Οραματικό και μεγαλόπνοο το Επιχειρησιακό Σχέδιο “Φυλή 2021” (βίντεο)


                                                                                                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

                                                                                                  
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Φυλή 2021», το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απριλίου 2019.
Το μεγαλόπνοο Σχέδιο  ενόψει και  του επικείμενου εορτασμού των διακοσάχρονων της εθνεγερσίας που έχει ως κυρίαρχους  στόχους να αναδείξει την ιδιαίτερη συμβολή της Φυλής  στην Εθνεγερσία αλλά και να αναμορφώσει την ταυτότητα της πόλης,  φέρει την υπογραφή του συντοπίτη μας απ. αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού και υποψήφιου Διδάκτορα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Πραχαλιά, ο οποίος και το παρουσίασε αναλυτικά.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο π. Δήμαρχος Φυλής Νίκος Παπαδήμας, ενώ τον Γιώργο Πραχαλιά προλόγισε ο καθηγητής Οικονομικής και Γεωπολιτικής Θεωρίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης.
Αναφορικά με την φιλοσοφία και τους στόχους του  οραματικού και μεγαλόπνοου Επιχειρησιακού  Σχεδιασμού Φυλή 2021, από το βήμα της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς ανέφερε τα εξής:



“Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι
Ένας δήμαρχος είναι υπεύθυνος για τα πάντα στην πόλη του. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για ότι έχει κάνει, αλλά και για ότι έχει παραλείψει να κάνει για την πόλη του.
Δύο είναι οι μεγαλύτερες παραλείψεις για ένα δήμαρχο: Η παράλειψη συναίσθησης της ιστορικής ταυτότητας της πόλης που διοικεί, αλλά και η παράλειψη προετοιμασίας της πόλης για τις ανάγκες του μέλλοντος. Ειδικά το επίπεδο προετοιμασίας που εξασφαλίζει ένας δήμαρχος για το μέλλον της πόλης του, είναι και η παρακαταθήκη του έναντι των επόμενων γενεών αλλά και έναντι της ιστορίας. Και από την κρίση της ιστορίας, δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς. Όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής, ο Κωστής Παλαμάς: «κριτές να μας δικάσουν, οι αγέννητοι και οι νεκροί μας».
Στην πορεία του ιστορικού χρόνου του έθνους, υπάρχουν συχνά κάποιες χρονικές στιγμές που είναι σημαντικές για τη συλλογική εθνική συνείδηση. Τις γενιές που ζουν αυτές τις στιγμές τις μνημονεύει ούτως η άλλως η εθνική ιστορία. Ο τρόπος όμως με τον οποίο θα καταγράψει αυτές τις γενιές η ιστορία, είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
Σε δύο χρόνια από σήμερα, το 2021, θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, μια πολύ σημαντική χρονική στιγμή για τη συλλογική εθνική μας συνείδηση, ειδικά μετά τον απόηχο της πρόσφατης πολυεπίπεδης κρίσης που μας ταλάνισε ως χώρα για μια δεκαετία. Ο Δήμος Φυλής έχει καθήκον να συμβάλει καθοριστικά στους εορτασμούς για την ανάδειξη της σημασίας της Επανάστασης του 1821. Το καθήκον αυτό, είναι απόρροια της δεσπόζουσας θέσης της Φυλής στον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους, με τους φτωχούς χωρικούς της Πάρνηθας, τους ξωτάρηδες.
Είναι όμως απόρροια και της μεγάλης συμμετοχής των ξωτάρηδων της Πάρνηθας στη διαμόρφωση των πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών προταγμάτων της πρώτης επαναστατικής διακυβέρνησης των Αθηνών, αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης από αυτούς τον Απρίλιο του 1821. Οι ξωτάρηδες απαίτησαν τότε από το κατεστημένο των Αθηνών την ίδρυση αλληλοδιδακτικών σχολείων, παρθεναγωγείων, βιβλιοθηκών, πανεπιστημίου, βοτανικών κήπων και άλλων θαυμαστών για την εποχή τους μορφωτικών ιδρυμάτων.
Ως δήμαρχος της Φυλής αλλά και ως εκπαιδευτικός, αισθάνομαι διπλή την ευθύνη για τη συμμετοχή της πόλης στους εθνικούς εορτασμούς των διακοσάχρονων της εθνεγερσίας. Γιατί οι εορτασμοί αυτοί πρέπει να τιμήσουν  την Επανάσταση του 1821 και, παράλληλα, να συμβάλουν στον αναστοχασμό για την πορεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, αλλά και από το σήμερα προς το μέλλον.
Η πόλη της Φυλής έχει μια βαριά ιστορική ταυτότητα, που ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αθήνα με το στρατηγό Θρασύβουλο από το Φρούριο της Φυλής, και φτάνει στον Καπετάν Μελέτη Βασιλείου που απελευθέρωσε την Αθήνα το 1821. Συναισθανόμενοι λοιπόν αυτή τη βαριά ιστορική ταυτότητα, έχουμε χρέος να την κληροδοτήσουμε και στις επόμενες γενιές. Γι’αυτό, ενόψει και του επικείμενου εορτασμού των διακοσάχρονων της εθνεγερσίας, εκπονήσαμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Φυλή 2021». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει διπλό στόχο:
α)        Να αναδείξει την ιδιαίτερη συμβολή της Φυλής και της ευρύτερης περιοχής στην Εθνεγερσία και
β)        Να αναμορφώσει την ταυτότητα της πόλης μέσα από ένα συνεκτικό πλέγμα ευρύτερων δημοσίων πολιτικών.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Φυλή 2021» αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει ο Δήμος Φυλής,  με ορίζοντα ολοκλήρωσης το έτος 2023 και επίκεντρο το βουνό της Πάρνηθας, με τίτλο «Πάρνηθα 2023».
 Ο σχεδιασμός αυτός, ο οποίος έχει ως ενδιάμεσο επιχειρησιακό στόχο την  πλήρη ετοιμότητα της πόλης για την επέτειο του 2021 και ως τελικό στόχο τη ριζική αναμόρφωση της πόλης μέχρι το έτος 2023, περιλαμβάνει συνεκτικές οικονομικές, κοινωνικές, χωρικές, αρχιτεκτονικές, περιβαλλοντικές, τεχνολογικές, πολιτισμικές και εκπαιδευτικές δημόσιες πολιτικές, καθώς και μια ολιστική πολιτική δημόσιας ασφάλειας, που θα καταστήσουν τον ιστορικό  Δήμο Φυλής μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. 
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνενώσεις τρεις Καποδιστριακούς δήμους με χωρικές ασυνέχειες και να τους μετατρέψεις σε μια ενιαία πόλη. Το πλέον δύσκολο όμως είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης, αλλά ταυτόχρονα θα ενσωματώνει χωρίς να ακυρώνει όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και στους τρεις πρώην καποδιστριακούς δήμους που συναπαρτίζουν το Δήμο Φυλής. Γιατί το να γκρεμίσεις το έργο των προηγουμένων  και να το αντικαταστήσεις με κάτι καινούργιο είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να ενσωματώσεις το έργο των προκατόχων σου, να το βελτιώσεις και να το εναρμονίσεις σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που θα μπορούν να τον υπηρετήσουν και οι επόμενες γενιές, χωρίς όμως να τις δεσμεύεις. Και το ακόμα δυσκολότερο είναι να συμφωνηθεί και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός με τη συμφωνία όλων. Αυτό είναι το χρέος που επιβάλλει η ηθική στην πολιτική. Αυτό είναι και το δικό μου θεσμικό χρέος ως δήμαρχος έναντι των προκατόχων μου, όπως ο Νίκος Παπαδήμας, αλλά και έναντι των μελλοντικών διοικήσεων. Όπως χρέος μου είναι να προσκαλώ πάντοτε τους καταλληλότερους για να προσφέρουν στην πόλη, ανεξάρτητα από την πολιτική τους ταυτότητα.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Φυλή 2021» και ο στρατηγικός σχεδιασμός «Πάρνηθα 2023» θα αναμορφώσουν ριζικά την πόλη και θα της δώσουν μια νέα πολιτισμική ταυτότητα, ένα νέο brand name. Οι μεγάλες αλλαγές όμως απαιτούν και μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.
Σε μια εποχή που οι κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις προσωπικές συναλλαγές, ως δήμαρχος καταθέτω θεσμικά ένα ξεκάθαρο και διαυγές πολιτικό πλαίσιο για το παρόν και το μέλλον της πόλης. Ακριβώς πάνω σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών, προσκαλώ όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της πόλης σε συναίνεση. Και έχω αποδείξει με τη στάση ζωής μου ότι πάντοτε επιδιώκω τη συναίνεση και τη σύνθεση και όχι τη σύγκρουση και τη στείρα αντιπαράθεση.
Τον προσεχή Σεπτέμβριο, συμπληρώνονται 20 χρόνια από το μεγάλο σεισμό του 1999, που έπληξε θανάσιμα την πόλη των Άνω Λιοσίων. Τότε ο Νίκος Παπαδήμας σήκωσε στις πλάτες του την πόλη και με ένα οραματικό πρόγραμμα ανάπλασης αναμόρφωσε πολεοδομικά και πολιτισμικά την πόλη των Άνω Λιοσίων. Σήμερα, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, καλούμαστε να αναμορφώσουμε τρεις πρώην καποδιστριακούς δήμους και να τους μετατρέψουμε σε  μια ενιαία πόλη. Με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα παρουσιάσουμε σε λίγο, αλλά και με τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική συναίνεση που θα προκύψει, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.
Αγαπητοί φίλοι, η χώρα μας βγαίνει από μια τραυματική περίοδο δέκα χρόνων, όπου δοκιμάστηκαν σκληρά οι αντοχές της κοινωνίας. Αντέξαμε όσα πολύ δύσκολα θα άντεχαν άλλοι λαοί. Και το κατορθώσαμε γιατί δεν χάσαμε την ψυχή μας. Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και με θαρραλέο βλέμμα να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον. Ένα μέλλον αντάξιο της εθνικής μας ταυτότητας. Το οφείλουμε στους αγέννητους και στους νεκρούς μας.
Σας ευχαριστώ”
Εν συνεχεία ο Γιώργος Πραχαλιάς ανέπτυξε βήμα προς βήμα το Επιχειρησιακό Σχέδιο το οποίο θα τεθεί για διαβούλευση στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου Φυλής στην Ψηφιακή πλατφόρμα “Συνδιαμορφώνουμε”  https://syndimiourgoume.fyli.gr/
Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” εκπρόσωποι της Βουλής, διακεκριμένοι επιστήμονες, πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Διευθυντικά Στελέχη του Δήμου Φυλής κι εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Κοινωνικών Φορέων του τόπου. Ιδιαίτερη παρουσία της βραδιάς ήταν αυτή του Προέδρου της ΚΑΕ ΑΕΚ Μάκη Αγγελόπουλου τον οποίο ο Δήμαρχος Φυλής καλωσόρισε με θερμά λόγια ενόψει της εγκατάστασης της Ομάδας της Προσφυγιάς στο Ολυμπιακό Ακίνητο των Άνω Λιοσίων που θα αποτελέσει και το καινούργιο της σπίτι. 
Ακολουθούν οι σύνδεσμοι των videos με την Ομιλία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, τους χαιρετισμούς του Νίκου Παπαδήμα και του Καθηγητή Ιωάννη Μάζη, αποσπάσματα από την παρουσίαση του Γιώργου Πραχαλιά, καθώς και η δήλωση του προέδρου της ΚΑΕ ΑΕΚ Μάκη Αγγελόπουλου.
Ομιλία Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού



Χαιρετισμός πρώην Δημάρχου Άνω Λιοσίων Νίκου Παπαδήμα



Καθηγητής Οικονομικής και Γεωπολιτικής Θεωρίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης.



Επικεφαλής Επιχειρησιακού Σχεδιασμού “Φυλή 2021” Γιώργος Πραχαλιάς







Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς καλωσόρισμα σε ΚΑΕ ΑΕΚ



Πρόεδρος ΚΑΕ ΑΕΚ Μάκης Αγγελόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια