προβολή σε συγκεκριμένα είδη τουρισμού, όπως ο εναλλακτικός, ο αρχαιολογικός, ο θρησκευτικός και ο γαστριμαργικός.

Ποια έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Φυλής;
Σήμερα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής έχουμε δρομολογήσει 16 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία 4 μεγάλα αντιπλημμυρικά, 3 Παιδικοί Σταθμοί, έργα οδοποιΐας, ανάπλασης, ενεργειακής αναβάθμισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ ΑΕ δημοπρατήθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, η ανέγερση Ειδικού Γυμνασίου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της ανέγερσης ενός μεγάλου Δημοτικού Σχολείου και ενός Παιδικού Σταθμού στα Άνω Λιόσια. Δρομολογούμε την αποκατάσταση της Χωματερής με τη δημιουργία πόλου πρασίνου και ενεργειακού Πάρκου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Τέλος έχουμε σε εξέλιξη πολλά
μικρότερης κλίμακας έργα που χρηματοδοτεί ο Δήμος.

Στον τομέα της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες, βρισκόσαστε σε υψηλή θέση.
Ναι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το οποίο αναφέρεται σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Δήμος Φυλής βρίσκεται στη δέκατη θέση μεταξύ των 58 Δήμων της Αττικής στον τομέα της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες του.
Πάμε καλά, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Έχετε τοποθετηθεί αρκετές φορές σχετικά με τον ΧΥΤΑ Φυλής και για το ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Τι πρέπει να γίνει;
Για μας η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή είναι παρελθόν, γιατί ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί και ο χρόνος λειτουργίας του είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένος. Από εκεί και πέρα η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι πρόβλημα του Δήμου Φυλής, αλλά όλης της Αττικής. Για το Δήμο Φυλής, πλέον, το βάρος θα πέσει στην επούλωση των πληγών του περιβάλλοντος από την πενηντάχρονη λειτουργία της Χωματερής.


Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ώστε να περιορίσετε την παραβατικότητα;

Η καταστολή της παραβατικότητας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
και της Ελληνικής Αστυνομίας. Εμείς ως Δήμος, βλέποντας ότι το πρόβλημα στην περιοχή μας κινδύνευε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις προχωρήσαμε στη σύναψη συμφωνίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πετύχαμε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία δύο Αστυνομικών Τμημάτων στον ίδιο Καλλικρατικό Δήμο και την εγκατάσταση ειδικευμένων μονάδων της ΕΛΑΣ στην περιοχή του Δήμου, όπως της ΟΠΚΕ και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Ο Δήμος παραχώρησε δωρεάν το ιδιόκτητο κτίριο του Ζεφυρίου για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος και διαμόρφωσε, με έξοδά του, το δημοτικό κτίριο της Πολεοδομίας για τη στέγαση της ΟΠΚΕ και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Επίσης, με δικά του έξοδα προχώρησε στην προμήθεια 8 ειδικών οχημά των 4Χ4 τα οποία παραχώρησε στην ΕΛΑΣ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής μας είναι η παραβατικότητα και δίνουμε μάχη για να πάρουν ανάσα οι συνδημότες μας. Στηρίζουμε την Ελληνική Αστυνομία και θα βρεθούμε σκληρά απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι μπορεί να συνεχιστεί η υποβάθμιση της ζωής όλων μας.

Η οικονομική κρίση σε τι βαθμό έπληξε τους δημότες σας;
Ο Δήμος Φυλής είναι ένας λαϊκός Δήμος με πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Η οικονομική κρίση τον έπληξε ιδιαίτερα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων δραστηριοποιείτο στην οικοδομή. Δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στην οικονομική κρίση.Σήμερα η Κοινωνική Υπηρεσία έχει 10 χιλιάδες ωφελούμενους από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Επισιτιστικό Πρόγραμμα .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια